Mam małe pytanko, co ile trzeba odświeżyć wosk na kolumnach, czy jest jakiś czas, czy to robić jak wyblaknie, pierwszy raz to zrobiłem na kolumnach, wosk to starwax
Pozdrawiam
Wosk to beznadzieja. Nie daje praktycznie zadnej ochrony. Polecam Ci usunac tego starwaxa ( mam, testowalem ) i uzyc olejowosku. Dopiero pozniej mozesz w razie potrzeby polozyc na to wosk i wypolerowac.
Raczej lipa, bo ten wosk zablokuje Ci penetracje forniru przez olej. Wiec lepiej by bylo gdybys nakladal olej na surowy fornir. W olejach i olejowosku chodzi wlasnie o to, zeby olej gleboko penetrowal drewno. Czasami specjalnie podgrzewa sie zwykly wosk, zeby lepiej wszedl w drewno.
Witam Panowie
Udało mi się przebrnąć przez cały topik i wydawało się ze jestem już gotowy do samodzielnego nałożenia forniru.
Niestety klapa, powodem jest kształt kolumny - zaokrąglone rogi.
Wymaga to gięcia forniru o 90 stopni i tu zaczynają się problemy...
Poddałem się, mało czasu plus wiecznie przeszkadzający roczny ciekawy życia synek który wszystko chce dotknąć.
Czy jest w Krakowie ktoś, kto oczywiście odpłatnie położy mi fornir nakolumnach?
Pozdrawiam
Wojtek
Odpłatnie nie położę ale mogę dać ci kilka wskazówek jak to zrobić - a przynajmniej jak ja zrobiłem na zaokrąglonych rogach
Żelazko, mały pojemnik z zimną wodą oraz pędzel - najlepiej taki, który nie gubi włosia
Nakładasz równomiernie klej na fornir (ewentualnie trochę mocniej na obrzeżach), naklejasz na mdf/hdf.
W miejscu zaokrąglenia mokrym pędzlem dość mocno zwilżasz fornir - w ten sposób powinien się zwinąć w rolkę.
Upewniasz się, że w miejscu zaokrąglenia jest dobrze naciągnięty na drewno i na końcu poprzez warstwę pergaminu/papieru śniadaniowego
przejeżdzasz żelazkiem.
Ja tak zrobiłem u siebie i nic nie odchodzi - wszystko ładnie się trzyma.
No na pewno będzie dużo łatwiej niż naturalny. Ja bym chyba jednak próbował robić to na klej kontaktowy. Poszukaj tematu o monitorach na STX Pawła, o ile dobrze pamiętam opisywał jak to robił i fajnie to wyszło.
Skomentuj