Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Życzę szczęścia, wiercąc weglikiem ręcznie jeszcze szybciej złamie wiertło
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

http://artykulytechniczne.pl/blog/wi...alu-kobaltowe/
      I po kłopocie.
      Ostatnio nawet zakupiłem taki komplecik od nich i sprawują się wzorowo.
      (Nie reklamuję tej firmy, nawet nie wiem gdzie się mieści :))
      https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Jak ktoś nie potrafi, to każde złamie. Podstawowa wiedza z zakresu prawidłowego wiercenia, albo po prostu trochę myślenia, i wszystko będzie cacy :cool:

Skomentuj

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
          I po kłopocie.
          Taaa, to powierć w 2mm nierdzewce tak ze 20 otworów. Po tych 20, wiertło nawet turbo-kabaltowe jest już tępe...

Skomentuj

Zamieszczone przez hi_aro Zobacz posta
            Taaa, to powierć w 2mm nierdzewce tak ze 20 otworów. Po tych 20, wiertło nawet turbo-kabaltowe jest już tępe...
            Po 1 jak to kobalt to chłodziwo , olej lub wd-40 aby miał uslizg
            Po 2 wolne obroty 600-1000 obr i wchodzi jak w masło :)

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
              Po 1 jak to kobalt to chłodziwo , olej lub wd-40 aby miał uslizg
              Po 2 wolne obroty 600-1000 obr i wchodzi jak w masło :)
              Dobrze prawi nierdzewka jest trudnym materiałem bez wolnych obrotów i chłodziwa niema co nawet zaczynać do tego nie dociskamy na siłę.

Skomentuj

Po trzeba umieć wiercić. Czytaj 2 wcześniejsze posty.
                Jak Januszowi dasz wiertła za parę stówek komplet to też je połamie i powie że są do kitu.
                https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
                  Po trzeba umieć wiercić
                  Zrób test tymi swoimi "kobaltowymi" wiertłami. Weź*2mm nierdzewkę, wiertarkę stołową, chłodzowo. Potem nagraj film. Przy 10 otworach 5-8mm już będą pierwsze ślady stępienia. po 15 do śmieci. Może się założymy....? Tylko nie fantazjuj i zrób to....

Skomentuj

Nie muszę robić testów gdyż ja używam tych wierteł na codzień realnie i wiem jak się sprawują nie muszę ich dodatkowo sprawdzać czy są dobre bo wiem że są skoro ich używam. KPW?
                    PS. Ja mam wiertła kobaltowe a nie "kobaltowe" jak większość Januszy kupujących w castoramach itp pożołcone chyba moczem wiertła

Skomentuj

Zrób test tymi swoimi "kobaltowymi" wiertłami. Weź*2mm nierdzewkę, wiertarkę stołową, chłodzowo. Potem nagraj film. Przy 10 otworach 5-8mm już będą pierwsze ślady stępienia. po 15 do śmieci. Może się założymy....? Tylko nie fantazjuj i zrób to....
                      To masz dziadowskie wiertła albo za wysokie obroty i spalasz wiertlo , na co dzień wierce na tokarce w pracy na głębokość 150-200mm wiertłami HSS do50mm fi tak żeby mi wytaczak wlazł i jakoś daje radę bez problemu ,a ty masz problem z 2 mm ? :)

Skomentuj

Polecam HHS-Co FESTA . Często wiercę fi2,5 w nierdzewce 2mm .
                        Jednym wiertłem wiercę kilkadziesiąt otworków - wkrętarką.

Skomentuj

Dostałem właśnie płytki do przedwzmacniacza Lamm naświetlił i wytrawił mi je kolega niestety chiński laminat papierowy nie jest najlepszej jakości co widać na zdjęciach płytki zasilacza według projektu Borysa. Nie mogłem się powstrzymać i ją wczoraj w nocy pocynowalem :biggrin:. Płytka samego przedwzmacniacza jest na lepszym laminacie ale jeszcze nie cynowana i pokryta wywołanym lakierem swiatloczulym.

