Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB Monitor SB15NBAC-8 & SB26ADC - projekt by borys

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rozumiem że otwór pod bass-reflex zrobić fi 50mm czy mam go jakoś wyprofilować? Rura będzie wklejona w środek czy można zamówić jakiś gotowy moduł z zaoblonym ujściem? Bo jeżeli tak to otwór będzie można zrobić już po lakierowaniu. Sorry być może za trywialne pytania ale nie jest to dla mnie jak na razie oczywiste

Skomentuj

Zamieszczone przez shady Zobacz posta
      Rozumiem że otwór pod bass-reflex zrobić fi 50mm czy mam go jakoś wyprofilować? Rura będzie wklejona w środek czy można zamówić jakiś gotowy moduł z zaoblonym ujściem?
      ja kupiłem w firmie Polink tunele bass reflex fi 50 x 145 bodajże i kolanko 90 stopni w castoramie trafiłem czarne też fi 50 i połączyłem ze sobą, wyszło mi jakieś 25,26 cm i na końcu tunel wyprofilowane po przez podgrzanie nagrzewnica na butelce od piwka, dzięki czemu na ma żadnych swistow powietrza możesz zrobić tak jak autor projektu

Skomentuj

Ja również zrobiłem jak kolega wyżej :)

Skomentuj

Na jaki wymiar robiliście zagłębienie pod głośnik wysokotonowy? Z rysunku wynika że chyba powinno być jakieś 6mm

Skomentuj

Na jaki wymiar robiliście zagłębienie pod głośnik wysokotonowy? Z rysunku wynika że chyba powinno być jakieś 6mm
            znalazłem fotkę od spodu tego wysokotonowca i widzę że tam jest gąbka więc 3mm chyba będzie wystarczająco i powinien się wtedy zrównać z frontem obudowy.

Skomentuj

Na obecną chwilę moje są na takim etapie

Będę jeszcze raz je szpachlował, chcę je lakierować czy lakier wodny będzie dobrym pomysłem czy jednak poliuretan??
              Last edited by shady; 22.05.2018, 08:53.

Skomentuj

Robiłeś rowki w miejscu łączenia plyt? Jeśli nie, to wyjdzie klawiszowanie pod lakierem. Lakier wodny to zły pomysł, chyba ze chcesz uzyc chemii samochodowej, to wodna bedzie tylko baza.

Skomentuj

Laminowana płyta to zły pomysł...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Robiłeś rowki w miejscu łączenia plyt? Jeśli nie, to wyjdzie klawiszowanie pod lakierem. Lakier wodny to zły pomysł, chyba ze chcesz uzyc chemii samochodowej, to wodna bedzie tylko baza.
                    Nie nie robiłem, jak po jakimś czasie wyjdzie klawiszowanie to najwyżej polakieruje drugi raz. Przy matowym lub półmacie chyba tego tak nie będzie widać?
                    Czemu laminowania płyta to zły pomysł? chodzi o lakierowanie czy jakiś ma inne właściwości??

Gdybym z czasem zechciał zrobić front z litego drewna to mogę go dokleić do tego frontu co mam teraz czy może to jakoś pogorszyć parametry obudowy??
                    Last edited by shady; 22.05.2018, 10:10.

Skomentuj

Czemu laminowania płyta to zły pomysł? chodzi o lakierowanie czy jakiś ma inne właściwości??
                      Właściwości akustyczne gorsze od płyty bez laminatu.
                      Z własnego doświadczenia wiem że konstrukcje z laminowanej płyty "dudnią"... kilku kolegów z forum też to zauważyło.

Skomentuj

może zadbać o lepsze wygłuszenie.

Skomentuj

Wytłumienie za dużo nie pomoże.
                          Prędzej mata bitumiczna.

Skomentuj

i to jest bardzo dobra koncepcja

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                              ########################### MOD1 ##############################

Ponizej malutki modzik, ktory dodatkowo schowa nieco rezonans nisko-sredniotonowca. Zaznaczylem tez rezystorek 3.9R, z ktorym mozna poeksperymentowac.

################################################## ############
                              Jakiej mocy powinien być rezystor??

Skomentuj

ja użyłem rezystorka o mocy 5W

Skomentuj

Tolerancja rezystora w pułapce jest ważna, im mniejsza tym lepiej.

Skomentuj

Coraz bliżej finału

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Coraz bliżej finału
                                      Cześć super robota.

Także przymierzam się do tego projektu.
                                      Czy masz więcej foto z poszczególnych etapów? Jestem początkujący i mam wiele pytań i wątpliwości.
                                      Last edited by liutoqo; 02.06.2018, 22:12.
                                      liutoqo

Skomentuj

Podoba mi się taki front drewniany

nawet mam 15 letnią deskę olchową na grubość z 5cm i tak pomyślałem że z czasem bym sobie takie fronty przygotował tylko jak to zrobić aby głośniki były za nią tak jak na tym zdjęciu. Może ten front mocować na śruby z jakimiś ładnymi nakrętkami do tego co mam teraz.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                          ...
                                          Brzmienie:
                                          Ciężko opisac tak w kilku słowach, napewno jest równo i bardzo szczegółowo, gora jest delikatna i nie wybija się ponad resztę pasma. Srednica ma dobrze dociażony doł i jest bardzo neutralna. Basu jest sporo jak na takie małe głośniki, jego charakter jest raczej miekki, może brakuje mu nieco wybarwienia (potrafi wpaść w bardziej subwoferowy charakter - w porównaniu do niektorych papierzaków).
                                          Myślę, że można polecić ten zestaw dla kogoś, kto potrzebuje monitorów studyjnych np do edycji materjału audio, słychać na nich dosłownie wszystko.
                                          Jestem z projekciku bardzo zadowolony, moim zdaniem w tym przedziale cenowym jest to zestaw zdecydowanie godny polecenia (chociaż ciekawi mnie jeszcze wersja 4 omowa).
                                          Cześć,

Czy te kolumny mogą z sukcesem zastąpić domyślne kolumny dla Denon Ceol N9?
                                          Zastawiam się nad wymianą fabrycznych kolumn, które są słabym punktem tego zestawu i zakupem np. Dali Zensor 3.
                                          Jednakże zrobienie kolumn samemu wydaje się ciekawą alternatywą i nie mam tutaj na myśli kwestii kosztowej - tylko element zadowolenia z własnej roboty.
                                          liutoqo

Skomentuj

Czaruję...
                                          X