Ponawiam pytanie, czy ktoś może pomóc mi w doborze lakieru? I mam jeszcze jedno pytanie. Moje pytanie dotyczy przepolerowania papierem forniru przed położeniem lakieru. Czy mam polerować ten fornir, żeby nie było czuć swoji czy mogę zostawić lekko wyczulane swoje?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia
Collapse
X
-
Zamieszczone przez AGD Zobacz postaPonawiam pytanie, czy ktoś może pomóc mi w doborze lakieru? I mam jeszcze jedno pytanie. Moje pytanie dotyczy przepolerowania papierem forniru przed położeniem lakieru. Czy mam polerować ten fornir, żeby nie było czuć swoji czy mogę zostawić lekko wyczulane swoje?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sturfan Zobacz postaTo nie mahoń.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez AGD Zobacz postaPonawiam pytanie, czy ktoś może pomóc mi w doborze lakieru? I mam jeszcze jedno pytanie. Moje pytanie dotyczy przepolerowania papierem forniru przed położeniem lakieru. Czy mam polerować ten fornir, żeby nie było czuć swoji czy mogę zostawić lekko wyczulane swoje?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sturfan Zobacz postaMasz odpowiedź kilka postów wcześniej
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez kapelli Zobacz postaCo to są swoje?
Zamieszczone przez kapelli Zobacz postaCo to są swoje?
Skomentuj
-
Masz na myśli takie pofalowanie forniru?
Ja szlifowałem szlifierką z papierem 320 dotąd aż fornir był gładki: po przejechaniu ręką fale nie były wyczuwalne. Drobne pory muszą zostać, prędzej przetrzesz fornir niż się ich pozbędziesz, a na modyfiku o to nie trudno mi się udało w dwóch miejscach:)
Pory wypełni podkład
Najlepiej spróbuj sobie na jakimś odpadzie przeszlifować fornir będziesz wiedział gdzie jest granica.
Ja właśnie jestem w trakcie lakierowania, tzn już po teraz polerka.
Użyłem lakierów firmy ICA i zdecydowanie je polecam.
2xIzolator + 5x podkład + 5x lakier
Miałem też próbkę polakierowaną Domaluxem do parkietówale efekt był tragiczny i poszła od razu do pieca
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPrzeciez na stronie glownej masz tutorial jak osiagnac taki efekt.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez melisław Zobacz postaJaki to fornir? Jeden jak i drugi. Pytam bo oba mi się podobaja :) Chociaż nie połączone... O gustach się dyskutować nie powinno, ale...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaBo to nie jest technika wykonczenia dla zupelnie zielonych, tylko osob, ktore juz maja jakies doswiadczenie. Nie dosc ze wymaga ona doswiadczenia, to dosc drogiego sprzetu warsztatowego, warunkow i dosc drogiej chemii.
Po pierwsze ; Rozumiem, że zupełnie zieloni nie mają co na waszym forum DIY szukać? A Ty jak zaczynałeś?
Po drugie; Skąd wiesz co ja mam za sprzęt ,że od razu mnie skreślasz i piszesz , że to wymaga drogiego sprzętu.
Dla twojej wiadomości Pogromco, mam warunki do malowania. Odpowiednie pomieszczenie z wentylacją i stałą temperaturą oraz kompresor dwutłokowy 100l + pare pistoletów wraz z air gunsa az3 hte2. Chyba wystarczy ,żeby przy odrobinie chęci i pomocy szanownych kolegów DIY można było nabyć doświadczenia ,żeby nie być "zupełnie zielonym" , nawet kosztem porażki. Jak za pierwszym razem nie wyjdzie to wyjdzie za drugim albo trzecim.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sturfan Zobacz postaJak się bawić, to się bawić. A pory wypełnisz pumeksem
Skomentuj
-
Zamieszczone przez AGD Zobacz postaTo ja czegoś nie rozumiem. Jest to forum DIY? Prawda? Kogo mam się pytać jak nie was bardziej doświadczonych? Tylko trol zlitował się i odpisał po ludzku.
Po pierwsze ; Rozumiem, że zupełnie zieloni nie mają co na waszym forum DIY szukać? A Ty jak zaczynałeś?
Po drugie; Skąd wiesz co ja mam za sprzęt ,że od razu mnie skreślasz i piszesz , że to wymaga drogiego sprzętu.
Dla twojej wiadomości Pogromco, mam warunki do malowania. Odpowiednie pomieszczenie z wentylacją i stałą temperaturą oraz kompresor dwutłokowy 100l + pare pistoletów wraz z air gunsa az3 hte2. Chyba wystarczy ,żeby przy odrobinie chęci i pomocy szanownych kolegów DIY można było nabyć doświadczenia ,żeby nie być "zupełnie zielonym" , nawet kosztem porażki. Jak za pierwszym razem nie wyjdzie to wyjdzie za drugim albo trzecim.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sturfan Zobacz postaJak masz warunki, spróbuj politury.Zamieszczone przez sturfan Zobacz postaJak się bawić, to się bawić.Nim dobrze obczaji jak mieszać i zrobi swoją recepturę to w tym samym czasie nauczy się i pomaluje już z tuzin kolumn
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaOn nie wie jak się zabrać do położenia pistoletem kilku warstw poliuretanu a ty mu proponujesz kilkanaście politury ręcznieNim dobrze obczaji jak mieszać i zrobi swoją recepturę to w tym samym czasie nauczy się i pomaluje już z tuzin kolumn
hehe
Tak czy siak, miałem tylko dwa pytania na ,które nikt nie raczył odpowiedzieć oprócz Trola ). Dzieki jeszcze raz.
P.S O polerowanie się nie pytałem)
Skomentuj
-
AGD,
Lakierowac pędzlem tez sie da, nie wiem czy tu czy na audiostereo, ale robili tak ludzie i efekt całkiem całkiem. Chyba nawet tutejsze projekty Guarneri Ellam były tak robione, podpytaj autora na pw, wątek znajdziesz w home audio.
Poza tym ciekawa i prosta alternatywa dla lakieru jest wosk /olejowosk/ lej, najpopularniejsze sa Osmo, ze względu na jakość.
Mi sie akurat takie lakierowanie nijak nie podoba, nie po to kupuje drewno by go potem pokryć milimetrem szkodliwej chemii, i znika urok forniru. Ja wole naturalne, jak czuc uslojenie i rzeźbę drewna pod palcami, no ale tu juz, co kto lub.
Odnośnie szlifowania zadawalem te pytania w którym wątku o fornirowaniu i mi dopisali.
Skomentuj
-
Chłopak, pomocy!
Forniruje, na razie stolik. Universal Classic i fornir na flizelinie na mdf.
Macie jakies sprawdzone narzędzia albo metody, zeby nie miec całych dłoni pobrudzonych, oraz jak nakladac zeby sie grudy nie robiły na materiale i szło to równo, sprawnie i bez ciągniecie kleju zbytniego? On błyskawicznie wysycha, wiec pytam, moze macie jakieś dobre rady co jak i którędy.
Ja narazie smaruje pędzlem na podkładce z drewna (stare blaty, Polki itp) fornir, ale wnerwia mnie ciągniecie kleju i to, ze niebardzo jak jest poprawić jak raz naniesione klej ale nie do konca dokładnie.
Skomentuj
Skomentuj