Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
    Dla mnie rybami. To są jakieś resztki kości i skór bydlęcych, może i rybnych. Jak to namoczysz i potem rozpuszczasz w barku dopiero wtedy daje ognia. Temperatura momentalnie to rozpuszcza,po wyschnięciu naprawdę twarde. Tak jak Pogromca napisał, towar dla fanatyków. Zabiegu i przygotowania z tym dużo, zalety trudno znaleźć poza tym że jest to naturalne.
    Oldskulowa metoda

Skomentuj

Nie na temat...
      Podstawowy klej w pracy lutnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
        A w skali min/max? 1/2 lub 2/3 mocy?
        Nie wiem jakie masz oznaczenia na zelazku. Ja mam kropki i dawalem minimum dwie, zeby jako tako bylo.

Skomentuj

Widziałem w życiu wiele żelazek i tylko dwie skale albo * ** *** albo 1 2 3 :)

Skomentuj

W żelazku które gdzieś wykopałem jest min - kropeczki tej samej wielkości - max
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Najlepsze są stare komunistyczne żelazka takie czarne bez pary. Ale mało ich juz na rynku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz posta
                Najlepsze są stare komunistyczne żelazka takie czarne bez pary. Ale mało ich juz na rynku.
                Ta, działają do dzisiaj i cała stopa jest płaska bez złobień, dziurek i pierdółek.

Skomentuj

Zna ktoś lepszy sposób na wycięcie otworów?

Od spodu mam przykręcone na śruby, ale raczej zostawię mały margines na papier ścierny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kangurur Zobacz posta
                    Zna ktoś lepszy sposób na wycięcie otworów?
                    Wyciac frezarka krazki o srednicy zewnetrznej, rownej srednicy srednicy aktualnego otworu. Wcisnac krazek na rowni z frontem i frezowac. Dla pewnosci mozna delikatnie przykleic paroma kroplami kleju w kilku miejscach.

Skomentuj

Albo zrobic szablony otworów i frezowac z lozyskiem prowadzącym

Skomentuj

Używał ktoś żywicy epoksydowej do klejenia forniru ? Jakiej (jaka żywica + jaki utwardzacz) ?

Nie było kłopotu z mieszaniem większej ilości (temperatura/zapłon) ?

Nie było problemu z przeciekaniem żywicy przez fornir ?

Nie było problemu z przebarwieniami forniru ?

Na zachodnich forach polecają West Systems (cholernie drogi), ale może lokalny Epidian z jakimś utwardzaczem się również nada ?

Zależy mi na jak najdłuższym czasie schnięcia (tak by mieć minimum 1 godzinę (najlepiej dwie) na ułożenie forniru/poprawki/przygotowania).
                        Last edited by gi; 21.09.2016, 11:29.

Skomentuj

Nie kleiłem forniru ale ostatnio robiłem laminaty szklane oczywiście na obudowach głośnikowych :). Używałem żywicy poliestrowej od tego Pana
                          http://allegro.pl/zywica-poliestrowa...196905418.html (ŻYWICA POLIESTROWA 5KG + UTWARDZACZ ŚWIEŻA FV)
                          Ma chyba dwa rodzaje utwardzacza, szybki i normalny. Pracowałem na normalnym na dworze przy temp ok 25 stopni. Czas pracy dość długi moim zdaniem, żelowanie zaczyna się po ok 40 minutach, czyli w niższych temperaturach czas się powinien wydłużyć. Nie wiem jakie to są większe ilości ale ja rozrabiałem po litrze. Żadnych problemów nie zauważyłem. Chcesz używać do fornirowania ? Myśle ze może przebijać. Zostało mi trochę tej żywicy, może w wolnej chwili zrobię jakis test na fornirze z ciekawości.

Skomentuj

Zamieszczone przez seba007 Zobacz posta
                            Nie kleiłem forniru ale ostatnio robiłem laminaty szklane oczywiście na obudowach głośnikowych :). Używałem żywicy poliestrowej od tego Pana
                            http://allegro.pl/zywica-poliestrowa...196905418.html (ŻYWICA POLIESTROWA 5KG + UTWARDZACZ ŚWIEŻA FV)
                            Ma chyba dwa rodzaje utwardzacza, szybki i normalny. Pracowałem na normalnym na dworze przy temp ok 25 stopni. Czas pracy dość długi moim zdaniem, żelowanie zaczyna się po ok 40 minutach, czyli w niższych temperaturach czas się powinien wydłużyć. Nie wiem jakie to są większe ilości ale ja rozrabiałem po litrze. Żadnych problemów nie zauważyłem. Chcesz używać do fornirowania ? Myśle ze może przebijać. Zostało mi trochę tej żywicy, może w wolnej chwili zrobię jakis test na fornirze z ciekawości.
                            Byłbym wdzięczny, choć nie wiem czy poliester do klejenia forniru się nada (nie spotkałem się z takim zastosowaniem chyba) :)

