jeszcze rysunki
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zbig MOSFET 3.0 - SyMOS
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Kolego niebieski9 - i jak? Ruszył Ci wzmacniacz na tej płytce? Sam chętnie zmontuje ten wzmacniacz w wersji na dwie pary, stąd jeśli udostępniłbyś plik z eagla, to sam sobie wprowadzę zmiany.
Mam dwa trafa 2*28AC 240VA i aż się prosi o jakieś dual mono :) miało być z LM4780 ale chyba sobie daruje tą kostkę a zaprzęgnę te trafa do zbiga V3.
A tak do wszystkich - jakie wrażenia po czasie z odsłuchów, testów itp. Czy były prowadzone testy wzmacniacza po wszystkich finalnych zmianach? Tj. odwrócenie diód, przepięcie mas itp.
Jakieś sukcesy? Jakieś porażki?
Na prawdę fajny projekt i szkoda, że taka cisza w temacie.
No i nie powiem jak chętnie przygarnął bym jakieś ogarnięte płytki z zakładu, sporo roboty z prasowankami...
Pozdrawiam :)
Skomentuj
-
Jeszcze nie, brak mi kilku elementów. Eagla mam wersję darmową (ograniczenie wielkości płytki) i ten wzmacniacz robiłem w 2 częściach, które sklejałem programem graficznym. Jak chcesz to dam ci te połówki na maila. ale tylko w poniedziałek bo potem znikam na parę miesięcy. Po powrocie będę uruchamiał Symosa i BG7 od Borysa. Na razie słucham Fet-hex na Mosfetach Borysa 2 pary +/- 60V.
Skomentuj
-
Nie mogę edytować poprzedniego posta, w płytce Zbiga nie podobały mi się ścieżki, więc troszkę je zmodyfikowałem. Mógłby ktoś zerknąć czy dobrze to zrobiłem?
http://d-h.st/XA00 (mam błąd przy wrzucaniu forumowym uploaderem.)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez toopcool Zobacz postaMasz jakiegoś konia trojańskiego w pliku !!!
Z góry dzięki za pomoc.
Skomentuj
-
Oo u Ciebie tez sa te dziwne paski... dobrze sprawdz te male tranzystory -pinout. Jesli sam bedziesz trawil to ścieżki zrób grubsze. Miejsce masz a znacznie latwiej uzyskac dobry efekt. Lepiej sie prasuje, trawi, lutuje. Na kondesatory przy zasilaniu zrób troszke wiecej miejsca. Zbig pisal ze troche malo zrobił.
Mi osobiscie podoba symetryczne ułożenie, latwiej sie sklada i sprawdza pozniej. Ale plytka na nowo do robienia.Last edited by _NATAN_5064; 22.12.2014, 13:11.
Skomentuj
-
Witam, jak już oglądamy płytki to bardzo proszę o ocenę mojej radosnej twórczości. Za wyjście służyła płytka od kolegi niebieskiego (za co raz jeszcze mu dziękuję).
Zmiany:
1. Masy rozdzielone i wracają gwiazdą w jeden punkt. (GDN po pcb, AGDN pójdzie przewodem od spodu płytki).
2. Pogrubione ścieżki aby łatwiej je prasować a potem lutować.
3. Zmienione położenie niektórych elementów.
4. Kondensatory 100nF pójdą od spodu równolegle do kondensatorów filtrujących stąd nie ma ich na projekcie. Dotyczy to także 100nF przyklejonego do irf530
5. nfb zaczepiony zaraz obok wyjścia
6. potencjometr regulacyjny zmieniony z rzędowego wielo-obrotowego na płaski bo akurat takie mam (plus zmiana wyprowadzenia IRF530)
7. Dodane małe kondensatorki filtrujące zasilanie stopnia wejściowego.
8. Dodane miejsce na diody prostownicze (BYW29-200G takie mam) lub cokolwiek w TO-220.
9. usunięcie bezpieczników z zasilania.
I teraz takie pytanie.
Czym lepiej zasilać wzmaczniacz -
Czy trafem z dwoma napięciami (2*xxV) i dwoma mostkami gdzie GDN powstaje z połączenia tych mostków?
Czy trafem z układem xxV-0V-xxV i jednym mostkiem zasilającym (tak jak w mojej płytce bo akurat takie mam 2 trafa w szufladzie akurat do dual mono).
Gdzie xx to wartość napięcia w V.
Abstrahuję od pytanie czy lepsze jedno większe trafo czy lepiej dwa mniejsze dual mono - ale ciekawi mnie kwestia zasilania z pojedyńczego lub podwójnego mostka.
I jeszcze jedno pytanie: Posiadając trafo w układzie 2*xxV mamy cztery kable. Mierząc je woltomierzem na krzyż mamy dwie pary napięcia zasilania, napięcie podwojone i zero. czy te dwa kable można zewrzeć razem i uzyskujemy układ xxV-0-xxV?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pifko Zobacz postaI jeszcze jedno pytanie: Posiadając trafo w układzie 2*xxV mamy cztery kable. Mierząc je woltomierzem na krzyż mamy dwie pary napięcia zasilania, napięcie podwojone i zero. czy te dwa kable można zewrzeć razem i uzyskujemy układ xxV-0-xxV?
Skomentuj
-
Jest kondensator i cewka równolegle do głośnika.
Stosuje się do zabezpieczenia głośnika przed wysokimi częstotliwościami. Głównie głośnik wysokotonowy.DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...
Skomentuj
-
Tak trochę się źle wyraziłem chodziło mi ze układ zobla kompensuje indukcyjność
głośnika, żeby wzmacniacz nie wzbudzał się na wysokich częstotlowościach. :blushing:DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...
Skomentuj
Skomentuj