Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
    Teraz testuję różne kleje bo muszę znacznie skrócić czas klejenia na zimno.
    Uważał bym z tym.
    Nie polecam kleić dużych powierzchni klejem szybkoschnącym.
    Staram się kleić szybko, ale z klejem szybkoschnącym miałem problem taki, że klej już zaczął schnąć zanim zdążyłem rozprowadzić dokładnie klej na obie powierzchnie.
    Trzeba dawać cienką warstwę, a im cieńsza tym klej szybciej schnie, no i mamy problem :)

Ja używam zwykłego Soudala 62A.
    Krawędzie forniru frezuje już po godzinie jak tylko widzę że ten klej który wyciekł z pod forniru jest już twardy, więc to nie jest jakiś długo czas.
    Last edited by marian; 04.11.2017, 11:34.

Skomentuj

Teraz testuję różne kleje bo muszę znacznie skrócić czas klejenia na zimno.
      Najlepsza metoda byloby zastosowanie podgrzewanej plyty w prasie. Wydaje sie proste, ale w praktyce juz nie bardzo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Najlepsza metoda byloby zastosowanie podgrzewanej plyty w prasie.
        Albo stalowa płyta (jako docisk) odpowiedniej grubości aby się nie wyginała, podgrzewana palnikiem :)

Skomentuj

Ja myslalem o kawalku stalowej blachy pod napieciem.

Skomentuj

Prasa elektryczna to byłoby najlepsze rozwiązanie ale sam tego nie zrobię a kupić szkoda kasy. Dla bezpieczeństwa prasuję 4h ale klej nałożony na obie powierzchnie. Ściskam jak zaczyna już podsychać. Czyli zostaje minimum wody. Gdybym zszedł do 1h to byłoby idealnie. Zrobiłem eksperyment bo znalazłem podobny podkład:

no i lipa. Gdzie mógł to egzotyk się pofałdował. Jednak najlepiej mi wychodzi jak dociskam równą płytą laminowaną.
            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Konrad, ta pianka sie nie nadaje. Musi byc taka pod panele, biala z rolki. Kladziesz na fornir bezposrednio i dociskasz plytami. Ty wszystko. Co do kleju, to nakladam praktycznie zawsze tylko na kolumne, alee zeby miec pewnosc kleju na krawedzi, to daje na fornir klej w miejscu jego styku z krawedziami. Zwykle przed klejeniem jak docinam fornir, to po jego ustawieniu na powierzchni kolumny, odrysowuje olowkiem na fornirze, od wew zarys kolumny. Tylko w tym miejscu daje pasek kleju na 2-3cm i rozcieram paluchem, lub pedzlem. Przy metodzie klejenia na bialy klej, czesto bywa tak, ze fornir sie przesuwa. Podobnie z plytami mdf. Najprosciej jest uzyc dobrej tasmy malarskiej ( ze slabym klejem ) i pasami zamocowac fornir zeby sie przesuwal przy dociskaniu. Jak mimo tego fornir sie przesuwa, to jest cos nie tak z poziomem i katem docisku.

Skomentuj

W poniedziałek kupię tą z belki i przetestuję (albo jeszcze dziś skoczę). Ja przekonałem się, że jednak lepiej na dwie strony dawać klej. Problem z pływaniem forniru opanowany, tak samo ze skręcaniem. Tylko czasami właśnie krawędzie mam słabo przyklejone i ratuję się strzykawką z igłą. Podkład 2mm będzie ok?:
                https://www.castorama.pl/produkty/wy...aly-10-m2.html

Skomentuj

Moze ja po prostu daje wiecej kleju i styka, ale praktycznie zawsze daje ten dodatkowy klej na krawedzie, zeby miec pewnosc przyklejenia. Pianka spoko, ja kupuje w mrowce z takiej wielkiej, grubej rolki. To pewnie to samo jest. Ta pianka pozniej po fornirowaniu moze byc jeszcze raz uzyta, tylko potrzebuje czasu zeby "wstac". Drugiej strony jest ona tak tania, ze mozna jednorazowo korzystac. Pozniej zostaje material do pakowania czy zabezpieczania w transporcie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Ja myslalem o kawalku stalowej blachy pod napieciem.
                    https://www.elektrykasklep.pl/towar/...UaAhpoEALw_wcB

trzeba sprawdzić jak duży nacisk wytrzyma.

Skomentuj

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
                      Calkiem niezle to jest. Trzeba by zrobic przekladke z dwoch plyt hdf. Czyli fornir->pianka->HDF->folia grzejna lub blacha->kolejny HDF lub docelowa plyta dociskowa.

Skomentuj

Jeśli chodzi o pływanie to tutaj jest ważna ilość kleju, im więcej tym bardziej pływa, dlatego ja najczęściej kładę klej wałkiem tylko na obudowę a na kanty około 1cm od brzegu leję cienką strużkę kleju prosto z butelki.
                        Po dociśnięciu forniru nadmiar wypływa i idealnie łączy fornir z kolumną na brzegach.

Skomentuj

Na plywanie jest sporo sposobow. Mozna tez posypac sola, ktora pozniej sie rozpusci w kleju, a wczesniej jej grudki przeciwdzialaja slizganiu.

Skomentuj

Podkład 2mm będzie ok?
                            Im mniejsza siła docisku tym cieńsze, jeśli już ma być taki podkład. Pianka lub guma 1mm by wystrarczyła.

Skomentuj

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta

trzeba sprawdzić jak duży nacisk wytrzyma.
                              Super, znalazłem u Chińczyka za 16¢ 2m! 11 listopada mają promocję. Kupuję na 100%. Mam zamiar kłaść to bezpośrednio na fornir. O wytrzymałość się nie martwię. Jak się sprawdzito będzie rewolucja :)

Skomentuj

Mam zamiar kłaść to bezpośrednio na fornir. O wytrzymałość się nie martwię. Jak się sprawdzito będzie rewolucja
                                Tyle że to musi być idealnie płaskie.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                  Tyle że to musi być idealnie płaskie.
                                  Na zdjęciach nie widzę aby te ścieżki węglowe czy pasek miedzi odstawał. Jeśli nie będzie płaska to jak Pogromca sugerował przełożę hdf ale boję się, że za bardzo będzie izolował bo jednak niska moc tej folii grzewczej. Jednak cena 16$ czyli 60zł za 2m to nic.

Skomentuj

Płyta aluminiowa :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                      Płyta aluminiowa :)
                                      Dobra sugestia. Za blachę alu 4mm 1000x500 płaciłem 100zł. Jak przyjdzie za miesiąc folia z Chin to będę się martwił.

Skomentuj

Dobra sugestia. Za blachę alu 4mm 1000x500 płaciłem 100zł. Jak przyjdzie za miesiąc folia z Chin to będę się martwił.
                                        Dodatkowo proponowałbym z drugiej strony jakiś materiał, który będzie izolował ciepło (żeby ciepło nie szło na zewnątrz, tylko w stronę forniru) Czyli warstwami fornir, aluminium, folia grzewcza, coś izolującego ciepło, hdf.
                                        Last edited by Skoczek; 04.11.2017, 21:59.

Skomentuj

To już załatwi płyta laminowana.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X