Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
    To chyba dotyczyło zwrotnicy Hermesa.
    No fakt. Ja i tak nie rozumiem polowy z tego co czytam
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Trawiłem płytki warstwa miedzi 105um mocno podtrawiło ścieżki? wina tonera czy za gruba warstwa miedzi?

Skomentuj

Pracowita niedziela :) formatki na kino domowe pociete. Dayton rs150 + vifa. Pociete na ukosnicy wyszlo idealnie chociaz troche zabawy z obracaniem fornatki bo linia cieci to 305mm. W garazu komora pod lakierowanie wiec nie chcialem kurzyc na stolowej a ukosnica lzejsza do wyciagniecia

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
          Mogę narysować
          Tylko powiedz mi, czy takie mosfety się nadadzą:
          https://4donline.ihs.com/images/VipM...A73243A3159BB0
          I czy można bezkarnie zwiększać ilość par :)
          Nadadza sie, co prawda slepy jestem i nie widze ile maja transkonduktancji ale po wykresie na 3 stronie widac ze jest dosc spora.
          Klasa A to bardzo niewydajna maszyna takze to zwiekszanie ilosci par moze byc nieco dyskusyjne, napewno im wiecej par tym lepsza transkonduktancja i lepiej mozna rozplanowac przekazywanie ciepla na radiator (bedzie mozna nieco z biasem zjechac i rownomiernie tranzystory porozstawiac na radiatorze), dolny tranzystor pracuje z wzmocnieniem napieciowym takze tylko pojemnosc bramka dren jest bootstrapowana sygnalem wyjsciowym, moze uda sie to wszystko nawet niewielkim pradem nakarmic. Na poczatek mozna zrobic plytke mysle na dwie parki, nieco podrzezbie jeszcze schemat i bedzie mozna jechac z tematem.
          Last edited by borys; 04.02.2018, 17:07.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
            Nadadza sie, co prawda slepy jestem i nie widze ile maja transkonduktancji ale po wykresie na 3 stronie widac ze jest dosc spora.
            Klasa A to bardzo niewydajna maszyna takze to zwiekszanie ilosci par moze byc nieco dyskusyjne, napewno im wiecej par tym lepsza transkonduktancja i lepiej mozna rozplanowac przekazywanie ciepla na radiator (bedzie mozna nieco z biasem zjechac i rownomiernie tranzystory porozstawiac na radiatorze), dolny tranzystor pracuje z wzmocnieniem napieciowym takze tylko pojemnosc bramka dren jest bootstrapowana sygnalem wyjsciowym, moze uda sie to wszystko nawet niewielkim pradem nakarmic. Na poczatek mozna zrobic plytke mysle na dwie parki, nieco podrzezbie jeszcze schemat i bedzie mozna jechac z tematem.
            Jak skończysz schemat daj znać - narysuje coś :)

Skomentuj

Prosze. W sumie bardzo mocno sie nie zaglebialem jak dokladnie pracuja te mosfety w klasie A, wychodzi jednak na to ze trzeba ukladzik dosc dobrze poparowac i poustawiac zeby mial dosc optymalne punkty pracy.
              Rysuj narazie jak jest, jedyne co sie moze zmienic to wartosci rezystorkow i ewentualnie kompensacja.
              Tam gdzie jest R4 mozna dolozyc potenciometr, bedzie nim mozna precyzyjnie ustawic zbalansowanie pradu w roznicowce no i offset.
              Tam gdzie jest R31 - tez mozna dolozyc potek, zgodnie z tym co pisze papa ustawia sie nim ilosc drugiej harmonicznej i faktycznie tak jest

EDIT:
              Tak z innej beczki, zrobilem te dwa male zasilacze z przekazniczkiem, moze wezme i ten przekaznik od zabezpieczen dam tak jak w reszcie projektow czyli na powrocie masy do zacisku glosnikowego -.
              Wyjscie wzmacniacza bedzie szlo bezposrednio w glosnik + nastepnie bedzie sie wracac prosto do zasilacza, w taki sposob odpada sporo kabli i polaczen w obudowie. Patent sie dobrze sprawdza jak narazie we wszystkich projektach to moze i tutaj tak machniom.
              Last edited by borys; 04.02.2018, 17:31.

