Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odświeżony wzmacniacz BG1 2020.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Właśnie słucham moim zdaniem genialnej płyty:
    Ace Ventura - In Dub (2022)

Dopiero na BG1 ją doceniłem. Świetny wzmacniacz.

Podobało mi się też na nim:
    Cell - Live In Corfu (2020) bardzo dobra z wyjątkowym basem
    Martins Garden - Above (2022)
    Florence + The Machine - Dance Fever (2022)

I masa innych. Cała dyskografia do słuchania od nowa.
    Lubię słuchać płyt jako całości, jako opowieści o czymś, podobnie skojarzonych utworach. Teraz słyszę dużo więcej detali, głębi, stereofonii, cała scena jest zupełnie inna i sprawia ogromną radość jako zwarty byt, a nie osobne utwory. Mam na myśli, że wprawia mnie w taki przyjemny nastrój zestrojonego całokształtu, a nie luźnych niekoniecznie komponujących się pomysłów. Więc nie tylko fajny dźwięk, ale też fajnie się tego słucha.
    Dobry sznyt i szlachetny odbiór. Takie mam wrażenia po kilku dniach odsłuchów.
    P.S. U mnie, kiedy tylko mój kot zaczyna się dziwnie rozglądać podczas słuchania nowego wzmacniacza, to znaczy, że wydobywają się z głośników całkiem nowe dźwięki, których wcześniej nie słyszał. (ja też to słyszę oczywiście i mnie też utwory zaskakują) S U P E R :)
    Last edited by GraY100; 28.09.2022, 08:49.

Skomentuj

Mnie pierwsza próba uruchomienia nie powiodła się, założyłem bezpieczniki 1A skręciłem bias na minimum podłączyłem miernik pod złącza TP, wejście sygnału zwarłem z masą, podłączyłem zasilanie, wszystkie diody się zaświeciły, bias 250mV więc jakoś dziwnie dużo, ale kręcąc w drugą stronę się jeszcze zwiększał, więc zostawiłem na tym minimum. Odłączyłem zasilanie, podłączyłem miernik między wyjście i masę, żeby DC regulować, po włączeniu było jakoś dużo, zacząłem jechać w dół i mam wrażenie jakby w okolicach zera, albo poniżej nastąpił pstryk, bezpieczniki 1A i rezystory R4 i R5 22ohm się przepaliły, wymieniłem i tym razem od razu przepala rezystory i bezpieczniki. Rzeczy które się nie zgadzają, to P1 od regulacji dc wstawiłem 2.2k zamiast 1k i napięcie z zasilacza bez obciążenia było niecałe 45V. Szukam błędów w montażu, ale na razie nie znalazłem nic ze złymi wartościami, czy odwrotną polaryzacją, zwarć też nie znalazłem, może jakaś podpowiedź, od których tranzystorów zacząć sprawdzanie bd139/140, czy mosfety?

Skomentuj

Zamieszczone przez 1.41421 Zobacz posta
        Mnie pierwsza próba uruchomienia nie powiodła się, założyłem bezpieczniki 1A skręciłem bias na minimum podłączyłem miernik pod złącza TP, wejście sygnału zwarłem z masą, podłączyłem zasilanie, wszystkie diody się zaświeciły, bias 250mV więc jakoś dziwnie dużo, ale kręcąc w drugą stronę się jeszcze zwiększał, więc zostawiłem na tym minimum. Odłączyłem zasilanie, podłączyłem miernik między wyjście i masę, żeby DC regulować, po włączeniu było jakoś dużo, zacząłem jechać w dół i mam wrażenie jakby w okolicach zera, albo poniżej nastąpił pstryk, bezpieczniki 1A i rezystory R4 i R5 22ohm się przepaliły, wymieniłem i tym razem od razu przepala rezystory i bezpieczniki. Rzeczy które się nie zgadzają, to P1 od regulacji dc wstawiłem 2.2k zamiast 1k i napięcie z zasilacza bez obciążenia było niecałe 45V. Szukam błędów w montażu, ale na razie nie znalazłem nic ze złymi wartościami, czy odwrotną polaryzacją, zwarć też nie znalazłem, może jakaś podpowiedź, od których tranzystorów zacząć sprawdzanie bd139/140, czy mosfety?
        Bjt czy mosfet?
        doczytałem do końca i wnioskuję że mosfety ?
        Last edited by daniel69; 08.10.2022, 11:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez 1.41421 Zobacz posta
          Jeśli dobrze pamiętam to MAX 40V DC.

Skomentuj

Mam zapasowy komplet mosfetów, ale na razie szukam przyczyny, żeby kolejnych w razie czego nie spalić, co do napięcia, to wiem że max 40V, ale takie trafo znalazłem 2x28V 2x5,3A, u mnie przez wyższe napięcie sieci było 2x31 jakoś, przy podobnych napięciach tutaj ludzie odpalali tą końcówkę.

Skomentuj

No tak, tylko według projektanta dopuszczalne napięcie to 40VDC, więc zanim zaczniesz szukać problemów to zacznij od prawidłowego napięcia zasilania...

