Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje Venus

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobra postanowiłem napisać co kombinuję. Najwyżej mnie wyśmiejecie bo może wyjść z tego qupa. Nazwijmy te kolumny "VENUS" jak zrobiła to pewna firma. Od dawna chodziła mi ta myśl po głowie i nie dawała spokoju. Postanowiłem spróbować. Domyślam się, że projekt trudny lub nie do zrealizowania ale co tam. najwyżej zrobię z tych głośników zwykłe 2-way jak się nie uda z tym projektem. Poniżej przykładowy render oraz zdjęcia i film z robienia stożków. Zdjęcia z pracy nad obudowami dam później.

https://www.facebook.com/10000716452...7372877178179/

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
      Dobra postanowiłem napisać co kombinuję. Najwyżej mnie wyśmiejecie bo może wyjść z tego qupa. Nazwijmy te kolumny "VENUS" jak zrobiła to pewna firma. Od dawna chodziła mi ta myśl po głowie i nie dawała spokoju. Postanowiłem spróbować. Domyślam się, że projekt trudny lub nie do zrealizowania ale co tam. najwyżej zrobię z tych głośników zwykłe 2-way jak się nie uda z tym projektem.
      Projekt ambitny i może nie spełnić Twoich oczekiwań ale to jest cena pasji. Nikt nie odbierze Ci pozytywnych emocji i doświadczenia zdobytego przy tworzeniu tego projektu.
      Trzymam kciuki i nie zniechęcaj się. Na pewno wielu doświadczonych konstruktorów z forum udzieli Ci pomocy.

Skomentuj

Masz rację KAPRINT. Możliwe, że nie będzie to czego oczekuję ale chęć zrobienia czegoś takiego jest silniejsza ode mnie. Poniżej dalsze prace.

Skomentuj

Stożki wyglądają kosmicznie - jak dobrałeś ich kształt?

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
            Stożki wyglądają kosmicznie - jak dobrałeś ich kształt?
            Można powiedzieć, że trochę na pałę :) A tak poważnie wzorowałem się na kształcie z kolumn Duevel Venus. Ściągnąłem dobre foto z netu, poczytałem jakie wymiary ma kolumna, wrzuciłem do programu graficznego gdzie odpowiednio powiększyłem fotkę - tak aby odpowiadała wymiarom podanym na stronie. Odrysowałem kształt stożka i odwzorowałem je w AutoCadzie. Podzieliłem na górny i dolny. Zrobiłem wydruk połowy górnego i połowy dolnego stożka, nakleiłem na 3mm HDF i wyciąłem wnętrze aby uzyskać przymiar do toczenia. CNC niestety nie mam i musiałem wszystko dłutami rzeźbić. Myślałem żeby zrobić proste skosy ale dźwięk odbijał by się pod kątem 45 stopni a ja chcę uzyskać odbicia w szerszym stopniu. Tu krzywizna jest powiedzmy wykładnicza więc powinno zdać to wszystko egzamin. W końcu wzorowałem się na konstrukcji fabrycznej. Może coś z tego wyjdzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot
              Admina proszę o zmianę nazwy wątku na "Moje Venus" Dzięki.
              Zalatwione.

Skomentuj

Dzisiejsze odwierty głębinowe, w których będą umieszczane nóżki:

Skomentuj

Bardzo fajne i sądzę, że będziesz zadowolony z brzmienia. Każdy który słuchał formacji dookólnych już więcej nie chce zwykłych kartoników. Ja mam teraz LXmini i są sazajebiste.

Na pewno znasz

http://www.visaton.de/en/bauvorschla...ana/index.html

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek213 Zobacz posta
                    Bardzo fajne i sądzę, że będziesz zadowolony z brzmienia. Każdy który słuchał formacji dookólnych już więcej nie chce zwykłych kartoników. Ja mam teraz LXmini i są sazajebiste.

