Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX W.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PCX (lub PC) - projekt by Pawel S.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Aspire, tam nie ma obliczania powierzchni, to jest typowy program cam, do tego chwilowo nie mam dostępu do danych bo komputer się spalił i pracuję na laptopie, a dyski twarde są w stacjonarce, a jak na złość tego na serwer nie wysłałem :/

- - - - - aktualizacja - - - - -

Czyli wystarczy obliczyć pole podstawy razy wysokość?

Skomentuj

Jesli obudowa jest "wyciagnieciem " dna to wystarczy.

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

jak nie masz rysunku to chociaz obrysuj profil na kartce w kratke i policz kwadraciki

Skomentuj

Obliczyłem, ze podstawa ma 0,38 m2 więc przy h 49 będzie 18,62L. I przy takiej pojemności zostanę. Teraz czas na wyginanie ścianek bocznych :)

Skomentuj

Ciąg dalszy "w trakcie budowy :) "

Skomentuj

Z czego będziesz wyginał ścianki?

Skomentuj

5 warstw 4mm hdf, może trochę przesada z grubością, ale przynajmniej będzie bardzo sztywna konstrukcja, aż żałuję że wylądują w niej takie przetworniki :) Ale okaże się po odsłuchu. Ogólnie idea wykończenia to biały połysk z pasem z orzecha amerykańskiego na froncie szerokości 10cm. Powinno wyglądać zacnie :)
                Last edited by angel6891; 25.05.2016, 19:36.

Skomentuj

Witam. Chcę wykonać STX W.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PC. Mam kilka pytań odnośnie projektu:
                  - czy mogę zamknąć oba głośniki w jednej obudowie? Mam tutaj na myśli uzyskanie mniejszych gabarytów (monitory) poprzez zlikwidowanie przegrody pomiędzy głośnikami. Jak bardzo źle może to wpłynąć na zestaw? Jeśli zdecyduję się na usunięcie przegrody to co jeszcze muszę wówczas zmodyfikować? Oczywiście oprócz zmiany wymiaru skrzynki żeby zachować litraż.
                  - wg tego projektu i moich symulacji, żeby wystroić BR na 43-45 Hz, trzeba zastosować obudowę ok. 19 litrów. Dlaczego więc producent sugeruje mniejszą objętość? Przy dostępnych tunelach BR i opcji na 15 litrów nie jestem w stanie (w symulacjach) osiągnąć strojenia poniżej 50 Hz. Chyba, że szczelinowy rozwiązuje sprawę i to jedyne wyjście na zmniejszenie objętości obudowy?
                  - czy tunel BR może kończyć się zaledwie 4,5 cm przed tylną ścianką? Czy to za mało?
                  Last edited by mrkojiro; 12.08.2016, 16:52.

Skomentuj

Zamieszczone przez mrkojiro Zobacz posta
                    - czy mogę zamknąć oba głośniki w jednej obudowie?
                    tak. gdwk jest szczelny i mozesz go tak uzyc.ja dalem komory w celu zmniejszenia pojemnosci kolumny

- wg tego projektu i moich symulacji, żeby wystroić BR na 43-45 Hz, trzeba zastosować obudowę ok. 19 litrów. Dlaczego więc producent sugeruje mniejszą objętość? Przy dostępnych tunelach BR i opcji na 15 litrów nie jestem w stanie (w symulacjach) osiągnąć strojenia
                    glosnik poprawnie zagra w szerokim zakresie wielkosci obudowy. wybor optymalnej pojemnosci zalezy od naszych oczekiwan i tego jak duza obudowe mozemy zrobic
                    skoro producent zaleca 15 litrow to spokojnie mozesz taka obudowe robic

jakie tunele symulowales? daj linki

Skomentuj

Symulowałem te tunele:
                      1. http://stx.pl/tunel-bass-reflex-101x185.html
                      2. http://stx.pl/tunel-bass-reflex-101x218.html

1. Średnicę podstawiłem 59mm, długość 185mm. Wyszło strojenie na 43,22 Hz przy pudle 19,2 litra.
                      2. Średnica 63mm, długość 218mm. Wyszło 42,89 Hz przy pudle 19,2 litra.

Przy pudle np 16 litrów użycie obu tuneli daje około 47 Hz więc zauważalnie więcej. Natomiast przy pudle 21 litrów schodzi nawet do 41 Hz, a przy większych jeszcze niżej, ale wtedy charakterystyka wygląda słabo: -0,75dB@80Hz. W zasadzie jak powinienem rozumieć tą charakterystykę? Powinna przebiegać możliwie najbliżej poziomu 0 db możliwie najwcześniej? Czy takim spadkiem nie muszę się przejmować? Chętnie wystroję BR niżej ale nie chcę tego robić zbyt dużym kosztem. Nie ukrywam też, że pierwszy z tuneli jest zdecydowanie tańszy a daje podobne rezultaty.

Skomentuj

Chyba nie mogę edytować więc dopiszę jeszcze pytania pod spodem.
                        Zwrotnicę można podłączać do terminala z 2 wyjściami lub z 4 i wtedy jest jakby oddzielna na każdy głośnik? Jeśli wzmacniacz ma 4 pary zacisków to do jednej pary podłączam sygnał z GDN a do drugiej z GDWK? Czy w kolumnach 2-drożnych odseparowanie jest zasadne i z kolumny powinny być wyjścia wyłącznie + i - ? Jeśli mam kolumnę z 1 parą przyłączy, a wzmacniacz z 2 na kanał (przykład Onkyo A-8850) to podłączam tylko do jednego i jeden zostawiam pusty?
                        Wzmacniacz o jakiej mocy RMS na kanał przy 8Ohm będzie dla tego zestawu optymalny?
                        Czy można jakoś obniżyć koszty budowy podanej tutaj zwrotnicy i uprościć ją kosztem niezbyt dużego pogorszenia dźwięku?
                        Last edited by mrkojiro; 13.08.2016, 22:16.

