Borys świetna robota. Mam kilka spostrzeżeń. Czy nie warto dac po dwa w szereg tych rezystorów r15,R14. Druga sprawa to ja zrobił bym na dole płytki poligon z masa od złącza gnd i od poligonu po bokach jechał do kondow i pogrubił bym ścieżki do tych kondow w stopniu końcowym. Dodałbym skosy w poligonie masy przy złączu in, aby nie było takiego prostokąta bo jakos tak razi :d
lemosek
R15 i R14 nie ma potrzeby rozbijac, bedzie tam plynac jakies 13mA @100R.
Poprawilem te kwadratowe narozniki. Domyslam sie ze proponujesz wylac mase zasilajaca w okolo sygnalowej/srodkowej.
Nie robie takiej wylewki poniewaz powroty powinny byc osobne od odsprzegow, zobla, etc. Chociaz taka wylewka miala by bardzo niska impedancje ale niestety nie bylo by juz rozdzielonych powrotow.
Narazie pogrubilem sciezki i wyglada to tak jak ponizej, jak myslisz ??
EDIT:
Jeszcze troche poprawie ta wylewke masowa.
Jak cos to wez mi w paincie narysuj propozycje.
Przerzucilem reziki od LEDow sygnalizujacych sprawne bezpieczniki i pociaglem sciezki gora i dolem, taze zuzamen do kupy jest jakies 9mm szerokosci.
Borys a jak byś zrobił jedna gruba ścieżkę gnd pomiędzy zasilanaimi na dole i dopiero od niej rozdzielił masy. Jakos tak chyba by to symetrycznie wyglądało.
O dokładnie :) od razu lepiej. A powiedz co to za sygnały idą tymi dwoma ścieżkami na wylewce, może warto je lekko odsunąć od siebie aby masa sie wylała pomiędzy nimi.Kurcze nie mam dostępu do komputera do poniedziałku a w tel.ciezko sie to wszystko ogląda :d
Edit:
Tak tez może być :) ale tak naprawdę przy takiej małej długości itp. Nie ma znaczenia czy bedzie to rozdzielone od razu czy pózniej.
Od spodu to dwa niskoimpedancyjne sygnaly pradowe, zgodne w fazie (rownolegle) i zgodne co do wartosci pradu, dalem je obok siebie zeby jak najmniej wyzerac ta wylewke masowa (i tak dosc sceptycznie podchodze do tych wylewek).
Jak cos zauwazysz to pisz, do rana jest duzo czasu.
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Tak jeszcze przeglądam plyteczke i jeszcze ten Zobel mi jakos tak nie do końca. Troche długa ta ścieżka, może by tak kondensator dac nad elektrolitem ?
zabralem sie w koncu za pomiary kolumn omnipolarnych, ktore robilem na audio show
na probnej zwrotnicy juz cos tam gra... ale trzeba bedzie zrobic dziure w podstawie bo bez b-r to z tego zero basu :/
i nawet wielka cewka tu nic nie pomoze!
Mi tam się bardziej podobają jak czarne wersje :) Na słabych zdjęciach wydają się gładkie w rzeczywistości są matowe. Faktura i kolor przypomina nieco naturalny lekko kremowy ( zółty ) pergamin
Mi tam się bardziej podobają jak czarne wersje :) Na słabych zdjęciach wydają się gładkie w rzeczywistości są matowe. Faktura i kolor przypomina nieco naturalny lekko kremowy ( zółty ) pergamin
A coś na temat grania MW19 jesteś w stanie napisać?
"Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170
A coś na temat grania MW19 jesteś w stanie napisać?
- Nie - obudowy dopiero do mnie przyjechały ... za kilka tygodni będą dopiero gotowe projekty. Aby głośnik był godny uwagi Bas musi być zauważalnie lepszy niż w MW16 nie tracąc przy tym sposobu grania a sam środek nie może ucierpieć w sposób znaczący.
MW16 i to w bardzo małym litrażu zagrał rewelacyjnie - liczę na duży krok na przód w dole pasma i niewielkie straty na środku.
- Nie - obudowy dopiero do mnie przyjechały ... za kilka tygodni będą dopiero gotowe projekty. Aby głośnik był godny uwagi Bas musi być zauważalnie lepszy niż w MW16 nie tracąc przy tym sposobu grania a sam środek nie może ucierpieć w sposób znaczący.
MW16 i to w bardzo małym litrażu zagrał rewelacyjnie - liczę na duży krok na przód w dole pasma i niewielkie straty na środku.
Też właśnie na to liczę, bo zastanawiam się nad 2,5 drogi na 2xMW19 + TW29RN. :)
"Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170
Skomentuj