Skomentuj

Boki obudowy do iAMP oraz elementy chlodznia w jednym, w trakcie - w koncu:

Jak mi ten iAMP nie zagra to wlosy z glowy.

Skomentuj

EDIT:
                  Tak z innej beczki, zrobilem te dwa male zasilacze z przekazniczkiem, moze wezme i ten przekaznik od zabezpieczen dam tak jak w reszcie projektow czyli na powrocie masy do zacisku glosnikowego -.
                  Wyjscie wzmacniacza bedzie szlo bezposrednio w glosnik + nastepnie bedzie sie wracac prosto do zasilacza, w taki sposob odpada sporo kabli i polaczen w obudowie. Patent sie dobrze sprawdza jak narazie we wszystkich projektach to moze i tutaj tak machniom.
                  Jak najbardziej może być. Poprawi się estetyka przynajmniej :)

A jak tam z prasowankami EF3?

Skomentuj

marcin
                    Prosze EF3 ponizej, niestety pliki nie sa w wersji ''zelazko friendly'', ale do zrobienia. Kilka rzeczy mi sie nie podoba ale nie mam czasu narazie na poprawianie.

tomekk
                    Poskladasz ladniusio to napewno zagra, bez stresu.
                    Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
                      Pracowita niedziela
                      U mnie to samo:

Skomentuj

@borys, brzmieniowo predzej mam obawy.
                        Aczkolwiek, pare IPS jest ;]

Inaczej bedzie.... fire:

Skomentuj

Prosze. W sumie bardzo mocno sie nie zaglebialem jak dokladnie pracuja te mosfety w klasie A, wychodzi jednak na to ze trzeba ukladzik dosc dobrze poparowac i poustawiac zeby mial dosc optymalne punkty pracy.
                          Rysuj narazie jak jest, jedyne co sie moze zmienic to wartosci rezystorkow i ewentualnie kompensacja.
                          Tam gdzie jest R4 mozna dolozyc potenciometr, bedzie nim mozna precyzyjnie ustawic zbalansowanie pradu w roznicowce no i offset.
                          Tam gdzie jest R31 - tez mozna dolozyc potek, zgodnie z tym co pisze papa ustawia sie nim ilosc drugiej harmonicznej i faktycznie tak jest
                          Na razie tyle. Zostało uporządkować ścieżki (zasilanie, masa i wyjście), dodać te potki o których mówiłeś i 220uF+100nF dla każdego tranzystora :) Być może zamienię też rezystory 5W/0R33 na np 3x1R 2W albo 2x0R68 2W.

Jakby któraś ścieżka była przydługa albo źle poprowadzona daj znać :) aa, napięcia tych kondensatorów 220uF też by się przydały - wszystkie na 35V/50V?
                          Trochę niecodzienny (niesymetryczny) układ tranzystorów, ale chyba tak zostawię. Po chińskim nowym roku raczej zamówię płytki :)

Skomentuj

Holgin
                            Musisz zrobic wiecej miejsca na tranzystory na radiatorze, to sie bedzie zajebiscie grzalo. Rezystory bramkowe daj zaraz przy samej nodze, jak najblizej. NFB jest zle pociagniete, musi byc podpiete pod wyjscie bo wyjscie bedziesz ''korygowal'' a nie ''randomowy'' odcinek sciezki. Sciezka do kondensatora bootstrapujacego ma byc oddzielnie poprowadzona (nie ma prawa isc ta sama co sprzezenie zwrotne). Kondy na 35V stykna.
                            Najleiej bedzie tak zrobic ze zanim zabierzesz sie za PCB to trzeba by sie zdecydowac na jakis radiator.

tomekk
                            Jezeli chodzi o brzmienie to sobie cos dobierzesz, nie trzeba bedzie budowac wszystkiego od nowa, mala plyteczka i po sprawie.