Rozrobić potrzebuje tyle by przykleić fornir na około 2 m2 za jednym podejściem, a o ile wiem epoksyd ma to do siebie że lubi się gotować (lub nawet zapalać) przy robieniu większej ilości na raz :)

Jak narazie skłaniam się do Epidian 5 + utwardzacz Z1 (taką radę kiedyś dał tutaj na forum Tranzyt), ewentualnie Epidian 6011 + utwardzaczem IDA jako podobno najbliższy odpowiednik West Systems.
                            Last edited by gi; 21.09.2016, 12:41.

Skomentuj

Jakims dobrym kontaktem nie dasz rady przykleic takiej powierzchni?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Jakims dobrym kontaktem nie dasz rady przykleic takiej powierzchni?
                                To plan ostateczny, wolał bym to zrobić w worku próżniowym ze względu na fazowania krawędzi, które dużo ładniej by wyglądały przy położeniu jednego kawałka forniru (łączonego oczywiście wzdłuż).

Skomentuj

Na wykwity poliestru dwuskładnikowa nawierzchnia siada bez problemu co do podkładu do nie wiem . Jak ci wyleje za bardzo to już tylko zalanie porów zostaje i lakierowanie na grubo na połysk

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                                    a o ile wiem epoksyd ma to do siebie że lubi się gotować (lub nawet zapalać) przy robieniu większej ilości na raz
                                    Zagotuje sie jedynie w sytuacji gdy wymieszany bedzie stal w waskim naczyniu np. wiaderko, puszka, sloik. Jesli po wymieszaniu rozprowadzisz go na powierzchni to nie bedzie sie gotowal ze wzgledu na latwe odprowadzanie ciepla.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                                      Zagotuje sie jedynie w sytuacji gdy wymieszany bedzie stal w waskim naczyniu np. wiaderko, puszka, sloik. Jesli po wymieszaniu rozprowadzisz go na powierzchni to nie bedzie sie gotowal ze wzgledu na latwe odprowadzanie ciepla.
                                      No tak tylko przecież wymieszać i tak musze w jakimś pojemniku, z tego wniosek że powinien być po prostu jak najszerszy ? Ciekawe jak to robią przy robieniu jachtów, tam muszą iść dziesiątki kilogramów na raz przecież ?

Skomentuj

Mieszasz i rozprowadzasz zaraz po wymieszaniu. Taki przyklad co bys mial rozeznanie. Przy 20kg roztworze wymieszanym w wiaderku 25l po 3 minutach wiaderko sie topi.

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

Troszke sie pomylilem tego roztworu srednio z 10-15kg w takim wiaderku mialem.
                                        Last edited by Jimy-Adi; 21.09.2016, 22:02.

Skomentuj

Gi, do drewna tylko epoksyd, ja znam taką zasadę, zresztą poliester może Ci za szybko zacząć żelować.
                                          Z polskich żywic możesz to użyć epidianu. I teraz nasuwają się pytania chcesz użyć kleju (gęsty) bądź żywicy nasączającej (rzadka). W pierwszym przypadku będzie to epidian 5, w drugim epidian 53.
                                          Jeśli spoina ma być twarda utwardzacz Z1, jeśli bardziej plastyczna PAC.
                                          To co koledzy piszą o żelowaniu to nie dotyczy epoksydu ale w ogóle żywic, poliestru też, może nawet bardziej. Chodzi o to, że podczas żelowania wytwarza się ciepło, a ono przyspiesz proces, więc wytwarza się go więcej, i znowu szybciej żeluje, aż do stwardnienia. To tak po chłopsku. Oczywiście dotyczy ilości "hurtowych" znaczy dużych. dla tego powinno się rozrabiać małe ilości.
                                          Jak kleiłem łódkę to rozrabiałem po mniej więcej po 0,5 kg i musiałem się spieszyć, ale jak juz przesączyłem laminat do utwardzał się do kilkunastu godzin - zależnie od warunków.
                                          Dla tego dobrze było by gdybyś to co już odessiesz mógł nagrzać, choćby wsadzić do jakiegoś pudła i nagrzewać suszarką, znacząco skraca to czas żelowania.

Tu masz film do linku żeby zobrazować gęstość gotowego roztworu E5 + PAC
                                          Last edited by Tranzyt; 22.09.2016, 11:11.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X