Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt i-AMP

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zakładając radiator 300x40x100mm jakie zasilanie będzie bezpieczne żeby nie było za ciepło?

Skomentuj

Zamieszczone przez brainlogout Zobacz posta
      Zakładając radiator 300x40x100mm jakie zasilanie będzie bezpieczne żeby nie było za ciepło?
      ważne jaką rezystancję ma twój zestaw głośniowy 4R 8R
      pytanie jak dobrze masz wentylowany radiator w obudowie to też dość ważne, małe otwory duże radiator na zewnątrz

Skomentuj

Tak to narazie wyglada z plaskownikami, rozstaw plaskownikow 98mm.
        Spod bedzie ''flush mount'' z radiatorami a od gory w te brakujace 2mm bedzie sobie wchodzila gorna blacha (bedzie sie opierac o plaskowniki). Radiatory juz wklejalem 4szt czernione z piekarza - 100mm.
        Zdecydowalem sie ze bede jednak robil bez bootstrapu, chce przesluchac dla porownania z bootstrapem. Nie trzeba robic zadnych modyfikacji, tylko zmiana kilku elementow.

Last edited by borys; 02.04.2017, 20:24.
        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Ponizej kartka do otworkow.
          Załączone pliki

Skomentuj

Prasowanki rozdajesz, czy ZZ będzie?

Skomentuj

Prasowanke moge dorobic jak trzeba. Plytki tez mam na stanie, zamowilem cale wiadro (bo sie kilka osob zadeklarowalo ze beda brac). Ja nie mam czasu na robienie zamowienia, jak sie komus chce to niech robi zamowienie.
              Last edited by borys; 02.04.2017, 22:43.

Skomentuj

To może chociaż zebrać chętnych a później do jednej osoby w pl a ona do reszty zainteresowanych ?

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

szastal
                  Moze gavron ma nadmiar wolnego czasu to ogarnie.

Mniejsza o to...

Narazie pierwsze 3 kawalki za mna, bias przekompensowany delikatnie (tak zeby po wsadzeniu w obudowe nie bylo klopotu), w razie czego latwo to skorygowac. Obylo sie bez klopotow, wszystko dziala od pierwszego wlaczenia. Oczywiscie plaskowniki przydaly by sie troche grubsze niz 5mm ale niestety nie mialem czasu na myslenie jak kupowalem , cale zycie w biegu. Z nowa lampa jeszcze sie troche musze pobawic. Niech sobie na na chwile pogra....

Skomentuj

Borys ta podkładka pod tranzystory to jest cięta z arkusza czy kupujesz gdzieś takie paski długie?

Skomentuj

Zamieszczone przez MICHNIOR Zobacz posta
                      Borys ta podkładka pod tranzystory to jest cięta z arkusza czy kupujesz gdzieś takie paski długie?
                      To wyglada jak taśma kaptonowa 😀

Skomentuj

Zamieszczone przez mrc12 Zobacz posta
                        To wyglada jak taśma kaptonowa 😀
                        Właśnie to samo miałem napisać ale kolega mnie uprzedził :P

Też o tym ostatnio pomyślałem ale nie miałem pewności czy tak można, jak widać można a to oznacza świetny patent bo podobno kapton rządzi jeśli chodzi o przewodność cieplną :) Borys, czy stosujesz jeszcze jakąś pastę pod trany czy można śmiało naklejać taśmę na radiator i przykręcać bezpośrednio trany?

Skomentuj

Między tranzystorem a taśmą musi być pasta (ew jakiś klej termoprzewodzacy) zaś między radiatorem a taśmą masz już klej

Skomentuj

Tak jak kolega wyzej napisal, pasta tylko na tranzystor i przykrecamy.

Skomentuj

jak ta taśma stoi w porównaniu z podkładkami mikowymi?

Skomentuj

Zamieszczone przez MICHNIOR Zobacz posta
                                jak ta taśma stoi w porównaniu z podkładkami mikowymi?
                                Do testów się nadaje... ale pamiętajmy że powstają też pseudo kaptony... co do niczego się nie nadaje... porządna taśma ma za zadanie wytrzymać dużą temperaturę i nie topić się.
                                Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                  Prasowanke moge dorobic jak trzeba.
                                  To ja bym ładnie poprosił jeśli można:razz:
                                  A po zakup płytki na PW pisać?
                                  Last edited by marcin55246; 03.04.2017, 18:07.

Skomentuj

Nie wiem jak z rezystancją termiczną, ale taka taśma raczej jest grubsza niż podkładka mikowa w cienkim wykonaniu, podkładki są dosyć tanie, więc po co eksperymentować, chyba że dla wygody, mika łatwo się kruszy.
                                    Last edited by ampli; 03.04.2017, 19:09.

Skomentuj

Wygodę mam na myśli przy mocowaniu 12 par taka taśma mogłaby okazać się wygodniejsza :)

Skomentuj

może i niewygodnie...ale coś mi się wydaje, że budując takie "potworki" to raczej szedł bym w ceramike, jako podkładki... dobrze by było też wrzucić jednak tranzystory bezpośrednio na radiator...
                                        http://www.modushop.pl/377,radiator-...3pd04300-.html

pewnie ten mniejszy na 12cm też da radę ...tylko po co budować takiego potwora... i go nie katować hehe

w tej konfiguracji nasuwa się zamiana kolejności wyprowadzeń dla IPSa ...tak by można było przykręcić go bezpośrednio nad OPSa..
                                        przez to nie wydłużamy sobie konstrukcji oczywiście można by to na króciutkich kabelkach zrobić "na krzyż" ......

Skomentuj

bawolek

Juz mialem narysowana takie PCB z IPSem nad plytka OPS ale pojawia sie kwestia umiejscowienia potenciometru do ustawiania pradu spoczynkowego, trzeba bylo by zrobic dwa miejsca (prawe i lewe) i dac potek katowy. Na dodatek odleglosc pomiedzy PCB byla by okolo 10-15mm i latwo bylo by o jakies zwarcie, wiec temat odpuscilem w celu bezpieczenstwa i wygody.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X