Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie mogę edytować postu wiec dodaję obiecany film.
    Wyszło około 5 min na ściankę, czyli założenie 30min jak najbardziej ok. Pewnie większe głośniki dłużej się robi, ale chodzi o odczarownie tej "technologii."
    Poza tym, nie twierdzę, że moja metoda jest jedyna i najlepsza. Skuteczna jest i mnie to zadowala. A efekty??
    Sami zobaczcie.
    Rzeczony dąb, kilka fotek oczywiście nieszlifowany.

No to teraz możecie po mnie jeździć

Skomentuj

Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz posta
      No to teraz możecie po mnie jeździć
      Nikt po tobie nie będzie jeździł dobra robota :-) swoją droga muszę spróbować tego Sundala przyzwyczaiłem się do Pattexa, może czas na coś nowego :-)
      ps. Fajne żelazko.

Skomentuj

Tranzyt, ja wszystko rozumiem, ale obudowa to nie jedna strona formatki.
        Takie coś to ja też w 5min oklejam, ale to nie znaczy że można policzyć to x6 i wychodzi 30min na oklejenie obudowy.

Z obudową trzeba się trochę namęczyć, albo inaczej, uważać aby nic nie odprysło itp.
        Po za tym, po nałożeniu forniru na prostopadłą ściankę, trzeba dokładnie i delikatnie oszlifować ten rant, aby nie uszkodzić forniru który został wcześniej nałożony.
        Z tą formatką widzę że się nie pierdzieliłeś... ciekawe czy równie ochoczo ciął byś tym nożykiem fornir na obudowach, jak również potem papierem fornir na prostopadłej ściance.
        Dlaczego dwa rogi na 3 zdjęciu są zakryte? bo odprysło? :)

chodzi o odczarownie tej "technologii."
        Nie ma co odczarowywać bo to proste, ale nie przesadzaj.
        Last edited by marian; 06.02.2015, 12:23.

Skomentuj

Bardzo fajny filmik, ale nadal nie pokazałeś nic odkrywczego. Zrobiłeś jedną formatkę i tyle.
          Cała dyskusja dotyczy ofornirowanie całej kolumnę w 45min!!!! Nawet Totem Mite. To że zrobiłeśten kawałek w 5 to nic nie znaczy.
          To że potraktowałeś brzegi papierem 60-80 też nic nie znaczy. Zauważ że szlifowałeś ścianę nie pofornirowaną. Przeszlifuj pofornirowaną ścianę 60-80 i pokaż efekty.

Kolejna sprawa to odparowywanie po fornirowaniu. Pisałem aby odwrócić formatkę, fornirem np. do podłogi lub położyć fornirem na szarym papierze. Po kilku minutach papier będzie brązowy od wilgoci, lub na kafelkach pojawi się kondensant.

Kolejna sprawa to szpachelka japońska. Na filmie widać jak marszczy się obłóg i chyba słychać pęknięcie. Dlatego ja nie używam szpachelki, tylko flokowany wałek. Łatwiej, szybciej, dokładniej.

Odnośnie obkurczania. Znajdę zdjęcia, monitorów, które fornirowałem miękkim fornirem i one się właśnie tak obkurczały.
          Nadal czekam na film, jak fornirujesz kolumnę w 45min zgodnie ze sztuką i z przerwą na kawę

P.S.
          Z jakiej dziedziny chciałbyś tutorial abym przygotował. Piszę poważnie.
          Last edited by hi_aro; 06.02.2015, 11:36.

Skomentuj

Zamieszczone przez hi_aro Zobacz posta
            Kolejna sprawa to szpachelka japońska. Na filmie widaćjak marszczy się obłóg i chyba słychaćpęknięcie.
            Dokładnie, i czar szybkiego fornirowania pryska :)
            Pękło bo się spieszył i nie uważał...

Skomentuj

Ok poddaje się, nic nie umiem, spieprzyłem to i chciałem się popisać:thumbsup:
              Wałkiem nakładanie kleju i wprowadzanie wilgoci i zbędnego lepiszcza to za to doskonała metoda, potem problemy z odparowaniem itp.
              Brawo. Dzięki chłopaki, że mnie nauczyliście jak okleinować :thumbup:
              Ja bym poprosił o tego tutka żebym mógł się uczyć dalej
              Klejenie 3 warstw obłogów na formie sferycznej o szerokości tak min 35/50cm, sfera niech będzie ze 2 cm i jak by kolega mógł to w worku.
              Czekam niecierpliwie, bo muszę taką pracę wykonać a jak kolega robi "zgodnie ze sztuką" to się nauczę.
              Choć okleinowanie płyt zgodnie ze sztuka to dla mnie klej mocnikowy, pasa półkowa, i temperatura. Ale ja to raczkuję i się nie znam, koledzy wiedza lepiej.

Skomentuj

Nie ma co się spinać, po prostu nadal uważam że dokładne oklejenie jednej kolumny to nie 30min :)

To jak to jest z tymi zakrytymi rogami? bo jestem ciekaw...