Skomentuj

Musze A9 polutowac, mam troche opow

Skomentuj

"Musisz zrobic wiecej miejsca na tranzystory na radiatorze, to sie bedzie zajebiscie grzalo." Właśnie wbrew pozorom ja też mam w Zenie 3A i się to aż tak nie grzeje. Z 40-50 stopni ma maksymalnie :) . Klasa A musi się tak grzać. Im cieplejszy jest mosfet tym stabilniejszy jest przecież :flapper: ? Także co do grzania to nie ma obawy te mosfety to wytrzymują :) . Ja mam w Zenie radiator 30x7x4cm jeśli będzie to jakaś wskazówka :) .
                                Last edited by Oskar29; 04.02.2018, 21:12.

Skomentuj

Holgin
                                  Musisz zrobic wiecej miejsca na tranzystory na radiatorze, to sie bedzie zajebiscie grzalo. Rezystory bramkowe daj zaraz przy samej nodze, jak najblizej. NFB jest zle pociagniete, musi byc podpiete pod wyjscie bo wyjscie bedziesz ''korygowal'' a nie ''randomowy'' odcinek sciezki. Sciezka do kondensatora bootstrapujacego ma byc oddzielnie poprowadzona (nie ma prawa isc ta sama co sprzezenie zwrotne). Kondy na 35V stykna.
                                  Najleiej bedzie tak zrobic ze zanim zabierzesz sie za PCB to trzeba by sie zdecydowac na jakis radiator.

tomekk
                                  Jezeli chodzi o brzmienie to sobie cos dobierzesz, nie trzeba bedzie budowac wszystkiego od nowa, mala plyteczka i po sprawie.
                                  Ok, dzięki, wprowadzę te zmiany :)

Skomentuj

mały dizajn na odstresowanie :)
                                    stablizatorek reven-owy do np. dac-a lub riaa ... :

ale na razie jest tak :

niemniej jest o co walczyć , symulowane psrr :

Skomentuj

Czy jest szansa na tranzystory (PCB) w jednym rzędzie?

Skomentuj

Zamieszczone przez yogilla Zobacz posta
                                        Czy jest szansa na tranzystory (PCB) w jednym rzędzie?
                                        Jeżeli pytasz o PCB do wzmacniacza klasy A, to raczej nie - w takim ułożeniu tranzystory będą blisko siebie. Poza tym chce się zmieścić w wymiarach PCB 100x100mm :)

Skomentuj

Holgin
                                          Juz myslalem ze na rano bedzie gotowe, noc przeciez taka dluga

Zrypalem sprawe, za malo LEDow, musze jeszcze kilka zamontowac.
                                          W zasilaczu , zwarciowka dodana, short path dodany, dwa clipy dodane, dwa termistory dodane + opcja ''smd components easy solder for beginers'' dodana.

EDIT:
                                          dzwiedziu

Daja rade te plaskowniki ?? Dobrze ci sie cieplo transferuje na glowne radiatory ?? Ja kupilem troche zbyt cienkie plaskowniki i przekazywanie ciepla nie jest rownomierne.
                                          Swoja droga kabli troche masz na stole. Tak sie zastanawiam, masz tyle tych tranzystorow w tych koncowkach to moze bys przerobil wzmaczysko w taki sposob zeby sie podlaczyc NFB pod sam zacisk glosnikowy (albo bliskie okolice), zwiekszyl bys DF conajmniej 10 krotnie.
                                          Zanim sygnal przeleci przez 1000 przekaznikow i zlaczek to DF znacznie zbiednieje
                                          Last edited by borys; 05.02.2018, 08:03.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X