Zamieszczone przez rutkose
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNie widze zwiazku. W 99% przypadkow klej dale sie na plyte, a nie fornir, wiec fornir sie nie roluje od wilgoci. Poza tym zawsze daje sie jakas przekladke i plyte dociskowa, wiec suma sumarum fornir jest dociskany plyta z dwoch stron.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gi Zobacz postaw momencie gdy potrzebujemy dokładnego pozycjonowania forniru na płycie wygodniej jest kłaść płytę na fornir.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPrzy jakiej metodzie klejenia? Na zimno pod sciskami?
Skomentuj
-
Ja ostatnio kleilem 10szt 0,3x2,5m i dużo krótszych 1m pasów forniru na klej kontaktowy :) przy tej długości pasów konieczne było użycie kilku 40cm kawalkow drutu spawalniczego.
Druty kładłem poprzecznie co 20-30cm jako dystans/rolki i na to fornir. Dzieki temu mozliwe było dokładne pozycjonowanie tak długiego forniru jednej osobie. Po czym wyciągając po kolei druty porządne i równomierne dociśnięcie klejonego liścia.
Zanim użyłem drutów cieżko bylo przykleić równo nawet korzystając z pomocy dwóch osób.
Skomentuj
-
Dla duzych kolumn podlogowych i klejenia w poziomie uzywam innej ramy/stolu. Tam tez moge w sumie prasowac podlogowke ale nieco nizsza. Tutaj wysokosc kolumny ma ponad 1 metr i braklo pare cm. W tej ramie co na zdjeciu w razie potrzeby, mozna dodac kolejna poprzeczke do mniejszych wysokosci.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
Jak widzę te metodę to aż mi się odechciewa zakładać ścisków....po mimo że mam REVO Bessey'a
Trzeba będzie pomyśleć nad takim prostopadłościanem.... a gdyby miał jeszcze regulację wysokości i mógł się rozkładać.... ale wszystko jest do zrobienia :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Żółwik Zobacz postaale wszystko jest do zrobienia
Skomentuj
-
Rama jest z profilu stalowego, zwykla stal konstrukcyjna. Sila lewarkow jest tak duza, ze moze wygiac rame. Jeden lewarek jest na ponad tone, wiec to wiecej niz potrzeba do klejenia. Jak ktos ma checi, to mozna zrobic z jakis grubszych ksztaltownikow, ale to bedzie troche przerost formy nad trescia.
Skomentuj
Skomentuj