Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wilson Audio Sophia 3 - obudowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak naprawdę to baza będzie nakładana wałkiem i szlifowana.
    Na sam koniec tylko prysnę sprayem żeby była równa powierzchnia.
    Taki jest plan...

Skomentuj

Przy szarym podkładzie ważne będzie krycie farby w sprayu.
      Przy białym podkładzie wyszłoby może 2 puszki na kolumnę
      http://sklep.motip.pl/biale/39-lakie...bialy-mat.html

Skomentuj

Tak, dlatego kolejny podkład będzie biały.
        Tego wziąłem aby sobie próby porobić (wziął bym biały, ale akurat nie było).

Skomentuj

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
          Przy białym podkładzie wyszłoby może 2 puszki na kolumnę
          http://sklep.motip.pl/biale/39-lakie...bialy-mat.html
          Też tak myślałem o 2 opakowaniach przy białym podkładzie. Motip górna półka jeśli chodzi o spray'e, polecam.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Tak naprawdę to baza będzie nakładana wałkiem i szlifowana.
          Marian, trzymaj się koncepcji podkładu białego i na to cienko lakier. Baza tak łatwo się nie szlifuje.

Skomentuj

Warsztat po remoncie, więc można działać dalej :)

Górny moduł już się klei.
            Jutro jadę po filc na front.

Skomentuj

Filc zakupiony, grubość 4mm:

Skomentuj

marian ładny projekt i szkoda by było go nie pomalować jak najlepiej.
                Polecam pożyczyć lub kupic pistolet typu HVLP , tak samo z kompresorem , wystarczy butla 24l .
                Lakierownie to moje hoobby i sam z swojego doświadczenia wiem bo na takim sprzęcie też zaczynałem ,że wystarczy troszku poćwiczyć , oglądnąć parę filmików na YT z malowaniem można malowanie ogarnąć. Sam też mogę ci poradzić jak się za to zabrać , wymalować to akrylem lub bazą i klarem na wcześniej dobrze zapodkladowaną, przygotowaną powierzchnie i efekt w połysku na pewno będzie powalający
                Nie przyszło by mi do głowy nigdy malować tego sprayem, nigdy nie zrobisz tego idealnie tylko stracisz czas i kasę na puszki
                Swoja drogą jak często coś takiego robisz to warto zainwestować w kompresor i pistolet , lakiery w tedy też taniej wychodzą.
                Pozdrawiam
                Last edited by farel123; 03.10.2014, 21:21.

Skomentuj

Dziś planuję zrobić dziury i frezować fronty.

Skomentuj

Marian, a jak bedziesz pozniej wymienial glosniki z innymi wymiarami?

Skomentuj

Wszystko przemyślane.
                      Miały być wymieniane całe fronty, ale zdecydowałem się na taki zabieg w razie potrzeby:
                      Większość głośników to tylko kilka mm różnicy w średnicy kosza i wielkości otworu.
                      frezów na same głośniki nie będzie, będzie tylko frez na filc.
                      Frez będzie na tyle głęboki że każdy głośnik wejdzie na głębokość bez problemu.
                      W razie wymiany głośnika na większy (np. średniotonowy), wystarczy lekko powiększyć otwór w obudowie (jeśli będzie trzeba) i w filcu.

Skomentuj

A wymieniając głośnik na mniejszy? Pomysł z wymienianym frontem nie był taki zły. Można było zrobić wymienny front który byłby przykręcany w podfrezowaniu i schowany pod filcem.

Skomentuj

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
                          A wymieniając głośnik na mniejszy?
                          Mniejszego midbasu nie będzie, jedynie większy, a wysokotonówka będzie raczej tych samych wymiarów (104mm).
                          Natomiast jeśli chodzi o bas, to ten STX który będzie na początku musi mieć dziurę o wymiarach 233mm.
                          Seas (na którego chce zmienić później tego STX-a) musi mieć 232mm.
                          Różnica prawie żadna.

Jeśli będzie konieczność pomniejszenia otworu na głośnik, to ja już sobie poradzę :)

Skomentuj

Fronty mogłeś zrobic przykrecane na komfirmaty
                            A całośc uszczelniona jakaś cienka gabka
                            Śruby ukryte by były po filcem
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ale po co?
                              Właśnie wtedy było by więcej roboty, ponieważ całą formatkę trzeba by było dorabiać, a i podejrzewam że "lepiej" by nie było.

Moim zdaniem tak jak teraz robię jest OK, bo i po co wymienia 10 razy głośniki raz na większy a drugi raz na mniejszy w ukończonej obudowie?
                              Gdybym chciał się bawić w takie coś to tak, ale wtedy nie widzę sensu wykańczania obudowy na glanc.

Zrobić raz a dobrze, postawić i nie ruszać, dlatego polakieruje je wtedy gdy wybiorę głośniki które będą na stałe.
                              Ja co najwyżej wymienię 2 czy 3 razy głośniki zanim polakieruję, a te które wpadły mi w ucho akurat są podobnych wymiarów, więc...

Skomentuj

Skoro nie będzie podfrezowań to w sumie dużo ewentualnej roboty nie będzie miał później.
                                Ja osobiście poszedł bym o krok dalej i zrobił to czego nie zrobił WA i przykrył filcem jeszcze kosze (obręcze) głośników

Skomentuj

Oj nie wiem czy to by tak fajnie wyglądało.
                                  Jeśli już, to zrobił bym specjalne obręcze które by zasłaniały kosze, jak np. w WLM-ach.

Skomentuj

Grubość 40mm, wyrzynarka ledwo dała radę.
                                    Muszę sobie lepsze noże kupić.

Skomentuj

Jeśli już, to zrobił bym specjalne obręcze które by zasłaniały kosze
                                      albo i tak właśnie

Oj nie wiem czy to by tak fajnie wyglądało.
                                      moim zdaniem fanie, przyklejone tuż przy zawieszeniu.... (wiązało by się to z problematycznym demontażem głośników, ale przecież z zasady to głośniki montujemy w obudowach i tak już ma pozostać... )

Grubość 40mm, wyrzynarka ledwo dała radę.
                                      nie zagłębiałeś pod filc przed wycięciem otworów ?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                        nie zagłębiałeś pod filc przed wycięciem otworów ?
                                        Frez pod dywan będę robił po zrobieniu dziur na głośniki.
                                        Wiem że mogłem wszystko zrobić frezarką, ale niestety nie mogę tego zrobić z innych powodów niż techniczne (chcę hałas ograniczyć do minimum).

Skomentuj

jak na wyrzynarkę wyszło całkiem równo, jechałeś z ręki czy masz cyrkiel do wyrzynarki?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X