Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Napisz coś więcej o tym projekcie :)

Skomentuj

Lampa? a fujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj :P
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez roman763 Zobacz posta
        Napisz coś więcej o tym projekcie
        Co tu pisać http://www.r-type.org/articles/art-003h.htm tyle, że bez EZ80 w stopniu zasilania.

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
        Lampa? a fujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj :P
        Ech, spodziewałem się tego po tobie

Skomentuj

Czyli następny projekt z AD1865, ale tym razem na jednym układzie :)

Na razie musiałem przetestować część cyfrową, ponieważ pomysł na DAC jest trochę niestandardowy i dodatkowe założenie było takie, że wszystko ma być sprzętowo, tj. bez programowalnego urządzenia. W każdym wypadku od części cyfrowej wygląda na to, że wszystko działa.

DAC nie posiada filtra cyfrowego w sensie osobnego układu i dlatego używa asynchronicznego SRC AD1896, który robi za interpolator. Sam ASRC potrafi pracować "tylko" do 192 kHz, więc aliasy do 192 kHz są wycięte przez filtr cyfrowy w ASRC, ale po konwersji D/A trzeba wyciąć wszystko po 192 kHz czym zaś zajmuje się analogowy filtr 10-rzędu z f3 na 45 kHz.

Pomimo faktu, że AD1865 jest to dosyć stary układ, to sam DAC potrafi pracować na plikach do 24/192 bez żadnych problemów.

Skomentuj

Mała aktualizacja.

Strasznie wolno ale do przodu.

Aktualnie szpachel natryskowy położony.

Pokryłem też tymczasowo czarnym sprayem, co by tak pokoju nie szpeciły w trakcie sezonowania :)

Skomentuj

seas jest frezowany?

Skomentuj

Ale skórka pomarańczy
                marcinsywala.pl
                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Seas frezowany.

Skórka zniknie jak przyjdzie pora

Skomentuj

co to za Membrana Bierna, szukam czegoś takiego już jakiś czas....

Skomentuj

Ja też długo szukałem, i nie znalazłem :(
                      Zrobiłem je ze starych uszkodzonych głośników.

Skomentuj

czyli pozostaje wyrób DIY...... tu chyba jedynie komponenty od STX'a mogą pomóc

Skomentuj

Dokładnie..... zostaje DIY :)

Skomentuj

Zamieszczone przez gregorj Zobacz posta
                            Mała aktualizacja.

Pokryłem też tymczasowo czarnym sprayem, co by tak pokoju nie szpeciły w trakcie sezonowania :)
                            To jeszcze wkręty pomaluj :)

Skomentuj

a na przyszłość proponuję malowanie sprayem w macie, potem się lżej czyści ....

Skomentuj

Połysk był pod ręką. Szkoda kupować extra tym bardziej że całość będzie zeszlifowana.

Śrubki zostają jasne :)

Skomentuj

Zajefajne Dajesz jakieś kopułki na te MB mam nadzieje ?
                                  Last edited by Fazio88; 19.07.2016, 11:07.

Skomentuj

Kopułki przykleję jako ostatnie po dostrojeniu MB.

Skomentuj

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
                                      czyli pozostaje wyrób DIY...... tu chyba jedynie komponenty od STX'a mogą pomóc
                                      lub dowolne CAŁE glosniki!
                                      i rezystorami zwierasz cewke tego glosnika i tak zmieniasz strojenie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        Nie próbowałem, ale czy to jest równoważne z masą? Siła tłumiąca rezystora będzie różna w zależności od szybkości cewki, siłą tłumiącą przy masie dodanej jest bezwładność która zależy z kolei od przyspieszenia.. Czyli tak jakby rezystor zadziała z opóźnieniem? Moja wyobraźnia jest za mała żeby przewidzieć skutki w całym układzie, ale mam wrażenie że będzie różne zachowanie tych dwóch układów.
                                        Membranę zwykłego głośnika zawsze można dociążyć, choćby przyklejając coś do niej od spodu na jakiś epoksyd, czy cóś.
                                        Last edited by Micwoj; 19.07.2016, 11:37.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                          Coś Ty znowu za teorie zapodał ? Układ samo-zasilający się poprzez pracę cewki w polu magnetycznym ? Czy napięcie nie będzie zbyt małe i czy da to rade zmniejszyć wychył membrany ? Co z opóźnieniem ? ni diabła to nie zadziała, a do pryma-aprilis jeszcze trochę czasu zostało Już bardziej zrozumiały jest układ membrana bierna --> przeciwległa sciana obudowy --> połączone gumką recepturką i sobie gumką regulujesz

dla bardziej wtajemniczonych sprężynką z długopisu

A tak całkiem poważnie - opisz to jakoś ??
                                          Last edited by Fazio88; 19.07.2016, 12:03.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X