Skomentuj

To ja poproszę o zdjęcia okablowania a w szczególności podłączenia sygnału i masy.
                http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Wieczorem zrobię, ale ogólnie zasilaczami podkręcałem na sztywno a złącze sygnałowe spiąłem krokodylkiem na krótko do masy zasilacza, ale rzeczywiście połączenie mogło być nie trwałe, układ opóźnienia/zabezpieczeń był odłączony, nic innego nie licząc miernika nie podłączałem. Brak kontaktu masy zasilania z masa sygnałową mógł dać taki efekt?

Skomentuj

Tak to podłączyłem, tyle że płytka i tranzystory były przykręcone i nie brakowało tych dwóch przepalonych bezpieczników i rezystorów. Sygnał rzeczywiście był dziadowsko podłączony na krokodylka i obawiam się że masa sygnałowa mogła nie być zwarta z masą zasilacza, jak rozpinałem wszystko też nie zwróciłem na to uwagi zakładając błąd montażu jakiegoś elementu...
                    Załączone pliki

Skomentuj

W dokumentacji jest instrukcja. Jeśli mnie pamięć nie myli to punkt g, w którym jest informacja o sprawdzeniu przejścia między + sygnału a masa zasilacza oraz - sygnału a masą zasilacza. Rozumiem, że pominięte :)

Sprawdziłem w dokumentacji, oprócz instrukcji to jest osobny plik pdf "uwaga podłączanie sygnału in" a w nim:

"Najważniejsze!
                      Jest to opisane w schemacie okablowania.
                      Masa pod in "-" musi być zawsze podłączona! Inaczej układ będzie "pływać" co może skutkować
                      uszkodzeniem/

Krok 15 w instrukcji, punkt "g".

"zwieramy wejścia BG1 do masy. Dla pewności sprawdzamy przejścia między "+" sygnału a
                      masą np na miniPSU"
                      sprawdzamy miernikiem przejście między masą zasilacza (GND) a IN”+” czy jest przejście oraz między
                      masą zasilacza (GND) a IN”-„. Jeśli jest to możemy bezpiecznie uruchamiać (wykonaliśmy wszystko
                      zgodnie z instrukcją)"
                      Last edited by gavron04; 08.10.2022, 21:34.

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                        W dokumentacji jest instrukcja. Jeśli mnie pamięć nie myli to punkt g, w którym jest informacja o sprawdzeniu przejścia między + sygnału a masa zasilacza oraz - sygnału a masą zasilacza. Rozumiem, że pominięte :)
                        Wstyd się przyznać, ale dokładnie tak było. PDF z tą instrukcją nie miałem w dokumentacji co prawda, ale postępowałem zgodnie z instrukcją z pierwszej strony tego tematu, ale jakoś zbagatelizowałem punkt "g) zwieramy wejścia BG1 do masy. Dla pewności sprawdzamy przejścia między "+" sygnału a masą np na miniPSU". Wymieniłem BD139/140 i wszystko ruszyło, regulacje działają, nic nie pływa, nic się nie pali. Do testów praktycznych jeszcze trochę, muszę porządek na pcb zrobić i rezystory zamówić, bo chwilowo 27ohm zamiast 22 wlutowałem. Dziękuję bardzo za pomoc :)

Skomentuj

Dokumentacja jest dostępna tutaj, na dole strony - http://gavron04.diyaudio.pl/?bg1-2022 , schemat się nigdy nie zmienił od czasu publikacji. Po prostu jest to teraz uporządkowane.

Skomentuj

może nudzę a jak wygląda sprawa trzy parowej wersji BG

Skomentuj

Witam wszystkich serdecznie.

Zachęcony przez Mateusza chciałbym podzielić się moją mini relacją z montażu następującego zestawu:

Wzmacniacz BG1 2022 MOSFET PCB z zestawem elementów
                              Przedwzmacniacz z barwa dźwięku E450 v1.1
                              Selektor analogowy 5 kanałowy z filtrami
                              Zasilacz miniPSU
                              Trafo 300W + Softstart (kit AVT).

Poniższy zestaw powstał z pomysłu żeby do nowo powstałego warsztatu (jedyne miejsce gdzie słuchanie muzyki nie przeszkadza domownikom) zrobić samemu wzmacznicz, który będzie "napędzał" głośniki Tannoy Mercury m2, będzie w przystępnej cenie i będzie grał "zaje...". Z racji niedoboru czasu nastawiłem się na gotowe kity, złożyłem kilka... I co tu dużo mówić - byłem zawiedziony.
                              Aż trafiłem na BG1...

