Załączenie w zerze napięcia jest raczej najgorszym przypadkiem dla obciążenia indukcyjnego jakim jest trafo.
P.S. Jako triak do obciążeń indukcyjnych polecam T1635.
P.S. Jako triak do obciążeń indukcyjnych polecam T1635.
Zważając, że triak załącza trafo tylko na chwilę, poprzez rezystory o wartości łącznej 88R to raczej nie ma znaczenia i można użyć zwykłego triaka BT139.
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Akurat mam inne zdanie na ten temat, ale chętnie wysłucham Twojej argumentacji.
Podstawy elektrotechniki:
Gdy napięcie zasilania w chwili włączania transformatora przechodzi przez zero. Wówczas strumień wymuszony powinien w sposób nagły osiągnąć wartość maksymalną. Jest to niemożliwe. Powstający strumień zawiera, zatem oprócz składowej wymuszonej (o przebiegu sinusoidalnym), również składową o takiej wartości początkowej by w chwili t=0+ strumień wypadkowy był równy zero. Składowa swobodna strumienia zanika ze stałą czasową wynikającą z parametrów transformatora w stanie jałowym, lecz nie zmienia znaku. Z tego powodu po czasie równym połowie okresu napięcia zasilającego w rdzeniu transformatora występuje maksymalny strumień w przybliżeniu równy podwójnej wartości strumienia w czasie ustalonym
Podczas załączania transformatora, gdy napięcie przechodzi przez zero z zasady zachowania strumienia, prąd nie może się zmienić z zera do wartości maksymalnej skokowo. Dlatego pojawia się składowa powodująca, że w chwili zero strumień też jest równy zero.
A prościej mówiąc wynika to z faktu, że na indukcyjności napięcie względem prądu przesunięte jest o kąt 90 stopni.
Odnośnie triaka: jasne, że może być taki jak masz jednak dla świętego spokoju dałbym równolegle do triaka obwod RC.
W ramach przypomnienia doczytałem i wygrzebałem coś takiego (rozdział 1.1): http://www.st.com/resource/en/applic...cd00003867.pdf Czyli w stanie nieustalonym prąd jest minimalny, gdy włączamy w czasie maks. wartości napięcia sieci.
W ramach przypomnienia doczytałem i wygrzebałem coś takiego (rozdział 1.1): http://www.st.com/resource/en/applic...cd00003867.pdf Czyli w stanie nieustalonym prąd jest minimalny, gdy włączamy w czasie maks. wartości napięcia sieci.
Fajny materiał :) Dzięki. Przyjmuję argument małej sensowności włączania trafa z zerze. Człowiek się uczy całe życie i głupim umiera :)
- Dobry ... Ja łączyłem z Cell 30
.........................................
Kanciasta klasyka z SATORI MW19NWP-8 druga wersja z Berylem Satori. Filtracja ponownie 6 / 18 dB z podziałem na około 1700Hz. Uzyskana sprawność to około 87dB tutaj nieco niżej prowadzone jest pasmo środka i Wysokich - Lepiej się to zgrywało brzmieniowo z bardziej "detalicznym" Wysokim. Reszta jak poprzednio. Kogo Stać to na pewno warto dopłacić do Beryla.
Przy okazji zrobiłem także małe porównanie Berylowych kopułek
SATORI TW29BN vs Illuminator D3004/664000
Głośniki pomierzone w identycznych warunkach i Ustawieniach dla każdego z pomiarów jeden po drugim.
Pomiar w obudowie ale efekt dyfrakcji został bardzo mocno wytłumiony - więc można traktować tak jakby go nie było.
Skale dla wodospadów zostały podniesione aby mocniej było widać co i gdzie się dzieje.
PASMO W OSI - chyba każdy wie który jest który ?? A jak nie to zgadywać :)
- Dobry ... Ja łączyłem z Cell 30
.........................................
Dzięki za info. Mam okazję kupić za grosze.
Zastanawiam się czy kupić, ewentualnie z czym tańszym można go ładnie zgrać?
Myślę o monitorach około 10L, mam takie puste nie wykończone obudowy.
Kupiłem frezy dedry jak w linku: http://allegro.pl/show_item.php?item=6333801576(DEDRA 07F081B Frez do drewna prosty T8) , jeden się rozpadł zaraz po uruchomieniu, nowy wyjęty z opakowania (odpadło łożysko) a drugi po wyfrezowaniu 20 otworów przepalił (tu możliwe ze z mojej winy).
Jakie frezy koledzy polecacie? Zależy mi na czymś budżetowym, ale żeby nie rozpadało się po 2 minutach pracy :)
Może łożysko nie było dokręcone. Mam taki sam chyba ze dwa lata, stępił się już na amen ale lekko nie miał . Budżetowym powiadasz, może być ciężko. Ostatnio zamówiłem sporo frezów 12,7 z ali, używałem dopiero kilka razy ale jak na takie mocno budżetowe to są ok.
podziękowania od: Pogromca mitow, Meteo, Hermes, marian, scythe1123, sylvester, szastal, Adam_85, borys, dolphin123, patol, andiandi2103, pawel_luk1
Jak Wam się tak podoba wrzutka z pomiarami beryli to może założę temat z pomiarami głośników. Przy okazji jak będę nad czymś pracował to coś zawsze wrzucę ... ?? Zawsze to będzie jakiś punkt zahaczenia czy informacji
Może łożysko nie było dokręcone. Mam taki sam chyba ze dwa lata, stępił się już na amen ale lekko nie miał
lozyska w tych frezach strasznie sie pogorszyly!
kiedys lozysko przetrwalo caly zywot tego frezu...
jakies 3-4 lata temu zrobily sie tak paskudne ze jednej roboty nie potrafily przetrwac!! :/
a nowe lozysko drozsze niz frez!
jest jeszcze konkurencyjny condor i drozszy globus
Skomentuj