Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pawel S. wszedł przepis ze żółte swiatła staly sie zabronione więc dowod leci :wink:

Skomentuj

Krystian Markow, jeśli były zastosowane fabrycznie to nic mu nie zrobią.
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

n_omyzs gdzie Ty widzisz potencjometry? Jeśli chcesz stworzyć swoją zwrotkę to zapoznaj się z tymi dwoma adresami http://www.linkwitzlab.com/filters.htm i http://www.linkwitzlab.com/Linkwitz%...0Tool%20V4.xls. A jak masz jakieś pytania to pisz na PW lub gg.
        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
        Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez Krystian Markow
          Pawel S. wszedł przepis ze żółte swiatła staly sie zabronione więc dowod leci
          od kiedy? bo od zawsze byly dozwolone...
          a jak sa zakazane to w takim razie od teraz kazdy kto ma stare zarowki musi je wymienic na nowe halogeny lub xenony :P

Zamieszczone przez lklukasz
          Krystian Markow, jeśli były zastosowane fabrycznie to nic mu nie zrobią.
          to folia :P

no ale oczywiscie to nie moj samochod - to sasiada fanatyka malcow

Skomentuj

Zamieszczone przez taz
            n_omyzs gdzie Ty widzisz potencjometry?
            Widze 2 3 pinowe gniazda co w zwrotce aktywnej od razu kojarzy mi sie z potkami :).. tym bardziej ze zasilanie juz zintegrowales na plytce.

Skomentuj

Prace baardzo powoli posuwają się do przodu z powodu zbliżającej się maturki :grin:
              Inspiracja oczywiście - bingant, jak uda mi się skończyć obudowy na pewno otworze nowy temat bo sam nie poradzę sobie z moimi pierwszymi pomiarami głośników :smile:

Skomentuj

Zapowiada się ładna konstrukcja :wink:
                Może więcej fotek wstawisz :?: Płytka na gniazda z czego jest ?

Skomentuj

Ta płytka to 0,5 mm blaszka mosiężna z allegro. Niestety przewodzi prąd ale grube plastikowe podkładki załatwiają sprawe.
                  Na marginesie mam problem z jej wypolerowaniem, po doprowadzeniu jej do idealnego lustrzanego połysku po jakimś czasie znów pojawiają się skazy.
                  Fornir to brzoza (jeszcze bez lakieru) tak jak sklejka 3mm użyta na boki ''łezki'' :grin:

fot1
                  fot2
                  fot3

Skomentuj

Zamieszczone przez rikitiki123
                    Na marginesie mam problem z jej wypolerowaniem,
                    Wypoleruj i polakieruj :)

Edit
                    Hehe :twisted:

Skomentuj

Fornir to brzoza (jeszcze bez lakieru) tak jak sklejka 3mm użyta na boki ''łezki'' :grin:
                      Czyli boki nie będą fornirowane tylko pozostaje ta sklejka ? Na jaki kolor będziesz to robił ? bo mi osobiście podobają się jasne kolumny czyli tylko bezbarwny na to i git :mrgreen:
                      W sumie to brzoza i to brzoza więc będzie pasować tylko trzeba by znaleźć sklejkę z ładnymi słojami :wink: no ale zobaczymy jak skończysz :cool:

Skomentuj

Nie nie :grin:
                        Boki są tak samo fornirowane. Można by spróbować zostawić sama sklejkę ale gnie się ją w poprzek słoi wiec słoje leciałyby w pionie na boku kolumny a tak mi się nie podoba wiec jest fornir położony słojami w poziomie względem boku stojącej kolumny. Lakier bezbarwny nitro na to pójdzie, nie ma podkładu wiec z biegiem lat troszke ściemnieją. Bejca pewnie zabije mi rysunek tego forniru, robiłem próbę mahoniowa = pomarańczowa tragedia wyszła :grin:
                        Chciałem kupić mahoń ale za drogo by wyszło. Na zdjęciach tego nie widać ale jest to spora konstrukcja 3 drogi pod dwa stx 25-100 na dol pasma (1 w closed 45hz a 2 br 30hz) :twisted:

Skomentuj

jeśli były zastosowane fabrycznie to nic mu nie zrobią
                          od kiedy? bo od zawsze byly dozwolone...
                          http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=241686&c=58&f=20

Skomentuj

3 drogi pod dwa stx 25-100 na dol pasma
                            A reszta głośników jaka? Nie zrozum źle ale jakaś kaszana w ładnej obudowie się szykuje jak na mój nos...

