Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Coś w rodzaju Focal Utopia Scala

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

swietnie ci to wyszlo, wytlumacz prosze bo nie bardzo rozumiem, jak to zrobiles?

Skomentuj

Ta ciemno szara część na rysunku obraca się z frezarką dzięki temu że jest zamocowana na metalowym pręcie - czarne kółko na rysunku. Promień koła jest równy odległości od środka pręta do frezu - też kolor czarny poniżej frezarki. Cała ta część porusza się zgodnie z kierunkami strzałek. Jasno szara część to u mnie akurat jest część kolumny na średnio tonowy głośnik. I o to cała filozofia.

Skomentuj

swietny pomysl :wink: ale musiales sie na jezdzic :lol:

Skomentuj

Oczywiście że se pojeździłem, ale robienie tego choćby szlifierką taśmową to dopiero jazda na maxa :razz: . To chyba wiór bym szybciej taśmówką oszlifował. Na początku myślałem, że MDF to fajny materiał do obróbki, ale chyba jest tylko trochę lepszy od wióra.

Skomentuj

Obecny efekt moich prac:
            Teraz to już muszę zacząć myśleć o konkretnych głośnikach, bo inaczej za bardzo do przodu prace się nie posuną.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
              Obecny efekt moich prac:
              Teraz to już muszę zacząć myśleć o konkretnych głośnikach, bo inaczej za bardzo do przodu prace się nie posuną.

trochę złośliwość z poniedziałku :)

Kupiłem choinkę zapachową do samochodu o zapachu kokosowym

teraz szukam do niego jakiegoś samochodu

tez mam używane koło też muszę znaleźć do niego samochód

pierwszy raz widze żeby ktoś zaczynał od dupy strony robić kolumny !!

Skomentuj

Nie na temat...
                A co to ma do rzeczy? Widocznie jednak nie do końca wiesz gdzie tutaj jest strona dupy.
                Ja wiem czego chcę i nie potrzebuję Twoich złośliwych uwag :evil:
                A pisząc takie bzdury w moim temacie to Ty się kompromitujesz.

Skomentuj

Może niewiele się zmieniło od mojej ostatniej aktualizacji, ale zawsze coś:

Kolumny przygotowane do frezowania.

---------- Post dodany o 11:50 ---------- Poprzedni post o 21:22 ----------

Decyzja już zapadła co do głośnika niskotonowego. Będzie nim Seas L26RFX/P. Z początku myślałem o Scanie 26W i Seas W26, ale ze względu na opinie w internecie o tych głośnikach zdecydowałem się właśnie na L26. Cena jest o połowę niższa, a różnice mogłyby być marginalne więc doszedłem do wniosku, że nie warto tyle dopłacać.
                  Wydaje się ten Seas bardzo ciekawym głośnikiem, ale zobaczymy w praktyce...

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                    Decyzja już zapadła ...ze względu na opinie w internecie ... różnice mogłyby być marginalne więc doszedłem do wniosku, że nie warto tyle dopłacać....ale zobaczymy w praktyce...
                    Oryginalne obudowy są piękne, nie dziwię się, że chcesz je skopiować, ale jest sporo racji w twierdzeniu, że zaczynasz od (inaczej ujmując) dziwnej strony. Czy robiłeś symulacje tego Seasa? Czy wg Ciebie objętość przygotowanej obudowy dla niego jest optymalna (nie powiększysz jej)? Czy robiłeś odsłuch w przykładowej objętości aby sprawdzić jak się będzie zachowywał? Czy wiesz jaka powinna być długość tunelu aby komplet dostroić do zamierzonej częstotliwości? Znasz tą częstotliwość? Zmieścisz do obudowy odpowiedni tunel? Przewidziałeś konieczność dokładnego dostrajania przez zmianę długości i ewentualnych poprawek przy wytłumianiu?
                    Tak tylko pytam, bo od tego bym sam zaczął.

Skomentuj

Wszystko sprawdziłem i prze symulowałem nie siedzę na forum od dzisiaj:)
                      Ale prawdopodobnie ją troszkę powiększę o 10L żeby było proponowane 70L
                      Zresztą obudowa jest pod ten rozmiar głośnika, tylko z początku planowałem Seasa W26 :) Wiem że ten głośnik najlepiej by zszedł w br nisko strojonym i jak by miał 90L, ale kosztem dużych wychyleń, coś za coś. Ja nie walczę o każdego Hz.
                      Poza tym nie ma jednej odpowiedniej obudowy dla konkretnego głośnika tylko jest zakres jakiejś tolerancji.
                      Takie zarzuty może i są zasadne, ale dla osoby która zaczyna przygodę z audio.:)
                      Chyba nie myślisz że kupuje byle jaki głośnik i chce go wsadzić do byle jakiej obudowy i byle jak strojonej?

