Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SB Monitor SB15NBAC-8 & SB26ADC - projekt by borys

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez liutoqo Zobacz posta
    mogą z sukcesem zastąpić domyślne kolumny dla Denon Ceol N9?
    Każdy z projektów na tym forum zjada je na śniadanie. Te ceole grają zwyczajnie słabo..
    tylko element zadowolenia z własnej roboty
    No i tu powinno pojawić się ostrzeżenie: nie wchodź na tę drogę, bo ciężko z niej zejść Jak zrobisz pierwszy projekt i ci się spodoba, to skończysz wiecznie coś dłubiąc, jak my :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
      Każdy z projektów na tym forum zjada je na śniadanie. Te ceole grają zwyczajnie słabo..
      ...
      Dzięki za odpowiedź.
      Jak wypada ten projekt w porównaniu np. do Dali Zensor 3?
      liutoqo

Skomentuj

Cześć super robota.

Także przymierzam się do tego projektu.
        Czy masz więcej foto z poszczególnych etapów? Jestem początkujący i mam wiele pytań i wątpliwości.
        Nie za wiele:

MDF pociąłem normalnie na pile stołowej i składałem tradycyjnie do czoła. Skleiłem na vikol dodatkowo poskręcałem na wkręty. Następnie szpachlowałem szpachlówką samochodową uniwersalną. Po uzyskaniu gładkiej powierzchni zaciągnąłem wszystko izolantem do MDF. Malowanie podkładem do MDF firmy 877line po 2 warstwach podkładu lakier biały półmat tej samej firmy. Lakieru dałem jedną warstwę i wydaje mi się że jest OK. Wszelkie niedoskonałości po lakierowaniu wypolerowałem papierem 2000 na mokro. Do malowania kupiłem pistolet lakierniczy pneumatyczny mini HVLP jakiś tani za 95zł a kompresor pożyczyłem jeden miałem ze zbiornikiem 50l a później 24l i zdecydowanie 50l lepiej sobie radził. Spróbowałem także na koniec spolerować powierzchnię pastą polerską i efekt jest jeszcze lepszy. Wczoraj pierwszy raz ich posłuchałem jeszcze bez wygłuszenia - mam zamiar dać matę bitumiczną na ścianki oraz trochę wełny owczej na boki. Na obecną chwilę gra nieźle chociaż basu za wiele nie ma ale to mam nadzieję że się jeszcze może trochę poprawi po wygłuszeniu. W porównaniu z moimi starymi KEFami Q55 grają zdecydowanie "jaśniej" dźwięk jest bardziej jakby detaliczny ale tamte niskie tony mają jakieś takie bardziej odczuwalne chociaż od momentu jak je kupiłem wydawało mi się że jest u nich z tym słabo. Dodatkowo w tej chwili przewody od zwrotnicy do przetworników puściłem przez rurkę bass reflex więc może to także ma jakiś wpływ. Salon też dosyć duży więc może w sypialni będzie lepiej. tak w skrócie to tyle.
        Last edited by shady; 04.06.2018, 08:14.

Skomentuj

Zamieszczone przez shady Zobacz posta
          ale tamte niskie tony mają jakieś takie bardziej odczuwalne
          Raz że dobrze byłoby zobaczyć czy masz dobrze zestrojone ->pomiar impedancji.
          Dwa że (chyba) większość gotowych na rynku kolumn ma podbicie na wysokim basie i w efekcie jest bardziej odczuwalny, za to traci na fakturze i zejściu. Chyba wszystkie forumowe projekty jakie słyszałem mają zejście zrobione jak najbardize j liniowo.
          Jak się przyzwyczaisz, to zaczną cię drażnić formówki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
            Raz że dobrze byłoby zobaczyć czy masz dobrze zestrojone ->pomiar impedancji.
            Jeżeli zrobiłem zgodnie z projektem borysa to chyba wiadomo jaka jest impedancja?

Skomentuj

shady
              Ustaw sobie zestawik blizej naroznikow pomieszczenia i przesluchaj troche. Basu powinno byc raczej sporo. Glosniki musza troche pograc.
              W razie czego mozesz poeksperymentowac z dlugoscia portu BR, mozesz to dobrac nawet na sluch. Kazde pomieszczenie jest inne i ma inna akustyke wiec polecam lekkie poeksperymentowanie.

Pozdr
              i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
              https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                W razie czego mozesz poeksperymentowac z dlugoscia portu BR, mozesz to dobrac nawet na sluch. Kazde pomieszczenie jest inne i ma inna akustyke wiec polecam lekkie poeksperymentowanie.
                popieram, tylko zabawa z portem bass reflex reszta jest suuuper, każdy ma inne potrzeby jeżeli chodzi o dźwięk, mi się bardzo projekt podoba i jeżeli chodzi o bass to nie będę się rozpisywał —misiowaty i nawet nisko schodzi jak na 15 cm głośnik

Skomentuj

Zamieszczone przez radecky Zobacz posta
                  popieram, tylko zabawa z portem bass reflex reszta jest suuuper, każdy ma inne potrzeby jeżeli chodzi o dźwięk, mi się bardzo projekt podoba i jeżeli chodzi o bass to nie będę się rozpisywał —misiowaty i nawet nisko schodzi jak na 15 cm głośnik
                  Czy może masz fotografie pokazujące jak zrobić i umieścić BR? Potrzebuję jak najwięcej szczegółów dot. tego projektu.