Skomentuj

Wiesz według mnie to raczej obudowa jest trochę kaszaniasta i jest przerostem formy nad treścią. Gdy zacząłem już budowę zdecydowałem ze obudowa modułowa to jest to. Wygląd i praktyczność w ustawieniu jak i łatwość w przenoszeniu. Ale jak coś zacznę to staram się skończyć. W zamierzeniach stxy będą przetwarzać do 200hz dalej midwoofer a od 3500 lub kolo 4khz wysokotonówka.
                              Myśle ze wooferow STX'a nie ma co się czepiać mi pasuje relacja jakość cena. Jest tylko kwestia fazy miedzy oboma wooferami bo są w zupełnie innych obudowach wiec ostatecznie może być potrzeba zasilania każdego inna końcówka około 100w ale jeszcze tego do końca nie przemyślałem bo nie mam obecnie na to za dużo CZASU. Sprawdzałem sam bas z tej kolumny przy odcięciu 250 pasywnym filtrem najpierw głośnik w closed potem w br a na koniec oba i nie zauważyłem nic niepokojącego a bas był ok nie licząc (na ucho) wyższej efektywności głośnika w br za to closed daje miłe tąpniecie i punktowość. Chodzi mi po głowie tylny panel z możliwością włączania lub wyłączania obu wooferow ale to raczej dość zaawansowany temat nadający się do działu Elektronika.
                              Pociesze Cie ze mid to peerless 15cm a wys to monacor dt250
                              W wakacje biorę się za kolumnę centralna i tylne. Będą tam stxy scx lub akx.
                              Pozdrawiam :grin:

[ Dodano: 2010-04-03, 20:39 ]
                              Ale głupote napisałem wyżej. Rożne wzmacniacze przecież nie pogodzą mi fazy obu wooferow w rożnych obudowach. Chyba nic ich nie pogodzi,
                              Czy ktoś wie jaki to może mieć wpływ na odbiór częstotliwości do 200hz?
                              Byc może zrobiłem spory błąd klecąc obudowe przed prześwietleniem tego rozwiązania. :roll:

Skomentuj

Rożne wzmacniacze przecież nie pogodzą mi fazy
                                Przecież do jednego wzmaka można dodać układ regulacji fazy (taki jak w filtrach aktywnych do suba...) I wtedy jeden głośnik regulujesz względem drugiego... Tylko że to nie rozwiązuje zgodności fazowej całego zestawu... To trzeba rozwiązać pasywnie w zwrotnicy...

Tylko czy w tym wypadku będą jakieś różnice w fazie? Przyznam się że nie jestem pewien, ale zdaje mi się że nie powinno tu być problemów z fazą...

Skomentuj

LM4780 :)

w planach 5.1 na lmach - lm3886 na przód i central, lm4870 na tyły i mostek lm 4780 na suba zobaczymy jak wyjdzie, dzisiaj pierwszą płytkę pod lm4780 wytrawiłem dwustronną z rezystorami smd - pierwszy raz dwustronną robiłem i pierwszy raz w smd :) tylko na wierzchniej warstwie musze podlutować scalaka ale to jak znajde cienki drut na grot ciekawe czy ruszy

Skomentuj

Co za rozmiar ... smd ?

Skomentuj

yhym, smd :) rezystory i kondensatory 100nf są po drugiej stronie, na zdjęciach z mojego telefonu ich praktycznie nie widać wiec nie wrzucałem, a dzisiaj go uruchomiłem i dziala

Skomentuj

"Niebezpiecznie to robisz..." Taki mały kawałek blaszki na radiator ;/ dawno temu też tak testowałem malutki wzmacniacz, grał wprost wyśmienicie. Przez całe 4 min...

Skomentuj

on ma teoretycznie 120W ten maluch ja nie testuje nigdy dłużej niż 15 sekund z taką blaszką, jak znajde dobry sposób żeby go przykręcić (jakieś dziwne ma otwory ten lm4780) to dostanie porządny radiator

Skomentuj

Czaruję...
                                          X