Ale dziękuję że czuwacie i służycie dobrą radą:)
                      Last edited by jamess8; 21.12.2010, 11:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                        Chyba nie myślisz że kupuje byle jaki głośnik i chce go wsadzić do byle jakiej obudowy i byle jak strojonej?
                        Właśnie tak pomyślałem i dobrze, że rozwiałeś wątpliwości. Życzę szybkiego zakończenia, to może być piękna konstrukcja.

Skomentuj

Na razie popełniłem wiele błędów i sporo mnie teraz kosztuje naprawa ich. Największą lekcją jest dla mnie nie iść na skróty, bo ten skrót okazuje się najdłuższą drogą z możliwych. Przez wcześniejsze pomyłki teraz ich naprawa jest prawdziwą katorgą :(
                          Wykończone jednak będą fornirem, ponieważ nie jestem w stanie w moich warunkach zrobić idealnie lakieru.

Na rogach będę doklejał jeszcze takie paseczki i odpowiednio zaokrąglał:

Już jakiś czas testuję L26RFX/P w zamkniętych obudowach i jestem mile zaskoczony ich możliwościami.

---------- Post dodany o 21:53 ---------- Poprzedni post o 20:34 ----------

Starałem się w moim malutkim pokoiku pomierzyć tego Seasa, ale trudno w tak małym pomieszczeniu "bawić się" w pomiary. Drugi obrazek to pomiar producenta.

Last edited by jamess8; 25.12.2010, 19:40.

Skomentuj

Przygoda z pomiarami i symulacjami rozpoczęta:)
                            L26 filtrowany 2 rzędem

Średniotonowy w przeciw fazie:

Średniotonowy w fazie:

W tej wersji można martwić o impedancję bo spada w miejscu podziału poniżej 4ohm
                            Na razie to taka luźna zabawa, żeby się zapoznać z tajnikami i nabrać doświadczenia :)
                            Last edited by jamess8; 15.01.2011, 09:45.

Skomentuj

Próby strojenia głośnika, te płyty to tylko na czas próby żeby dobrać odpowiednie strojenie:
                              Sekcja niskotonowa do góry nogami.

Pierwsze podejście bardzo dobrze wyszło, strojenie wyszło ok 23Hz, planuję zestroić do ok 28Hz

Konstrukcja strojenia jak w focalu, z tą różnicą, że otwór w kształcie połowy okręgu znajduje się z tyłu.

Skomentuj

Szykuje się konkretny zestaw.. Pojemność zawsze można zmniejszyć jeśli chodzi niskotonowca.. Gorzej z powiekszeniem.... a jaka reszta głośników ??

Skomentuj

No niestety doły jeszcze nie są zbyt wykończone, a to z powodu tego że chcę powiększyć pojemność do 70 litrów. Na szczęście mam pomysł jak to zrobić i nie będzie z tym żadnego problemu. A dzięki temu, że zwiększę trochę wysokość, mogę teraz bawić się ze strojeniem. Strojenie przy zwiększaniu o 8-10L zmniejsza się o ułamek Hz'a, więc tunel będzie pasował. Jeśli chodzi o resztę głośników to planuję na średnie (jak budżet pozwoli) jakiegoś Seasa excela, a na wysokie się jeszcze zastanawiam.

Skomentuj

W przypadku powiększania zastanów się nad użebrowaniem w środku ..... chyba ze nie masz jak ... A jakie fundusze na prztworniki ?? Bo może coś z Focala ?? :>

Skomentuj

To jeden z powodów dla którego powiększam - żeby wzmocnić konstrukcję :) Wielkość środków? Wypłaty skromne, bo studia dzienne pozwalają tylko na pół etatu. Nad Focalem się nie zastanawiałem. Masz na myśli jakieś konkretne modele?

Skomentuj

Jak byś miał fajne fundusze to Focal 3W 0251 na sredniaka, a TC120 na górę :) no i ta charakterystyczna odwrócona kopułka :)

http://www.lautsprechershop.de/hifi/focal_en.htm

Skomentuj

Początek zabawy z cokołami:

Wzorowane na:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X