Skomentuj

Zmiana stanowiska pracy, zmiana maszyny i nowe możliwości :) Wszak to analogowa tokarka ale gałki potencjometrów i standy pod kolce można toczyć , mimo że było obrabiane płytką do zgróbnej to po szlifie papierem ściernym 320 + wodny 600 1200 jest gładka błyszcząca powierzchnia z widocznym wzorem.
                            Po wypłacie zamówię płytki skrawające medium i finish i będę dziabał kolejne , w teorii będę chciał wykonać ich znacznie więcej z aluminium , stali i mosiądzu w praktyce się okaże kiedy,jak dobrze pójdzie i będziecie zainteresowani to zaoferuje swoje usługi na forum
                            Na zdjęciu gałka ze stali o średnicy 50 mm pod ośkę 6mm.

za male obroty
                            jakie noze? jakie plytki?

Skomentuj

Takie krajowe Amanero :P Rozmiar i pinout zgadza się z Amanero, ale jako pin nr 2 jest wyjście SPDIF zaraz obok I2S, więc od razu mamy dwa w jednym (USB => I2S oraz USB => SPDIF). F0-F3 wskazują częstotliwość wyjściową. Niestety mały 100-pinowy układ i do niego FLASH dają ostro popalić na dwuwarstwowej płytce :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                za male obroty
                                jakie noze? jakie plytki?
                                Sandvik płytka T 60stopni promień naroża nieznany ale wydaje mi się że około 1.2 240 obr posów B2 wybranie końcowe 0.2 mm na strone wydaje mi się że to jakiś specyficzny stop trudno skrawalny lub skopałem parametry skrawania :razz:

Dziś toczenie w mosiądzu 400 obr posów i płyta ta sama fi 65mm grubość 25 mm waga ponad 850 gram taka masa fajnie siedzi na potku można a sama regulacja jest delikatna jak jedwab możliwe że przydała by się większa polerka , mosiężna gałka z mosiężnymi wielkimi wycieraczkami z ciepłym podświetleniem w czarnej masywnej obudowie tak bym to widział

Skomentuj

Zmiana stanowiska pracy, zmiana maszyny i nowe możliwości :) Wszak to analogowa tokarka ale gałki potencjometrów i standy pod kolce można toczyć , mimo że było obrabiane płytką do zgróbnej to po szlifie papierem ściernym 320 + wodny 600 1200 jest gładka błyszcząca powierzchnia z widocznym wzorem.
                                  Po wypłacie zamówię płytki skrawające medium i finish i będę dziabał kolejne , w teorii będę chciał wykonać ich znacznie więcej z aluminium , stali i mosiądzu w praktyce się okaże kiedy,jak dobrze pójdzie i będziecie zainteresowani to zaoferuje swoje usługi na forum
                                  Na zdjęciu gałka ze stali o średnicy 50 mm pod ośkę 6mm.

Inne elementy z alu też robisz np radiatory?

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                                    Inne elementy z alu też robisz np radiatory?
                                    Tylko toczenie , po świętach bede działał z alu :)

Skomentuj

Jak chcesz zrobić radiatory ? to sie raczej odlewa ciśnieniowo.

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                                        Jak chcesz zrobić radiatory ? to sie raczej odlewa ciśnieniowo.
                                        Można też frezować :) Ale odpadu od ch i ciut ciut, szkoda chyba zachodu, koszt klocka alu+robota... no chyba że jakieś fikuśne radiatory chce ktoś i nie liczy się koszt a efekt :)

Skomentuj

Tylko czy taniej wyjdzie zrobienie formy na kilka sztuk czy kupno bloków i frezowanie. Chcialbym duże radiatory, więc chyba najlepiej byłoby posklejać z aluminiowych profili i potem całość dofrezować (chodzi o efekt)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X