Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie jestem w Polsce, dalej na wygnaniu niestety. Chorobe DIY wzialem jednak ze soba. Na monitor 3w mam teraz inny pomysl, zamiast seasa dac malego sb29 i obudowe obnizyc o 2cm i zwiekszyc glebokosc tez o 2cm. Budka byla by jeszcze bardziej kompaktowa.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Nie na temat...
      W klozecie? Jak się na basie sprawuje?

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
        Nie jestem w Polsce, dalej na wygnaniu niestety. Chorobe DIY wzialem jednak ze soba. Na monitor 3w mam teraz inny pomysl, zamiast seasa dac malego sb29 i obudowe obnizyc o 2cm i zwiekszyc glebokosc tez o 2cm. Budka byla by jeszcze bardziej kompaktowa.
        Skoro walczysz o każdy centymetr to może jeszcze przesunąć wysokotonowy obok średniaka zamiast nad ?

Skomentuj

Ten woofer to tiw visatona?

Skomentuj

Woofer Mds08.
            borys ładnie się to prezentuje.
            Zwrotki już jakieś projektowałeś?
            Trzeba tu brać pod uwagę, że nie każdy wzmacniacz to napędzi bo mds 4 omowy.
            Last edited by piotreq123; 19.02.2016, 13:29.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
              Woofer Mds08.
              borys ładnie się to prezentuje.
              Zwrotki już jakieś projektowałeś?
              Trzeba tu brać pod uwagę, że nie każdy wzmacniacz to napędzi bo mds 4 omowy.
              Nie na temat...
              O to się nie martw, borys na pewno będzie miał czym to napędzić

Skomentuj

Jakas tam zwrotnica juz jest, final bede robil juz na gotowej budzie. Tak naprawde nie wiem jak gra mds w zamknietej bo nie mialem jeszcze okazji sie z nim dobrze obeznac, w burczy-basie jest znacznie glosniej i tak chyba zostanie.
                Wiekszosc wzmacniaczy DIY moze ciagnac 4R wiec nie bedzie problemu, dodatkowo w MDS'a nie trzeba pompowac az takiej ilosci watow zeby sobie pogral.
                MDSa moze napedzic praktycznie kazdy prosty wzmak DIY na jednej parce i zasilaniu pewnie nie wiekszym niz 2x40V, dla porownania stx8awx bedzie potrzebowal znacznie wiecej.

Skomentuj

Hej.
                  W końcu zabrałem się za równanie kolumn i całe szczęście, że pomierzyłem wszystkie boki. Wyszło, że to boczne ścianki leciutko weszły do środka... i tym samym przykładając winkiel zakłamywał mi kąty. Było dużo szpachlowania ale jest już lepiej.
                  Mam do was pytanie czym kleić HDF do kolumny bo słyszałem, że wikol nie lubi szpachli a jej niestety trochę jest...

Skomentuj

Przyklej na poliuretanowy Soudal 66A jeśli masz obawy.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Przyklej na poliuretanowy Soudal 66A jeśli masz obawy.
                      marian czy mam obawy? Nie wiem:biggrin: gdzieś tu na forum znalazłem taką opinie.
                      Ten Soudal 66A jest bezwonny? Pytam bo już mam problemy z sąsiadami, że nasmrodziłem w piwnicy szpachlą... Nie wiem czy znajdę ten klej u mnie, ewentualnie poszukam innego poliutetanowego.

Skomentuj

66A nie smierdzi :) Bardzo dobry klej do zadan specjalnych.

Skomentuj

Najlepiej wypada Audison.
                          Philipsa można kupić taniej. Na znanym portalu z ogłoszeniami jest Dap 6040 ale tez XP640.
                          Te Philipsy to Alpine 3555 lub MRV-F400.

Skomentuj

W końcu trochę wolnego czasu to można pogrzebać w iampie :)

Zmienione:
                            - potencjometr od biasu na kabelkach - dzięki czemu nie trzeba rozkręcać nic, żeby wyregulować,
                            - dodane "oczka" ze srebrzanki na rezach emiterowych - ułatwia podejście sondami z haczykiem,
                            - gniazda ARK na IPS,
                            - kondy z 4x10mF na 4x15mF na PSU,
                            - blaszki mocujące do IPS - wcześniej miałem IPS wciśnięty pod OPS i nie było dostępu do podmian,
                            - dodane NTC - muszę je podpiąć,
                            - krążek pod trafo z gumy EPDM o grubości 10mm,
                            i zrobić porządek w okablowaniu + wyczyścić nadmiar pasty na tranach :)

Teraz kończę regulacje i posłucham CFP :)
                            Last edited by gavron04; 20.02.2016, 19:04.
                            http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Sobotnie testy:

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                                Sobotnie testy:
                                Przy takim ustawieniu nie ma mowy o poprawnym obrazie stereo. Tak duża asymetria względem ścian bocznych kompletnie zaburza przedstawianie sceny dźwiękowej.
                                Szkoda bo sprzęt dość fajny...

Skomentuj

Jak by ktos potrzebowal to tak wyglada wykresik z MDSa, bardzo ciezko znalezc jakies pomiary tego glosnika a jak juz sa to fotka jest wielkosci 480x320.

Glosnik w 22L klozecie, pomiarek moze nie do konca dobry ale cos tam na nim widac.

Skomentuj

Tango 200 ,bardzo zmodyfikowane :) , przetworniki już wygrzane .

Skomentuj

Możesz coś więcej napisać o projekcie? Jakie głośniki, zwrotnica. Buda została taka sama z tego co widzę, czy litraże komór też zmienione??
                                      Last edited by madelektronik; 21.02.2016, 09:11.

Skomentuj

Fabrycznie są objętości komór: 14L, 6,5L, 11,5L, 19L od góry.
                                        u mnie
                                        19litrów 23litry (wspólna dla komory bass reflex) i dolna 19litrów
                                        głośniki niskotonowe 20/80 średni Fountek FW168 , góra xt25tg30-04 .Zwrotnicy nie będzie . Całość będzie współpracować z końcówka jeff rowland 6 kanałów z zwrotnicą na DSP i korekcją akustyki pomieszczenia :)

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                          Glosnik w 22L klozecie, pomiarek moze nie do konca dobry ale cos tam na nim widac.
                                          daj go w b-r bo w zamknietej sie marnuje
                                          pomiarow nie robilem, ale na sluch lata temu wiedzialem ze nadaje sie do 3 drog

ciekawostka - cewka MDS08 to 2x8r polaczone rownolegle. wiec jakby ktos chcial zrobic z tego kolumny to wyjdzie 8r przy 2szt/kolumne

Skomentuj

Czaruję...
                                          X