Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
    A mnie ciekawi czy było by możliwe adoptować to do włączania np. suba lub końcówki mocy?
    Do tego masz gotowy układ APO na naszym forum.

Paweł Można by pomyśleć o jakimś podtrzymaniu. Może kondensator by załatwił sprawę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      i tu jest minus tego ukladu - powinien dzialac jeszcze troche po wylaczeniu frezarki/wiertarki
      Dokładnie, kilka sekund dłużej aby wiory z początku rury wciągnęło do worka.
      Jak ktoś ma rurę ssącą podwieszaną pod sufitem, to taki układ to porażka ponieważ po wyłączeniu narzędzia wiory z rury wylecą na materiał obrabiany.

Skomentuj

To może ma ktoś pomysł jak zrobić takie kilku sekundowe podtrzymanie?

Skomentuj

Przecież wystarczy zaczekać kilka sekund z wyłączeniem sprzętu
          W czym problem ?
          Strata kilku sekund dla urządzenia aby się schłodziło ?
          Nie słyszałem aby takie działanie zaszkodziło frezarce , wiertarce czy też pile :)
          Last edited by kolmen; 09.08.2016, 13:07.

Skomentuj

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
            Przecież wystarczy zaczekać kilka sekund z wyłączeniem sprzętu
            W czym problem ?
            Strata kilku sekund dla urządzenia aby się schłodziło ?
            Nie słyszałem aby takie działanie zaszkodziło frezarce , wiertarce czy też pile :)
            Tylko kto by chciał po każdej czynności trzymać narzedzie jeszcze kilka sekund

Skomentuj

idac takim tokiem rozumowania to ten wlacznik nie jest potrzebny - zawsze mozna przeciez wlaczac osobno odkurzacz

Skomentuj

W odkurzaczu Karcher wylacznik dziala z opoznieniem i to jest bardzo dobra funkcja. Generalnie nie wyobrazam sobie pracy z odkurzaczem bez automatycznego wlaczania i wylaczania. Niby banal, a taki przydatny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  idac takim tokiem rozumowania to ten wlacznik nie jest potrzebny - zawsze mozna przeciez wlaczac osobno odkurzacz
                  Kolega zrobił sobie nożny włącznik odkurzacza
                  A właściwie to trzy :)
                  Połączone tak jak włącznik schodowy

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    W odkurzaczu Karcher wylacznik dziala z opoznieniem i to jest bardzo dobra funkcja. Generalnie nie wyobrazam sobie pracy z odkurzaczem bez automatycznego wlaczania i wylaczania. Niby banal, a taki przydatny.
                    Pogromco a żeby tak podejrzeć jak taki układ wygjląda w Twoim odkurzaczu. Można by skopiować:)
                    Myślę że będzie zainteresowanie na taki układ.
                    Last edited by Adzik94; 09.08.2016, 16:23.

Skomentuj

To moze trzeba by poszukac jakiejs serwisowki, czy czesci zamiennych do Karchercha?

Skomentuj

Niestety, zazwyczaj te układy są zalane żywicą.

Skomentuj

Jak komuś wpadnie w ręce taki układ z odkurzacza to fajnie gdyby się podzielił. Ja swój idę testować pod obciążeniem.
                          Niestety próby pod obciazeniem nie wytrzymał triak i rezystor.
                          Last edited by Adzik94; 09.08.2016, 20:25.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                            Do tego masz gotowy układ APO na naszym forum.

Paweł Można by pomyśleć o jakimś podtrzymaniu. Może kondensator by załatwił sprawę.
                            Ale tamten reagował na sygnał. A ten działa na pobór prądu i jest dużo prostszy. Poza tym nie wprowadza dodatkowych połączeń pomiędzy pre i wzmacniaczem. Ale mogę się mylić.

Skomentuj

Ten działał fajnie z małym obciążeniem ale nie wytrzymał 1200W pilarki. Prawdopodobnie przy starcie prąd udarowy zabił triaka(BTA12-600).

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                                Jak komuś wpadnie w ręce taki układ z odkurzacza to fajnie gdyby się podzielił. Ja swój idę testować pod obciążeniem.
                                Niestety próby pod obciazeniem nie wytrzymał triak i rezystor.
                                Jeżeli wszystkie odkurzacze tej firmy są wyposażone w ten układ to pewnie mam taki
                                Tylko że czas na dłubanie będę miał dopiero w połowie września :(

Może tymczasem spróbuj z jakimś mocniejszym triakiem np. BTA20-700BW ?
                                Last edited by kolmen; 09.08.2016, 22:08.

Skomentuj

Z jakiś czas spróbuję ze BTA41 tylko muszę zamówić i poczekać na paczkę.

Skomentuj

Dobrze byłoby pomierzyć jaki prąd pobiera przy starcie , jeżeli masz czym to zrobić

Skomentuj

Bude nazwe 'lew':

Moglo by byc?
                                      Mysle nad czyms takim, troche mniej banalnym.

Skomentuj

A weź daj jeszcze na tył to wykończenie co jest z przodu i krawędzie obudowy zaokrąglij tak samo.
                                        Poprawi to wygląd, ale ogólnie to nie moja bajka...
                                        Last edited by marian; 10.08.2016, 21:07.

Skomentuj

Damn. Juz mam gotowe pod panel :P
                                          Ogolnie wyglada troche jak kosz na smieci, ha ha ;-)

Zastanawiam sie nad tym.
                                          Nozki jakies mam wytoczone, nawet by to bylo - no moze cos jeszcze na front nie wiem.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X