Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kategoryczny LOW END

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mnie dziś przy okazji sprzątania w pokoju natchnęło, żeby przenieść wszystkie szpeje elektroniczne (lutownica, karton transformatorów, karton elementów itd) do piwnicy - jest tam szafa i stare biurko - idealne miejsce na zabawy w lutowanie itp.
    Jakżeby mogło tak być, abym nie posiadał nagłośnienia w tym miejscu więc od razu przypomniałem sobie o Missionach i Ambilightach, które leżą za telewizorem. Rozbebeszyłem Ambilighty, wyciąłem membrany bierne i... poszedłem zrobić pizzę, bo był już wieczór :P Myślałem też nad napędem dla kolumienek na w.w. głośnikach i wyszło mi na TDA1554 - wersja 2.1 Jak będę miał czas w poniedziałek, to spróbuję zrobić płytkę w stylu tej pokazanej na aukcji powyżej.
    Jako że takie głośniczki niskich tonów nie wypierdzą, to musi być sub(ek). Waham się nad nowym STXem sztuk dwa - http://allegro.pl/glosnik-gdn-16-wm-...655386346.html - przetworniki dałbym w układ izobaryczny dla zmniejszenia obudowy.

Skomentuj

Dokładnie nad czymś takim będę pracował pod koniec czerwca. Tyle, że zamiast philipsów poleci jakaś szerokopasmówka tania. Miałeś może zrobione jakieś symulacje izobarica?
      No i fajnie będzie jak uda Ci się zmajstrować pcb pod 2.1 na TDA1554Q.

Skomentuj

Wczoraj machnąłem sobie tylko jedną szybką symulację, a dziś już trochę więcej.
        Więc tak: tylko biała linia symuluje głośnik pojedynczy, pozostałe to układy izobaryczne. Z ciekawości zrobiłem symulacją pasmowo-przepustowej 4 rzędu i nie wygląda to źle, ale domyślam się że przy tego typu budzie symulacja to jedno, a życie ją weryfikuje :)

Co do płytki; myślałem, żeby dla mostka na suba zastosować http://sound.westhost.com/project48.htm lub http://sound.westhost.com/project48a.htm Drugi ma w zasadzie większe możliwości ustawienia suba, ale jedynie przez wymianę elementów, co nie jest zbyt wygodne. Który układ kopiować?

Skomentuj

TDA1554q jest ok ale to juz dosc stara kostka, lepiej wziac TDA8510 montowana w zestawach 2.1 Creative. Ma troche lepsze parametry.

Uklad izobaryczny wydaje sie byc bardzo ciekawy, lecz przy tak niewielkiej mocy wzmacniacza zastosowalbym obudowe pasmowo przepustowa dla uzyskania nieco wiekszej efektywnosci. Jak wiadomo izobaryk zezre Ci sporo mocy, ktorej malej kostce TDA i tak brakuje. Polaczenie izobaryka z bandpassem na w miare przyzwoitych glosnikach powinno dac przyzwoitej jakosci bas i stosunkowo niewielka obudowe.

Skomentuj

co do taniego subwoofera aktwnego to myslalem o czyms z wieksza moca

chodzi mi po glowie SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC zasilany TDA8560Q lub TDA7562 (10-20zl)
            obie koncowki pracuja przy 2r i mozna je zasilac z zasilacza komputerowego
            takich zasilaczy jest pelno i mozna je kupic tanio

ten glosnik pod radiem (obslugujacym 2r) w samochodzie robi naprawde niezla robote wiec wydaje mi sie ze za 150zl taki sub w domu to bedzie dobre rozwiazanie

do tego dowolne koncowki po 20w na satelitki i mozna zrobic cos niedrogiego ale juz z wyzszej polki niz glosniczki komputerowe

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Polaczenie izobaryka z bandpassem na w miare przyzwoitych glosnikach powinno dac przyzwoitej jakosci bas i stosunkowo niewielka obudowe.
              Kategoryczny LOW END wyklucza przyzwoitość :P - czy te STXy są przyzwoite i czy wg ciebie zaproponowana obudowa 4BP izobaryczna ma szanse bytu?

Co do kostki; nie ma sensu w moim przypadku cisnąć się w większe moce. Kostka musi być zasilana pojedynczym napięciem i mieć te 3 lub 4 kanały. No chyba że są jakieś 3 / 4 kanałowe kostki zasilane symetrycznym napięciem np z trafa 2x24V bo kilka takich posiadam. Wtedy łatwiej jest zasilić też układ filtrów, bo pojedyncze zasilanie na op-ampy chyba więcej szkody jak pożytku sprawia.

