Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nic tylko pozazdrościć .3lite czy to ten słynny projekt na ACCUTON za 50k PLN ?

Skomentuj

Tak, to są dokładnie te kolumny, przynajmniej skończone po tak długim czasie :)

Skomentuj

Gratulację :) zjawiskowo wyglądają te przetworniki ,opiszesz kiedyś i zdasz fotorelacje tego projektu ? Nie ukrywam że zżera mnie ciekawość co do twojej nie banalnej konstrukcji , widziałem jakiś czas temu kilka zdjęć z budowy ale o fotorelacji i obszernym opisie nić mi nie wiadomo :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
          I gra bez kabli, poezja
          Czyli gra bezprzewodowo ? Mi tam lepiej gra jak przewody głośnikowe mam podpięte a tak serio, pewnie, że nie trzeba wydawać dużych pieniędzy na kable. Stereotyp do nabijania sobie kieszeni kasa. Sprzedawcy mają parę niezłych oszukańczych patentów na wciskanie ludziom kitu, sam zauważyłem to na audioshow. Jak niby przełączał dwa identyczne źródła / wzmacniacze(nie pamiętam dokładnie) jeden na podstawkach drugi bez. Tyle że pilotem też sciszal przy przelaczaniu. Jak zacząłem mu patrzeć na ręce, nagle nie było słychać roznicy

Można zrobić przewody tak, żeby było je słychać, tylko wtedy psujemy czy poprawiamy brzmienie. Jedyna rzecz, która zamierzam z ciekawości popełnic to ekran z jednej strony podpięty, zrobiony na cały kabel. Ja mam przewody głośnikowe zrobione z szalenie drogiego przewodu YTDY typu solid-core 0,2mm2. Powielone to kilka razy , polecam wypróbować, ale uważajcie na koszta bo dupę urywają
          Last edited by Adam_85; 18.02.2018, 14:26.

Skomentuj

No patrz, a to ciekawe. Jakoś u mnie w domu jak ojciec zmienił jakieś coś na bodaj qed revelation signature to zmiana była. A sprzęt porywający nie jest....

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
              No patrz, a to ciekawe. Jakoś u mnie w domu jak ojciec zmienił jakieś coś na bodaj qed revelation signature to zmiana była. A sprzęt porywający nie jest....
              Zastosuj przewód o przekroju 1mm2 i później podłącz 4mm2. Albo daj przewód 2,5mm2 solid core a później linkę. Będą różnice, ale podtrzymuje to co napisałem. Proste rzeczy do sprawdzenia, nie wymagają wiele wysiłku i pieniędzy. Kabel nie musi być drogi by dawał przyjemność z odsluchu. Mój się sprawdza, aż za dobrze
              Last edited by Adam_85; 18.02.2018, 14:58.

Skomentuj

Już kable zaczynają Wam grać? Co raz bliżej AS...

Skomentuj

Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz posta
                  Już kable zaczynają Wam grać? Co raz bliżej AS...
                  Porównaj opcje które podałem, sam sobie ocen :-) a jak Ci się nie chce to nie wydawaj opinii na ww temat. Czasy wiem, ale nie sprawdzałem powinny odejść w niepamięć. Polecam zrobić oba testy.
                  Last edited by Adam_85; 18.02.2018, 17:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                    Ja mam przewody głośnikowe zrobione z szalenie drogiego przewodu YTDY typu solid-core 0,2mm2. Powielone to kilka razy , polecam wypróbować, ale uważajcie na koszta bo dupę urywają
                    Niezłym konkurentem jest skrętka UTP, jak nie ma przewodu głośnikowego pod ręką, to nawet da się na tym słuchać, oczywiście mowa o niewielkich mocach, na kilowatowych kolumnach nie polecam takiego rozwiązania.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                      Niezłym konkurentem jest skrętka UTP, jak nie ma przewodu głośnikowego pod ręką, to nawet da się na tym słuchać, oczywiście mowa o niewielkich mocach, na kilowatowych kolumnach nie polecam takiego rozwiązania.
                      Ja mam 4x0.2mm2 na jeden zacisk. Spokojnie wystarcza, ale nie słucham na dużych mocach. Z tymi grubosciami ciekawe doświadczenie, bardzo polecam zrobić we własnym zakresie.
                      Last edited by Adam_85; 18.02.2018, 17:52.

Skomentuj

Ja mam 16mm2 i dopiero "teraz" czuć przestrzeń grania :cool:
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                          Konkretnie :-) ważne żeby być zadowolonym, z tego co się ma. Nie ma jednej słusznej drogi.

Skomentuj

Wow 16 mm2 ? To całkiem sporo , ile przepuszczasz mocy przez te kable ??

Skomentuj

Czasem, pewnie, ponad 1kW się zdarzy
                              marcinsywala.pl
                              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

A to zrozumiałe bo jest moc :biggrin:
                                Zwykły przewód z miedzi beztlenowej o danym przekroju czy ma jakieś audiofilskie napisy ?Jedną żyła czy kilka ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                                  audiofilskie napisy
                                  Nie cieszą mnie takie rzeczy jak co po niektórych.

marcinsywala.pl

Skomentuj

Co masz za naped.
                                    Hypex, ICE Power czy siakis sure?

Skomentuj

Power Amplifier Class D :)
                                      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Nie cieszą mnie takie rzeczy jak co po niektórych.

Mnie tym bardziej , dla mnie przewód ma mieć odpowiednią średnicę i ma być z miedzi OFC nie widzę ekonomicznego sensu kupowania przewodu który jest 20x droższy tylko dla tego że ma "audiofilskie napisy" albo że któryś tam czarnoksiężnik z audiofilskiego pisma audio zrobił poetycka balladę na jego temat a jest wykonany z tego samego przewodnika o tej samej zawartości miedzi , no chyba że jest kierunkowy hahahahha:lol:
                                        Co do przekroju mam 5mm2 do mocy ampli 200 Wat myślisz że warto by podwoic jego grubość ? Zysk na szczegółowości był by zauważalny ?
                                        Last edited by kokoelloko; 18.02.2018, 20:14.

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                                          Zysk na szczegółowości był by zauważalny ?
                                          Wątpię.

Fajnie że są jeszcze ludzie którzy mają racjonalne podejście :) .

Skomentuj

Czaruję...
                                          X