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Nie ma co się spinać, po prostu nadal uważam że dokładne oklejenie jednej kolumny to nie 30min :)

To jak to jest z tymi zakrytymi rogami? bo jestem ciekaw...
                  Ależ ja się nie spinam :) jestem pewien tego co robię po prostu, a widzę, że się nie przekonamy to nie ma sensu dyskutować.

Co do narożników to przy odcinaniu zawsze końcówkę dociskam punktowo nożykiem żeby właśnie wyrwań nie było. Zrobię ci zdjęcie każdego narożnika, krawędzie już masz, widzisz jak wyglądają.
                  Wszystko na ten temat.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                  Nikt po tobie nie będzie jeździł dobra robota :-) swoją droga muszę spróbować tego Sundala przyzwyczaiłem się do Pattexa, może czas na coś nowego :-)
                  ps. Fajne żelazko.
                  Żelazko najlepsze stare polskie, z termostatem bez nawilżania.
                  To już chyba trzecie, sprawdzać bo niektóre maja krzywe stopy, wtedy potrzebne jest planowanie

Skomentuj

krawędzie już masz, widzisz jak wyglądają.
                    No akurat krawędzie słabo, bo papier za gruby.
                    Rób to frezem z łożyskiem, bez porównania.

To nic że to modyfikowany.
                    Mogę zaraz coś okleić, to pokażę że naturalny też tak ładnie wyjdzie.

Skomentuj

Faktycznie troszke amatorka ten filmik. Ale z oblogiem to sobie mozna troche pofolgowac.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                        Rób to frezem z łożyskiem, bez porównania.
                        Ładne te krawędzie, to prawda, jak to robisz gdy masz szczyt z surowej płyty wiórowej??
                        Kleisz pudło z krawędziowanych płyt 45 stopni??

I co powiecie na to
                        Last edited by Tranzyt; 06.02.2015, 13:30.

Skomentuj

jak to robisz gdy masz szczyt z surowej płyty wiórowej??
                          Używam taśmy malarskiej.

Kleisz pudło z krawędziowanych płyt 45 stopni??
                          Nie.

I co powiecie na to
                          Na tym filmiku koleś próbuje udowodnić że strug lepszy od frezarki... no i dobrze mu to wychodzi stosując tępy frez :lol:
                          To samo mógłbym zrobić na odwrót, stosując tępy strug VS ostry frez.

Skomentuj

@tranzyt,
                            nikt nie napisał że robisz źle, czy nie potrafisz. Chwała za filmik!
                            Chodzi mi oto, aby nie wprowadzaćinnych, może trochę mniej doświadczonych kolegów, że ofornirowanie kolumny trwa 45min z przerwą na kawę!!.

Podeślij jakiś rysunek, jak dokładnie ma wyglądać przedmiot.
                            Mam w warsztacie pompę próżniową i wentylator boczno-kanałowy + worki. Na tych dwóch urządzenia zrobię filmik. Co prawda wykorzystuję je to laminowania i przyklejania podsufitek samochodowych, ale specjalnie dla Ciebie zrobię fornir.
                            Last edited by hi_aro; 06.02.2015, 13:50.

Skomentuj

Zamieszczone przez hi_aro Zobacz posta
                              Podeślij jakiś rysunek, jak dokładnie ma wyglądać przedmiot.
                              Mam w warsztacie pompę próżniową i wentylator boczno-kanałowy + worki. Na tych dwóch urządzenia zrobię filmik. Co prawda wykorzystuję je to laminowania i przyklejania podsufitek samochodowych, ale specjalnie dla Ciebie zrobię fornir.
                              Generalnie bardziej powinienem podesłać model
                              Bo chodzi o coś takiego tylko bez dziury w środku w zasadzie rysunek jeszcze niedopracowany ale do testów się nada.
                              Miał byś na czym taka formę wykonać??
                              Last edited by Tranzyt; 06.02.2015, 14:25.

Skomentuj

A tak z ciekawosci, kleiliscie kiedys hdf na zelazko? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  A tak z ciekawosci, kleiliscie kiedys hdf na zelazko?
                                  Tak, wygina się.

Skomentuj

A po co to kleić na żelazko? Nakładasz cienko klej, ściskasz i gotowe.

Skomentuj

Ostatnio mialem taka sytuacje, ze musialem uzyc zelazka i przykleilo sie git. Trzeba bylo tylko uzyc maksymalnej mocy zeby przeniesc to cieplo na klej. Nie polecam tej metody ale na upartego da sie :)

Skomentuj

Przeczytalem temat od deski do deski i reasumujac..., nie jestem stolarzem, a raczej "zlota raczka" wylacznie z domowym zapleczem, wiec najprosciej dla mnie bedzie klasc fornir metoda wikola i zelazka, czy timebondem? Dodam, ze fornir bedzie appricot black.

Skomentuj

Mysle, ze klejenie na klej kontaktowy jest prostsze od zelazka. Jak masz odpowiednie warunki lokalowe, czyli temperature i dobry przewiew powietrza, to mozesz sprobowac kontaktu. Przy duzych formatkach, popros druga osobe o pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X