Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tool box - offtopic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

przez to się nie uszkodzi, tylko jak coś wpadnie do środka to będzie po frezarce - nie są przystosowane do takiej pracy

Skomentuj

Mam okazje podocinać dechy na kolejną konstrukcje na wózku. I stolarz zapytał mnie czy chcę wszystkie krawędzie do konta prostego, czy podocinac te którymi będą łączone do siebie płyty o kąt 45'. Wtedy np jak użyje sklejki <ale tego nie zrobie bo użyje mdf bądź wiórówki> to nie powinno być znać łączeń. Nie wiem czy taki zabieg ma sens bo całosć i tak będzie fornirowana.

Zrozumieliście o co mi chodzi?? :) :mrgreen:

Skomentuj

Jak dasz radę dobrze docisnąć i idealnie spasować przy klejeniu (ściski kątowe) to lepiej robić ścięcia 45 stopni. W twoim przypadku nie zawracałbym sobie głowy, do takiego klejenia trzeba mieć praktykę, której jak się domyślam nie masz

Skomentuj

vicher, najpierw niech ten stolarz pokarze ci probki ze to jest idealnie 45 stopni. niech wytnie ci 4 male listewki i zloz to w kwadracik. jak nie bedzie szpar to mozesz brac 45 stopni.
          jak beda to kat prosty
          no i z tym sklejaniem tez jest zabawa :???:

Skomentuj

Frezarka ma wetylator po to by zapewnic chlodzenie wirnika i stojanu a nie po to by wydmuchiwac z siebie resztki materialu. Wentylator wykonany jest z materialu ktory zapewnia wystarczajaca wytrzymalosc do pompowania powietrza i zabezpiecza maszyne dzieki jej konstrukcji przed zapyleniem, dodtkowo grawitacja pomaga zabezpieczyc przed zapyleniem i wiorami ale:
            1 frezarka jest zaprojektowana do pracy pionowej frezem w doł
            2 Zgodny z zaleceniami sposob jej uzycia zapewnia pewien stopien bezpieczenistwa dla uzytkownika gdyz aby ja uzywac trzeba trzymac ja obiema rekami w drozszych rozwiazaniach jedna z rak zalacza zasilanie, wiec w razie sytuacji awaryjnej odruchowo sie pusza wlacznik i maszynka sie wylacza
            3 Uzywanie w inny sposob moze skutkowac w/w postami :neutral:
            4 Gdy frez znajduje sie w gorze w przypadku jego urwania moze poleciec w kierunku naszej glowy
            5 Ble ble ble.....

Ze swojego przykladu moge opisac jeszcze sutacje gdy szlifierka oscylacyjna szlifowalem stara obudowe kolumny na sloncu w lipcu efekt byl taki ze szlifierka przestala dzialac z powodu przegrzania o ile elektryka sie nie uszkodzila to wlasnie wentylator splynol po wale blokujac urzadzenie i przykleil sie do wirnika urzadzenie bylo markowe albo bosha albo black&deckera.

Skomentuj

Pawel S., No ze sklejeniem moze być problem, ale dałbym dodatkową listwe wzmacniającą w winklach klejenie. No i musze z nim pogadać o frezie pod głośnik :]

Ino że jak z nim o tym gadałem to był lekko % więc muszę tak normalnie pogadać :]

Skomentuj

Zamieszczone przez vicher
                Pawel S., No ze sklejeniem moze być problem, ale dałbym dodatkową listwe wzmacniającą w winklach klejenie. No i musze z nim pogadać o frezie pod głośnik :]
                nie prościej i szybciej będzie normalnie posklejać tą obudowę?

Skomentuj

Zamieszczone przez Chilihead
                  Witam
                  Czy frezarka górnowrzecionowa może pracować nożem w górę?
                  O ile chcesz zostać kaleką to pewnie jakiś czas popracuje :roll:

Lepiej zainteresuj się gotowcami (foto z jakiegoś zagranicznego forum):

Skomentuj

Gdzie kupic blache perforowana na maskownice do nadstawek? Potrzebne arkusze okolo 40/80cm. Zaznaczam - gdzie tanio kupic :P.. bo w casto jest arkusz 1m/1m za 92zł i to surowa blacha bez farby. Pewnie jakos taniej sie da..

Skomentuj

idz do ŻELAZNEGO. jak takiego nie znajdziesz to taniej raczej nie kupisz bo przesylka bedzie droga

Skomentuj

cena 92 zl moze byc i tak nizsza niz w metalowym

[ Dodano: 2009-04-03, 11:13 ]
                        ja kiedys chcialem kupic 1m2 blachy o grubosci 10-15 mm pamietam ze kosztowala ok 500zl za arkusz ale dokladnych parametrow nie pamietam

Skomentuj

Idź na szrot albo inny złomowiec i popytaj. Często co fajniejsze rzeczy mają na bok odłożone i chętnie sprzedają.
                          Zamieszczone przez cnchobby
                          1m2 blachy o grubosci 10-15 mm pamietam ze kosztowala ok 500zl za arkusz ale dokladnych parametrow nie pamietam
                          Wymiary arkusza to podstawa bo de facto płacisz za kilogram stali a dla 10mm masz prawie 80kg/m2

Jak się zagada na złomowcu to i za 1,5zl/kg sprzedaja.

Skomentuj

n_omyzs, jak coś to wejdz na strone WWW.HDS-AUDIO.COM i tam spraw sobie kontakt - tanio i solodnie. Na pewno mniej niz w castoramie a krata zawodowa i pomalowana:

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
                              tanio
                              Polemizował bym... metr kwadratowy w castoramie kosztuje 92 złote a tam 169... Czyli dokładnie 77zł różnicy... Odchodzi jeszcze za farbę na blachę z castoramy to i tak 50zł do przodu...

Skomentuj

No tak, tylko że np. w castoramie nie sprzedają i nie tną na mniejsze kawałki, tylko są gotowe odcięte metr na metr i większe. w każdym razie, pamietam ze za dwa kawalki na nadstawki 37*55 dałem 56zł zł z przesyłką. Niewiem, może podrożało. Zerknijcie:

http://allegro.pl/item548381524_krat...umn_tanio.html

Skomentuj

Koledzy jak pozbywacie się niepożądanych pozostałości po Momencie, szlifowanie rozciera tylko a z innych metod to skrobanie nożykiem . Może macie skuteczniejsze sposoby?

Skomentuj

A dużo tego masz? Może rozpuszczalnikiem?

Skomentuj

maq73, melisław, najlepsza jest gumka od ołówka, moment sie roluje jak zaczniemy go ścierać, ważne aby był juz podeschnięty.

Skomentuj

byle nie za bardzo. musi byc swiezo zaschniety. bo nastepnego dnia juz jest na tyle twardy ze zostaje jedynie zabawa z jakims kolcem i wydlubywanie :P

no ale najlepiej powierzchnie zabezpieczyc tasma malarska to takich problemow nie bedziesz mial

Skomentuj

http://allegro.pl/item602642948_blac...445x995mm.html

Tu znalazlem troche taniej, 2 takie kawalki i puszka sprayu i gra. Tylko ze niepotrzebnie przesylka itditd.. poszukam jeszcze w okolicy.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X