Skomentuj

Terminal dajesz z 2 wejściami , zwrotnica rozdziela sygnał na GDN i GDWK . Wyjścia masz A i B , podpinasz jedne np A .
                          Ten zestaw stx nie potrzebuje wiele mocy do szczęścia , 30W spokojnie .
                          Czy ja wiem czy jest sens ? Cewki swoje kosztują , kondy możesz kupić o pare zł tańsze , rezystorki o kilka/kilkanaście groszy tańsze. Zaoszczędzisz 10zł.

Skomentuj

Zwrotnicę można podłączać do terminala z 2 wyjściami lub z 4 i wtedy jest jakby oddzielna na każdy głośnik? Jeśli wzmacniacz ma 4 pary zacisków to do jednej pary podłączam sygnał z GDN a do drugiej z GDWK? Czy w kolumnach 2-drożnych odseparowanie jest zasadne i z kolumny powinny być wyjścia wyłącznie + i - ? Jeśli mam kolumnę z 1 parą przyłączy, a wzmacniacz z 2 na kanał (przykład Onkyo A-8850) to podłączam tylko do jednego i jeden zostawiam pusty?
                            czytaj haslo BI-WIRING i BI-AMPING

Czy można jakoś obniżyć koszty budowy podanej tutaj zwrotnicy i uprościć ją kosztem niezbyt dużego pogorszenia dźwięku?
                            da sie
                            cewki z cienszego drutu
                            i kondensatory bipolarne (polecam te czarne z stx a nie te z polinka)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Fazio88 Zobacz posta
                            Czy ja wiem czy jest sens ? Cewki swoje kosztują , kondy możesz kupić o pare zł tańsze , rezystorki o kilka/kilkanaście groszy tańsze. Zaoszczędzisz 10zł.
                            oj nie. pomijajac koszty wysylek (przyjmuje ze i tak bedziesz tam cos zamawial) to roznica kosztu czesci na zwrotnice moze byc 2x!
                            najtansze zwrotnice mozesz miec nawet za 40-60zl/para
                            jak zaszalejesz w polinku to i 150-200zl para na podstawowych elementach :p

Skomentuj

Skomponowałem więc taką zwrotkę:
                              000-1840 Cewka ind. 0,400mH +/-3% 0,430Ω dr.0,80mm śr.32 dł.15mm 9,75zł
                              000-2280 Cewka ind. 1,500mH +/-3% 0,450Ω dr.0,70mm Fe 0,021kg. śr.17 dł.40mm 9,83zł

002-0307 Rez. 3,60Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący 0,65zł
                              002-0301 Rez. 3,00Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący 0,65zł
                              002-0349 Rez. 18,00Ω 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący 0,65zł

Kondensator PET 0,68 uF / 100 V - STX 2,50zł
                              Kondensator bipolarny 6,8uF - 100V 2,00zł
                              Kondensator bipolarny 4,7uF - 100V 1,70zł

Wyszło w sumie 27,73zł za jedną zwrotnicę. Ale mam pytanie. Co się stanie jeśli zamiast cewki 0,4mH/0,43Ω użyję cewki 0,4mH/0,51Ω? Muszę wtedy zmieniać któryś z rezystorów?

Przepraszam, że zasypuję Was pytaniami, ale jesteście dla mnie skarbnicą wiedzy i bardzo chętnie się od Was czegoś nauczę.

Skomentuj

Mój błąd - przepraszam.

Skomentuj

Kondensator bipolarny 6,8uF - 100V 2,00zł
                                  Kondensator bipolarny 4,7uF - 100V 1,70zł
                                  jak juz oszczedzasz w taki sposob to smialo bierz tansze cewki
                                  jak pojdziesz w nieco wieksza rezystancje to wiele sie nie zmieni - lekko mniej beda zgrane

Skomentuj

Przymierzam się do tego projektu ale na zalecanych przez sporo osób ALXach. Czy ktoś z was dysponuje sprawdzona zwrotnica do tego projektu.

Skomentuj

Schemat zwrotnicy jest na pierwszej stronie tematu , daje rade , nie wiem czy jest jakiś głębszy sens aby kombinowac inną zwrotkę pod te przetworniki.
                                      Last edited by Fazio88; 04.09.2016, 19:30.

Skomentuj

Inny głośnik wysokotonowy chce zastosować, a to już jest różnica.

Skomentuj

Rozmawiałem z Pawłem nie raz na temat tego projektu gdyż sam go realizuje i mówi że pod tą zwrotnicę mogę dać PC , PCX i ALX.
                                          Możesz zastosować część wysokotonową z projektu na 14 MCX - będzie mniej wyostrzona góra , bo porównywałem obie zwrotki pod ALX i słychać różnicę - może nie jakąś tam wielką ale słychać.
                                          Z resztą niech wypowie się ktoś bardziej wtajemniczony / sam Paweł , nie chce też przypadkiem pleść głupot...
                                          Last edited by Fazio88; 05.09.2016, 22:22.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X