Zamieszczone przez saided
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia
Collapse
X
-
W ciągu 2 dni przeczytałem 39 stron tego wątku.
Nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie:
- Jaki jest powód oklejania HDF-em przodu i tyłu kolumny?
Klawiszowanie nie wystąpi. Chodzi o wchłanianie kleju? Czy coś innego?
Np. że jak oklejamy HDF-em przód na końcu, to te 3mm widać z przodu? (tzn. byłoby widać, gdybyśmy nie okleili)Last edited by cezarc; 30.12.2018, 19:16.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNie polecam walka z gąbki. Szybko się niszczy i trzeba go myc po klejeniu.
A patent na wysychanie mam taki, że po prostu wrzucam wałek do słoika z wodą... gdy chcę ponownie kleić, to tylko odsączam nadmiar wody i jest gotowy do użycia.
Zamieszczone przez cezarc Zobacz posta- Jaki jest powód oklejania HDF-em przodu i tyłu kolumny?
Klawiszowanie nie wystąpi. Chodzi o wchłanianie kleju? Czy coś innego?
Przecież wiadomo że właśnie chodzi o klawiszowanie.
Po to się okleja aby klawiszowanie wizualnie zminimalizować.
Jak okleisz HDF-em to mniej będzie widać klawiszowanie 3mm niż 18mm.
Zamieszczone przez cezarc Zobacz postaNp. że jak oklejamy HDF-em przód na końcu, to te 3mm widać z przodu? (tzn. byłoby widać, gdybyśmy nie okleili)
Front oklejamy na końcu aby klawiszowanie (jeśli wyjdzie) było na bocznej ściance a nie na froncie.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez cezarc Zobacz postaW ciągu 2 dni przeczytałem 39 stron tego wątku.
Nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie:
Większość pewnie jest w off topie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaMi się takim wałkiem lepiej smaruje, nakłada mniej kleju i równo niż twardy wałek do tapet.
Zamieszczone przez cezarc Zobacz postaNie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie:
- Jaki jest powód oklejania HDF-em przodu i tyłu kolumny?
Natomiast kolejnosc oklejania HDF wlasciwie nie ma znaczenia.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaJeśli klawiszowanie nie wystąpi, to po co oklejać?
Zamieszczone przez marian Zobacz postaDlatego ze to temat o fornirowaniu, a nie o klejeniu obudów (którego w sumie nie ma).
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJesli skladasz kolumne na boku, czyli front jest wpuszony miedzy boczne scianki, to trzeba oklejac hdf.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJak dasz front przed ścianki boczne, to będziesz musiał oklejac boli, które mają dużo większą powierzchnię.
Do tego dochodzi jeszcze ewentualne klawiszowanie HDF-u na froncie, co wygląda gorzej niż jak by było na boku.
Dlatego z tym stwierdzeniem się nie zgodzę:
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNatomiast kolejnosc oklejania HDF wlasciwie nie ma znaczenia.
Najlepiej unikać sytuacji w której ewentualne klawiszowanie wyjdzie na froncie, dlatego zawsze front oklejamy na końcu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJak dasz front przed ścianki boczne, to będziesz musiał oklejac boli, które mają dużo większą powierzchnię.
Kwestia, co kto woli. Moje obudowy "testowe" (cudzysłów, bo stoją chyba 5 lat) mają wpuszczaną przednią ściankę, która jest przykręcona do listew wklejonych w środku obudowy do ścianek bocznych, dolnej i górnej.
Taki sobie pomysł. Kupa roboty. Może je w końcu okleję fornirem, ale boków faktycznie nie potrzebowałbym oklejać dodatkowo HDF-em.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaKolejność jest bardzo ważna.
Najlepiej unikać sytuacji w której ewentualne klawiszowanie wyjdzie na froncie, dlatego zawsze front oklejamy na końcu.
Dlatego uwazam, ze kolejnosc oklejania HDF nie ma az tak wielkiego znaczenia, jesli material jest dobrej jakosci, a my nie zrobimy jakis baboli.
Zamieszczone przez cezarc Zobacz postaTylko w takim przypadku, jeśli z każdej strony głośnika obudowa ma być np. po 1,5 cm, trzeba podfrezować boczną ściankę.
Zamieszczone przez cezarc Zobacz postaMoje obudowy "testowe" (cudzysłów, bo stoją chyba 5 lat) mają wpuszczaną przednią ściankę, która jest przykręcona do listew wklejonych w środku obudowy do ścianek bocznych, dolnej i górnej.
Taki sobie pomysł. Kupa roboty. Może je w końcu okleję fornirem, ale boków faktycznie nie potrzebowałbym oklejać dodatkowo HDF-em.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta...jesli juz mialbym "wybierac" gdzie mi to wyjdzie, to wolalbym na froncie, bo jest to mniej widoczne niz na gorze obudowy. Wynika to z prostego faktu, jakim jest kat widzenia scianki i padania swiatla. To wlasnie na gornych i bocznych sciankach najbardziej sa widoczne niedorobki, bo patrzymy na nie pod duzym katem. Patrzac na front, na wprost nie jest to tak widoczne.
To też zależy od wielkości klawiszowania... jeśli jest spore, to będzie widoczne wszędzie, a jak niewielkie, to chyba wolał bym i tak na górze, nie kóło by w oczy podczas słuchania a i zdjęcia wychodziły by lepsze.
Skomentuj
-
Jeszcze nie przeczytałem całego tego tematu ale zastanawia mnie pytanie czym lepiej oklejać ? Fornir czy HDF ? Z tego coi się zdążyłem zorientować HDF'em będzie mniej widoczne ewentualne klawiszowanie.
I jeszcze jedna kwestia, na poniższym filmie gość forniruje, smaruje klejem i to sam nie wie jakim i fornir i obudowę, po czym zostawia klej do wyschnięcia na 3-4 godziny i klei. Jak mówi wychodzi mu to nieźle.
Skomentuj
Skomentuj