Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=2869524

Skomentuj

Dzięki gi.

Jeszcze jedno pytanie - forniry na flizelinie klei się tak samo Momentem jak ten bez? Kiedyś kleiłem normalne wenge bez flizeliny i wyszło gites, ale teraz chyba kupię Kamelię (to jest modyfikowane wenge i tak) - ale jest tylko na flizelinie. Zmienia to coś? I jak z łączeniem, flizelina ma grubość 1mm, czy jak? bo fornir jest gruby na 1,6mm a nie standardowe 0,6

Skomentuj

Witam, czy macie jakiś dobry sposób albo narzedzie ,żeby równo na krawędzi przyciąć fornir na fizelinie ?

Skomentuj

Frezarka z frezem z łożyskiem :)

Skomentuj

Czasem takie łożysko zostawia ślad na fornirze, a szczególnie jak kolumny nie są prostopadłościenne. Ja kładę oklejoną ściankę na jakąś płytę i obcinam nadmiar forniru nożem do tapet, a reszta ręcznie - klocek + gruby papier ścierny, albo szlifierka oscylacyjna.

Skomentuj

Kleisz tasme na fornir i nic nie zostaje.

Skomentuj

Jakim papierem szlifujecie fornir przed malowaniem / woskowaniem? 120 I 180 czy jakoś inaczej?

Skomentuj

Ale czym? Recznie czy mimosrodem? Ja raczej 120 nie szlifuje, troche za gruby, chyba ze pierwsze szlify rantow forniru po klejeniu. Tak to 180 i wiecej.

Skomentuj

Ręcznie, papier i klocek, jedno co, fornir jest głęboki, a nie płaski, jak inne niektóre, to jest wiąz.

Skomentuj

To zostaje Ci tylko ( jak to zwykle bywa ) zrobic probki na odpadzie. Ja bym szlifowal po dlugosci forniru.

Skomentuj

wszystko zalezy od gatunku forniru i jego uslojenia
                        ja zaczynam szybki i ktorki szlif papierem 80
                        pozniej 120-150 i na koniec 240-320

w niektorych miekkich czy modyfikowanych mozna pominac 80

robie tak i szlifierka i klockiem

niektore forniry TRZEBA wykonczyc recznie!
                        szlifowanie wzdloz slojow, bo inaczej widac slady obrobki!

Skomentuj

Mój pierwszy fornir, klejenie na gorąco wilkolem plus politurka. Może być koło chaupy? :)
                          https://scontent-a-mad.xx.fbcdn.net/...06928376_o.jpg

Skomentuj

omg, a ten mahon na rogach to po co?

Skomentuj

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta
                              to jest wiąz
                              Jak jakiś zacny trafiłeś to pochwal się, poka poka :)
                              Naprawdę, jak tylko możesz to postaraj się dorwać mimośrodową :) Papier 80 później 120 zrób próbkę na odpadzie sprawdź pod kątem, pod światło jak będą kółka to jeszcze szlif i drobniejszym ...
                              Jak jest mocno strukturyzowany to nic nie zrobisz, prędzej przetrzesz cieki fornir. (Jak lakier mat to nie patrz na to)

Skomentuj

Mam pytanie, okleiłem skrzynke takim fornirem http://centrumoklein.pl/product_info...oducts_id=1260 i chcę ją pomalować na połysk. Mam kompresor i pistolet. Pytanie tyczy się, czy muszę szlifować przed lakierowaniem fornir, czy od razu lakierować?Od razu Lakier czy jeszcze jakieś środki się kładzie przed położeniem lakieru. Jakich środków (lakierów) użyć do lakierowania ,żeby był dobry efekt, zaczynając od pierwszej warstwy do ostatniej. Proszę o pomoc teoretyczną w wykończeniu. nie chce tego spierniczyć.

Skomentuj

Jak ma być połysk to musisz dobrze przeszlifować fornir....
                                  Tu masz tutka na wysoki połysk, ty nie musisz dawać tyle warstw lakieru i polerować:
                                  http://diyaudio.pl/content.php/87-Lakierowanie-kolumn

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                    Jak ma być połysk to musisz dobrze przeszlifować fornir....
                                    Tu masz tutka na wysoki połysk, ty nie musisz dawać tyle warstw lakieru i polerować:
                                    http://diyaudio.pl/content.php/87-Lakierowanie-kolumn
                                    Jaki lakier i podkład polecacie? Jakiś sprawdzony producent?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      omg, a ten mahon na rogach to po co?
                                      To nie mahoń. Tak mi się podobało, więc tak zrobiłem :) Nieaudiofilsko? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez sturfan Zobacz posta
                                        To nie mahoń. Tak mi się podobało, więc tak zrobiłem :) Nieaudiofilsko? :)
                                        Wygląda paskudnie i zepsuło cały efekt, te forniry nawet do siebie nie pasują, ale to moje subiektywne zdanie.
                                        Jak to gra w ogóle ? Może załóż osobny temat w gotowych.
                                        Last edited by Rfck; 13.11.2014, 13:12.

Skomentuj

Na żywo prezentują się ładniej (lampa błyskowa) no ale to kwestia gustu wiadomo. Jak grają? Jedyne co mogę powiedzieć, to zaskakująco jak na ich wymiary. Przede wszystkim stereofonia. Braki w niższym paśmie nieco kompensuje ustawienie przy samej ścianie frontowej, którą jest dłuższą ścianą pomieszczenia. Po adaptacji akustycznej powinno być naprawdę dobrze. Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X