swietnie ci to wyszlo, wytlumacz prosze bo nie bardzo rozumiem, jak to zrobiles?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Coś w rodzaju Focal Utopia Scala
Collapse
X
-
Ta ciemno szara część na rysunku obraca się z frezarką dzięki temu że jest zamocowana na metalowym pręcie - czarne kółko na rysunku. Promień koła jest równy odległości od środka pręta do frezu - też kolor czarny poniżej frezarki. Cała ta część porusza się zgodnie z kierunkami strzałek. Jasno szara część to u mnie akurat jest część kolumny na średnio tonowy głośnik. I o to cała filozofia.
Skomentuj
-
Może niewiele się zmieniło od mojej ostatniej aktualizacji, ale zawsze coś:
Kolumny przygotowane do frezowania.
---------- Post dodany o 11:50 ---------- Poprzedni post o 21:22 ----------
Decyzja już zapadła co do głośnika niskotonowego. Będzie nim Seas L26RFX/P. Z początku myślałem o Scanie 26W i Seas W26, ale ze względu na opinie w internecie o tych głośnikach zdecydowałem się właśnie na L26. Cena jest o połowę niższa, a różnice mogłyby być marginalne więc doszedłem do wniosku, że nie warto tyle dopłacać.
Wydaje się ten Seas bardzo ciekawym głośnikiem, ale zobaczymy w praktyce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaDecyzja już zapadła ...ze względu na opinie w internecie ... różnice mogłyby być marginalne więc doszedłem do wniosku, że nie warto tyle dopłacać....ale zobaczymy w praktyce...
Tak tylko pytam, bo od tego bym sam zaczął.
Skomentuj
-
Wszystko sprawdziłem i prze symulowałem nie siedzę na forum od dzisiaj:)
Ale prawdopodobnie ją troszkę powiększę o 10L żeby było proponowane 70L
Zresztą obudowa jest pod ten rozmiar głośnika, tylko z początku planowałem Seasa W26 :) Wiem że ten głośnik najlepiej by zszedł w br nisko strojonym i jak by miał 90L, ale kosztem dużych wychyleń, coś za coś. Ja nie walczę o każdego Hz.
Poza tym nie ma jednej odpowiedniej obudowy dla konkretnego głośnika tylko jest zakres jakiejś tolerancji.
Takie zarzuty może i są zasadne, ale dla osoby która zaczyna przygodę z audio.:)
Chyba nie myślisz że kupuje byle jaki głośnik i chce go wsadzić do byle jakiej obudowy i byle jak strojonej?
Ale dziękuję że czuwacie i służycie dobrą radą:)Last edited by jamess8; 21.12.2010, 11:59.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaChyba nie myślisz że kupuje byle jaki głośnik i chce go wsadzić do byle jakiej obudowy i byle jak strojonej?
Skomentuj
-
Na razie popełniłem wiele błędów i sporo mnie teraz kosztuje naprawa ich. Największą lekcją jest dla mnie nie iść na skróty, bo ten skrót okazuje się najdłuższą drogą z możliwych. Przez wcześniejsze pomyłki teraz ich naprawa jest prawdziwą katorgą :(
Wykończone jednak będą fornirem, ponieważ nie jestem w stanie w moich warunkach zrobić idealnie lakieru.
Na rogach będę doklejał jeszcze takie paseczki i odpowiednio zaokrąglał:
Już jakiś czas testuję L26RFX/P w zamkniętych obudowach i jestem mile zaskoczony ich możliwościami.
---------- Post dodany o 21:53 ---------- Poprzedni post o 20:34 ----------
Starałem się w moim malutkim pokoiku pomierzyć tego Seasa, ale trudno w tak małym pomieszczeniu "bawić się" w pomiary. Drugi obrazek to pomiar producenta.
Last edited by jamess8; 25.12.2010, 19:40.
Skomentuj
-
-
Próby strojenia głośnika, te płyty to tylko na czas próby żeby dobrać odpowiednie strojenie:
Sekcja niskotonowa do góry nogami.
Pierwsze podejście bardzo dobrze wyszło, strojenie wyszło ok 23Hz, planuję zestroić do ok 28Hz
Konstrukcja strojenia jak w focalu, z tą różnicą, że otwór w kształcie połowy okręgu znajduje się z tyłu.
Skomentuj
-
No niestety doły jeszcze nie są zbyt wykończone, a to z powodu tego że chcę powiększyć pojemność do 70 litrów. Na szczęście mam pomysł jak to zrobić i nie będzie z tym żadnego problemu. A dzięki temu, że zwiększę trochę wysokość, mogę teraz bawić się ze strojeniem. Strojenie przy zwiększaniu o 8-10L zmniejsza się o ułamek Hz'a, więc tunel będzie pasował. Jeśli chodzi o resztę głośników to planuję na średnie (jak budżet pozwoli) jakiegoś Seasa excela, a na wysokie się jeszcze zastanawiam.
Skomentuj
-
Jak byś miał fajne fundusze to Focal 3W 0251 na sredniaka, a TC120 na górę :) no i ta charakterystyczna odwrócona kopułka :)
http://www.lautsprechershop.de/hifi/focal_en.htm
Skomentuj
Skomentuj