Zamieszczone przez Pawel S.
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
http://www.wavecor.com/html/wf182bd03_04_07_08.html
jak patrze na zdjecia to sa identyczne
jutro wymiary porownam
Skomentuj
-
Nie ma to jak zabawa z CM6631A (odpowiednik XMOS i Amanero, tj. USB Audio). Na razie na płytce testowej z aliexpress, ale przynajmniej mogę tak testować moje oprogramowanie do niego zanim zaprojektuję płytkę wejściową :) Jakiś czas temu C-Media wrzuciło pliki źródłowe ich płytki ewaluacyjnej co wreszcie pozwoliło mi na jakieś sensowne ruchy względem tego kontrolera a niżeli bawienie się w hexedytowanie gotowego oprogramowania. Po kilku dniach przepisałem z ewaluacyjnego oprogramowania to co chciałem i stworzyłem własne. Całym układem steruje wbudowany MCU 8051 taktowany zegarem 48 MHz, jego zadaniem jest w sumie wszystko - kontrola przepływu danych, deskryptory USB, DMA, routing pinów, itd. Następną fajną rzeczą jest to, że jak CM6631A nie wykryje oprogramowania we flashu to przechodzi w coś stylu DFU gdzie można wgrać nowy firmware przez USB, więc nie wymaga to żadnego dodatkowego programatora. Minus jest taki, że jak się spieprzy deskryptory USB, a zdarzyło mi się nie raz, to urządzenie leży i trzeba odpiąć zasilanie FLASH'a aby przeszedł w tryb DFU. Oficjalnie wspiera tylko 192 / 32 bit, ale nieoficjalnie można kombinować i kręcić - u mnie lata do max 384 kHz / 32 bit, ale jestem niemal pewny, że można go wykręcić na 768 kHz / 32 Bit. Niestety wymaga to trochę więcej pracy i trików z zegarem. Na pewno będę próbował, zobaczymy co z tego wyjdzie :) Samo urządzenie w komputerze nie zgłasza się jako specyficzny produkt, po prostu wpisałem własny ID produktu w deskryptorze USB i normalnie lata sobie na standardowym sterowniku w systemie:
Wydaje mi się też, że można dopisać obsługę DSD (DoP), ale wymaga to zgłoszenia urządzenia jako 4-kanałowego i wewnętrzny routing na dwa wyjściowe I2S. Osobiście nie używam DSD i raczej mnie to nie interesuje, ale warto wiedzieć. Na razie i tak będę próbował dopisać obsługę strumienia 768 kHz :)Last edited by .3lite; 16.04.2018, 18:41.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaCM6631A
Trochę stara to technologia wydaje się, zewnętrzny Flash + 8051. Zapewne masz też już doświadczeniez XMOS, ma ten układ wg Ciebie jakieś zalety w stosunku do XMOS (xCORE-200)? Z tego co się orientuję, to mniejszy problem jest ze sterownikami na Win.
Ja próbuję swoich sił z XMOS XU208, też się zastanawiałem czy nie kupić chińskiej płytki, ale że mi się jakoś szczególnie nie spieszy i z powodu obaw o możliwe trudności z zaprogramowaniem zdecydowałem się na próbę wyrzeźbienia minimalistycznej płytki samemu.Last edited by sylvester; 23.03.2018, 14:29.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sylvester Zobacz postaTrochę stara to technologia wydaje się, zewnętrzny Flash + 8051
Zamieszczone przez sylvester Zobacz postaZapewne masz też już doświadczeniez XMOS, ma ten układ wg Ciebie jakieś zalety w stosunku do XMOS (xCORE-200)? Z tego co się orientuję, to mniejszy problem jest ze sterownikami na Win.
I am not sure. I do not know what is the max accept clock of double up circuit design. Maybe you can try it. If the I2S can have signal output it's means you just need to modify firmware to support 768K, then it will work correctly. I know the DMA FIFO design can support up to 768K.
No chyba, że piszesz własne oprogramowanie do tego XMOS'a :)Last edited by .3lite; 23.03.2018, 15:42.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaMoim zdaniem jest to dobre rozwiązanie. 8051 jest wbudowany i zajmuje się obsługą peryferiów. Brak firmware dla 8051 powoduje, że przechodzi w tryb DFU i można mu wgrać.
Jak narazie zbudowałem tylko ten kod w xTIMEComposer studio, czekając na dostępność interfejsu xTAG. Mam wrażenie, że stosunkowo niewielkim nakładem pracy da się uzyskać coś co będzie stabilnie działać i da możliwość dodania własnych funkcjonalności, jak inicjalizacja dowolnego DACa przez I2C czy regulacja głośności, o której piszesz. Można też zapewne sobie stworzyć composite USB device, aby mieć możliwość sterowana innymi rzeczami po tym samym fizycznym porcie USB.
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaC-Media od jakiegoś czasu przychylnie patrzy na DIY i dlatego wypuścili kody źródłowe płytki ewaluacyjnej, nawet jest jeden pracownik od C-Media na diyaudio.com i odpisuje w temacie z nim związanym.
Nigdy nie mierzyłem tego, ale zastanawia mnie, jako że procesor zapewne ciągle odczytuje dane z Flasha wykonując kod, czy zakłócenia EM przy tym
generowane w jakiś zauważalny sposób nie wpływają ostatecznie na wynikowy sygnał I2S. Pewnie przy poprawnym zaprojektowaniu PCB nie ma się czym przejmować.
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaNo chyba, że piszesz własne oprogramowanie do tego XMOS'a
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sylvester Zobacz postaSensowne wsparcie techniczne jest nie do przecenienia, trafiłem na ten wątek próbując znaleźć kody źródłowe. Gość bardzo sensownie się wypowiada.
Skomentuj
-
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo 😊
Sobotnie spotkanie przy kawie i swietnym sprzecie.
3W Satori w TL w towarzystwie mocno zmodowanego iamp’a200.
Alez ten WO24 kopie, sasiadom za sciana na bank szklanki graly w kredensie [emoji4]
Dzieki Andrzeju za odwiedziny, do kolejnego.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz postaCoz to za mocne mody w iAMP 200, zlote kable czy ekrany? :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz postaCoz to za mocne mody w iAMP 200, zlote kable czy ekrany? :)muszę przepiąć u Andrzeja jedna mase. Połączenie mas bardziej słychać od złotych kabli
A ekranowanie nie powiem, temat wart zabawy jak ktoś wie jak podejść do tematu :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz postaHome alone, baby ganiaja super pogoda, ja wypiekam...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz postaHome alone, baby ganiaja super pogoda, ja wypiekam...
Skomentuj
Skomentuj