Tu muszę zaznaczyć, że absolutnie nie jestem audiofilem - dlatego proszę wybaczcie ale, nie jestem w stanie fachowo opisać jak według mnie cudownie gra ten zestaw. Nie znam się a moja ocena jest oceną mega subiektywną...
                              A dla mnie gra przecudownie (przezajeb...):
                              - Słuchanie obojętnie jakiej muzyki daje czystą przyjemność. Mógłbym słuchać godzinami i nie mam dosyć. Wręcz nie mogę przestać.
                              - Uwielbiam basy, tu bas jest wyraźny, mocny (czuje go w trzewiach), miękki a jednoczeście nie jest "wulgarny/nachalny" jak w boomboxach
                              - Tony wysokie (mam trochę lat więc hmm pewnie za wiele nie słyszę) dla mnie, są idealne - aksamitne, subtelne, nie wybiją się ponad całość.
                              - Pierwszy raz w życiu usłyszałem coś o czym zawsze opowiadał mi kolega audiofil - raczej zobaczyłem - scenę muzyczną. Niesamowite przeżycie (wiem, że z jednej strony to zapewne zasługa wzmaczniacza i jak i pewnie fakt, że być może wreszcie w miarę odpowiednio ustawiłem głośniki :)).
                              Generalnie jestem bardzo zadowolony.

Sam projekt nie jest skończony. Brakuje obudowy, która na pewno będzie. Póki co słucham bez obudowy :)

Przedzwacniacz oraz wzmacniacz zakupiony jako płytki + zestawy elementów.
                              MiniPSU w wersji SMD oraz selektor - zakupione zmontowane.
                              Radiatory robiłem sam.

Montaż przedzwacniacza (na podstawie naprawdę dobrego opisu Mateusza) bezprobleblemowy - ruszył od razu.
                              Wzmacniacz cóż - nie ustrzegłem się błędu o którym mowa kilka postów wcześniej (mój składałem w lipcu :)). Przy ustawianiu biasu - masę podłączyłem tylko do wejścia (masa wejścia nie była podłączona) - niestety skończyło się dymem, smrodem i wstydem :(. Mój błąd, który kosztował dużo wstydu, czasu i nerwów.

Tu ogromne podziękowania dla Mateusza - za jego pomoc i cierpliwość. Po wymianie spalonych bezpieczników, rezystora (bodajże R12), tranzystorów Q1 i Q2 oraz pozostałych sterujących - ruszyło - ufff.

Ostatnie dwa zdjęcia to kolejny projekt - chciałem zobaczyć jak grają lampy (AVT2754). Na pewno jest inaczej, na pewno nie tak dobre elementy jak w BG1 - wolę BG1 :)

Pozdrawiam,
                              Bartosz
                              Last edited by bigu1975; 09.10.2022, 20:30.

Skomentuj

Witam wszystkich serdecznie,
                                Starałem się przeczytać cały wątek, ale może gdzieś niedoczytałem - czy ktoś połączył BG1 z jakimś przedwzmacniaczem lampowym? Czy takie połączenie miałoby szansę dodać jeszcze więcej dźwięku lampowego czy też już same MOSFETy spokojnie to "trochę załatwiają" :) Czytałem, że koledzy porównywali dźwięk BG1 m.in. z AN PSE, który jest mocnym zawodnikiem, ale to już inna konfiguracja w porównaniu z samym preampem lampowym.

Skomentuj

Odpisałem na PW :)

Z tego co mi wiadomo to jeszcze nikt nie łączył BG1 z pre lampowym. Na pewno pre lampowe doda trochę cieplejszej barwy, ale to już dużo zależy od projektu. Na pewno lepszym rozwiązaniem pod kątem dźwięku lampowego będzie LMFet:
                                  - LM-Fet hybrydowy wzmacniacz audio. - Ukończone Projekty - Audiostereo.pl ;
                                  - LM-Fet V1 oraz V2 - wzmacniacz hybrydowy. - DIYaudio.pl

Skomentuj

Przy końcu opisu uruchomienia BG1 jest mowa o podaniu sygnału przez potencjometr np.2x10k (aby uniknąć brumu). Czy chodzi o takie połączenie?
                                    ​​​​​​

Skomentuj

Zgadza się. Jak kiedyś znajdę czas to narysuje małą PCB z buforem pod zwykle potencjometry głośności jak i alps rk27.

Można też zaszaleć i mieć pełen zestaw - barwa dźwięku + regulacja głośności http://gavron04.diyaudio.pl/?przedwzmacniacz

Skomentuj

IMG_20221021_112312.jpg Same PCB można dostać. Wpisując PCB potencjometr. Nawet pod alps rk27

Last edited by kupers1; 21.10.2022, 10:38.

Skomentuj

Jak ktoś chce to mam pod RK09L, złącza ARK 2 pin ale niestety raster 5mm... Mogę oddać za koszt wysyłki i jakieś symboliczne piwko.

A ode mnie pytanie. Na schemacie okablowania jest narysowane połączenie masy wejść do złącza sGND w zasilaczu - ale jako jedno połączenie obu mas pod jedno złącze. Średnio to wygodne(nie lubię ściągać izolacji w "trasie" przewodu) i teraz się zastanawiam nad dwoma wygodniejszymi(ale nie wiem czy tak można) rozwiązaniami:
                                          1) użycie złączki wago do połączenia mas do zasilacza;
                                          2) wykorzystanie obu wejść w zasilaczu i podłączenie mas oddzielnie.
                                          Pytam, bo konektorów nie mam i nie wiem czy uda mi się je kupić, więc na chwilę obecną zostaje owinięcie przewodu w złączu i ściśnięcie nakrętką. I tak rozwiązanie tymczasowe, dopóki nie będzie obudowy.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X