Na pewno znasz

http://www.visaton.de/en/bauvorschla...ana/index.html

Kiedyś widziałem. Zastanawia mnie tylko stożek o "prostych krawędziach". Odbija fale pod kątem 45 stopni - tak na chłopski rozum czyli dokładnie w bok - ja nastawiam się na odbicia o możliwie dużym kącie co zapewniają krawędzie o charakterze wykładniczym. Kolumn takich nie miałem sposobności usłyszeć i jestem bardzo ciekawy efektu końcowego.

Skomentuj

Tu coś na temat:

Skomentuj

No właśnie ten film przechylił szalę na stronę wykonania projektu. Znam i widziałem :)

Skomentuj

Zastanawia mnie tylko stożek o "prostych krawędziach". Odbija fale pod kątem 45 stopni - tak na chłopski rozum czyli dokładnie w bok
                          Tak stożek będzie odbijał fale równoległe*. Głośnik będzie produkował fale sferyczne*, które będą padały na stożek pod innymi kątami, przez co będą się pod innymi kątami odbijać. Da to pewne rozproszenie w pionie. Podejrzewam, że mniejsze, ale też i bardziej równomierne. Dobrze myślę?
                          W sumie, jeśli miałbyś ochotę, to mógłbyś taki stożek spreparować i pomierzyć. Roboty byłoby mniej, niż z nieregularnymi...

* Wydaje mi się, że coś tu pokaszaniłem...

Skomentuj

Koszt tych kolumn z filmu tylko 5000 pln??Nie licząc krwi i potu :biggrin: to i tak trzy razy taniej niż "oryginały" .
                            Last edited by czart; 08.01.2017, 07:40.

Skomentuj

Mnie jak na razie kosztowało wszystko około 1300zł. Dojdzie koszt elementów na zwrotnice i fornir. 5000zł to i tak dużo jak za samoróbki z filmu.

Skomentuj

Mnie jak na razie kosztowało wszystko około 1300zł. Dojdzie koszt elementów na zwrotnice i fornir. 5000zł to i tak dużo jak za samoróbki z filmu.
                                Zgadza się.
                                Visaton Fontana takie jak na zdjęciach powyżej kosztuje jakieś 450 euro za sztukę .
                                p.s.
                                A mam pytanie czy będziesz dawał stożek pod bassrefleks?Tak pytam bo sam mam u siebie otwór z tyłu i może by wypadało to wypróbować .
                                Last edited by czart; 08.01.2017, 16:57.

Skomentuj

Tak mam zamiar dać stożek pod BR chociaż fale o takiej częstotliwości radzą sobie bez takiego stożka ale co mi tam. Problem jak na razie u mnie polega na tym. że BR oprócz swojego przeznaczenia przy pomiarze port response sieje jeszcze wyższe częstotliwości. Panowie wstawiłem jak pisaliście wyżej kratownicę (ja dałem pod kątem) i próbowałem zrobić pomiary z 1 - 3mm filcem i gąbką, 2-wełną mineralną. W jednym jak i drugim przypadku można rzec bez zmian powyżej 100-200Hz sieje jak rolnik na wiosnę. Nie mogę się z tym uporać. Wieczorem wrzucę foty.

Skomentuj

Podaj mi wymiary wewnętrzne tej obudowy. Sprobuje cos przeliczyc. Te obudowa mozna by bylo przerobic jednym elementem na ML TQWT, w ktorej takie polozenie glosnika ( plus tlumienie) bedzie sprzyjalo wygasaniu wszelkich rezonansow.

Skomentuj

Wewnętrzne wymiary to (sz x głę x wysokość) (26,4 x 26,4 x 65) cm - to tak z pamięci bo dokładnie wysokości nie pamiętam. Szerokość dokładnie 26,4 x 26,4 cm.

Skomentuj

Pogromoco czy chodzi Ci mniej więcej o coś takiego? Zaznaczam, że mniej więcej bo nie do końca wiem jak taka obudowa wygląda. Linii transmisyjnej nigdy na warsztat nie brałem a do końca nie wiem co to ML TQWT. Taki mały rys na szybkiego i na pałę.

Skomentuj

Cos takiego

Ale musze przeliczyc te obudowe dla Twojego glosnika, czy to w ogole zagada. Midbas 22W/4534G00 ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X