Jak wypada ten projekt w porównaniu np. do Dali Zensor 3? Przymierzam się do zrobienia tych monitorków dla Denon Ceol N9. Będzie to mój pierwszy projekt.
                  liutoqo

Skomentuj

na obecną chwile mam tylko takie:
                    na razie robiłem test na samym kolanku ale dodam jeszcze kawałek rurki aby tunel miał około 28cm

Skomentuj

Shady przytnij tunel na okolo 22_24 cm I ppsluxhaj sobie.
                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                        Shady przytnij tunel na okolo 22_24 cm I ppsluxhaj sobie.
                        no to tyle ma chyba z samym kolankiem założonym.

Skomentuj

testowalem różne dlugosci z samym kolankiem chyba jest najlepiej :)

Skomentuj

Zamieszczone przez przemyska Zobacz posta
                            testowalem różne dlugosci z samym kolankiem chyba jest najlepiej :)
                            Masz może jakieś fotki jak to wygląda u Ciebie?
                            liutoqo

Skomentuj

niestety, nie mam fotek ale identycznie z tego co widzę jak u Ciebie :)

Skomentuj

Ja mam podobny to co kolega wyżej z tym że mój jest troszkę krotszy ma jakieś 24, 25 cm ale nie mam zdjęcia

Skomentuj

Dziś trochę posłuchałem w docelowym pomieszczeniu i muszę przyznać że jestem zadowolony, również z ilości basu:) Nawet na kiepskim amplitunerze kina domowego yamahy grają całkiem fajnie.. Podrzucam jeszcze kilka fotek. Zauważyłem, że po przekroczeniu pewnego pułapu głośności niskotonowy wpada w jakiś taki dziwny stan buczenia to chyba na tą okoliczność został zrobiony mod zwrotnicy (pułapka) muszę się za to zabrać niebawem.

Skomentuj

Dziś trochę posłuchałem w docelowym pomieszczeniu i muszę przyznać że jestem zadowolony, również z ilości basu:) Nawet na kiepskim amplitunerze kina domowego yamahy grają całkiem fajnie.. Podrzucam jeszcze kilka fotek. Zauważyłem, że po przekroczeniu pewnego pułapu głośności niskotonowy wpada w jakiś taki dziwny stan buczenia to chyba na tą okoliczność został zrobiony mod zwrotnicy (pułapka) muszę się za to zabrać niebawem.
                                    Cześć,

Gdzie kupiłeś głośniki?
                                    Ja znalazłem poniższe, czy to te?
                                    https://www.blackdotaudio.eu/glosnik...8-5-p-628.html
                                    https://www.blackdotaudio.eu/glosnik...0-4-p-120.html

Jaka jest dokładnie lokalizacja otworu BR?

Czy wygłuszasz tylko ściany boczne?

Z góry dziękuję.
                                    liutoqo

Skomentuj

Cześć,

Gdzie kupiłeś głośniki?
                                      Ja znalazłem poniższe, czy to te?
                                      https://www.blackdotaudio.eu/glosnik...8-5-p-628.html
                                      https://www.blackdotaudio.eu/glosnik...0-4-p-120.html

Jaka jest dokładnie lokalizacja otworu BR?

Czy wygłuszasz tylko ściany boczne?

Z góry dziękuję.
                                      Hej ja praktycznie wszystko zamówiłem w http://polink.com.pl/ poza matami wygłuszającymi oraz wełna owczą.
                                      Tak to są te przetworniki.
                                      Ja otwór BR zrobiłem chyba 10 lub 15cm od górnej krawędzi po środku tylnej ścianki. Wygłuszyłem jedynie boczne ścianki ale ze względu na zastosowany MDF który jest laminowany na boczne ścianki dodatkowo nakleiłem matę bitumiczną - tak na wszelki wypadek.
                                      Last edited by shady; 14.06.2018, 11:22.

Skomentuj

Hej ja praktycznie wszystko zamówiłem w http://polink.com.pl/ poza matami wygłuszającymi oraz wełna owczą.
                                        Tak to są te przetworniki.
                                        Ja otwór BR zrobiłem chyba 10 lub 15cm od górnej krawędzi po środku tylnej ścianki. Wygłuszyłem jedynie boczne ścianki ale ze względu na zastosowany MDF który jest laminowany na boczne ścianki dodatkowo nakleiłem matę bitumiczną - tak na wszelki wypadek.
                                        Dzięki za odpowiedź.

Czyli nie ma żadnych dokładnych wytycznych, gdzie w przypadku tego projektu zrobić otwór BR?

Ja zamierzam budować ze sklejki. Jak i z czego w takim przypadku zrobić wygłuszenie?
                                        liutoqo

Skomentuj

Wydaje mi się że nie ma to większego znaczenia gdzie on dokładnie będzie. Być może nawet i z boku by można było zrobić Sklejka podobno najlepsza brzozowa Wtedy to już tylko wełna lub tkanina.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X