Skomentuj

Ten Stx ma 8 ohm, a te male kostki TDA sa przystosowane pod 4 ohmy lub 2 w przypadku satelit. Zatem musisz tak dobrac glosniki aby na bas miec impedancje 4 ohm. Mozesz sprobowac przesymulowac izobaryka w bandpassie na tych glosniczkach. Albo jeszcze jedno rozwiazanie to push-pull na tych wooferkach. Obudowa bedzie wieksza ale efektywnosc wieksza i poziom znieksztalcen nizszy.

---------- Post dodany o 14:15 ---------- Poprzedni post o 14:09 ----------

Ps. Jesli obudowa nie musi byc bardzo mala to mozna kombinowac z push-pull bo tutaj paczka wyjdzie wieksza, taka jak dla dwoch glosnikow. Z izobarykiem wymagana pojemnosc dla dwoch glosnikow wychodzi o polowe mniejsze niz dla jednego glosnika bez izobaryka.

Skomentuj

Oczywiście, że wtedy tylko równoległe połączenie, a symulacja jest kilka postów wyżej (post 263). Poza tym należy pamiętać, że to ma być projekt do warsztatu (przynajmniej w moim wypadku) i nie należy go zbytnio komplikować/podrażać kosztu wykonania. Głośniki mam u siebie na mieście - 65zł, kostka TDA + elementy do niej to 20zł, elementy filtru i zaciski głośnikowe: góra 15zł i jeszcze kilka zł na zasilacz(e).

Skomentuj

Bo basu z obudowy zamknietej po prostu bedzie za malo. Trzeba zatem kombinowac w bandpass lub basreflex. Jak masz glosniki na miejscu to luzik, mozna sie bawic.

Skomentuj

Głośniki na mieście, sporo wióru na obudowy testowe - zgadza się, można się bawić

Skomentuj

Ja nie ukrywam, że chciałbym zamknąć się z obudową w 6-8 maksymalnie. Dojdzie jeszcze niewielka komora na elektronikę i aku ok 5-7Ah, więc całość to paczka ok 8-10litrów... Zastanawia mnie czy taki projekt będzie godniejszy uwagi niż zastosowanie jakiegoś suba creative`a z odsysku, który "basu" ma sporo a przede wszystkim małe gabaryty na 10cm głośniku...

Skomentuj

W twoim przypadku, gdzie jak widzę mobilność jest potrzebna, poszukałbym właśnie jakiegoś Creative'a, za kilka zł to idzie kupić, a zawiera już wzmacniacz 2.1. Ino wyrzucić trafo i zasilacz, podpiąć akumulator, założyć na rower i w las na grzyby
                          W moim wypadku, nie chodzi mi o mobilność, tylko: byle to grało. Oczywiście, im lepiej zagra za nieduże pieniądze, z tym większą radością będę lutował/"rzeźbił"/itp słuchając zestawu :)

Skomentuj

przypominam wam, ze te philipsy maja bardzo mala skutecznosc
                            zeby sie nie okazalo ze ta kastki beda mialy za mala moc do normalnego sluchania
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

dlatego wlasnie ich lukaszu nie bede montowal :) dam jakiegos mniejszego dzialkowca (z pierwszego posta na tej stronie) i tyle.

Skomentuj

Ja wczoraj odpaliłem stary wzmaczniaczyk na tda2030 i podpiąłem philipsy. Nie jest za ciekawie, grajo tak jakoś dziwnie, a jak chcę głośniej zrobić to zaczynają wpadać w przester. Sam mission też kiepsko gra w tym zestawie.
                                BTW jakiego konda dać do zestawu 2x ambi + mission? Obecnie mam 4,7 uF.
                                Da się rozebrać missiona jakoś? Wyrwałem jedną nóżkę od zasilania :(

Skomentuj

da sie
                                  rozbieralem go bo bratu sie rozkleil
                                  pozniej wrzuce fotki jak to wyglada

Skomentuj

super, dzięki

---------- Post dodany o 16:16 ---------- Poprzedni post o 09:13 ----------

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...bc4f31470.html
                                    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...9ef66f380.html

Robione na szybko. Niestety ambilighty nie grają za ciekawie :(, ale czego się spodziewać po głośniku za grosze, choć pod tym względem nawet mission go bije na głowę kilka razy.
                                    Napędzane tda2030 w starej obudowie ( nie wiem po czym nawet ), napięcie pojedyncze ok. 16V po wyprostowaniu, filtracja 8300uF ( taki miałem na stanie)

Skomentuj

Skomentuj

ale tandeta...

Skomentuj

dziwi mnie ze tak tani glosnik zostal zbudowany AŻ Z 3 elementow plastikowych! :o
                                          inne typowo samochodowe neodymowki skladaja sie z max jednego plastiku

Skomentuj

Czaruję...
                                          X