lklukasz apetyt rośnie w miarę jedzenia :wink: Jeśli postawił sobie wysokie założenia, to po odsłuchach na accutonach te Ushery mogą faktycznie nie grać. Dla niektórych to sprzęt docelowy do którego się dąży, dla innych niski próg :wink:
Trzeba przyznać, że świetnie te monobloki wyglądają :wink: I ogólnie bardzo fajny kącik muzyczno - rozrywkowy :smile:
Żeby nie robić offtopa, w budowie oklepana już konstrukcja Suba na 22cm STX.
Napęd to panel Irka, niestety 4Ohm (90W) ale myślę, że wystarczy w zupełności. Buda 32l bez przegrody dla wzmaka. Mam już MDF, niedługo biorę się za skręcanie :wink:
pierwsza litera to oznaczenie kosza: S- stal, A- aluminium, P- plastik, druga to membrana: C- celuloza, W- włókno węglowe, K- pewnie kewlar?, J- jedwab? itd, trzecia litera X oznacza pewnie jakąś wersję poprawioną, specjalną jak SC - SCX. Gdzieś jest to chyba wyjaśnione na ich stronie (przynajmniej na tej starej było)
Ja ze swojej strony polecam GDn 30/120 bądź GDN 32/450 od STX.
A jak sprawuję się Holton? Właśnie zbudowałem takiego samego. Miałem z niem sporo kłopotów. Najwięcej z prądem spoczynkowym. Wpinając się w dodatnią szynę amperomierzem miałem od 5mA do 7mA, a dźwięk był czysty i mocny. A jak go mierzysz? Z obciążeniem czy bez?
Pytanie na gorąco...
Czy szczelnie (!) zamknięta komora, oddzielona relatywnie grubą ścianką od komory głośników może mieć znaczący/odczuwalny wpływ na dźwięk? Zielona - komora głośników Czerwona - komora wzmacniacza
Przy "zdejmowaniu" z dokumentacji wymiarów na płyty (dzisiaj chcę ciąć) "rzuciło mi się w oczy" takowe zapytanie i wątpliwość.
RpLand: nie powinna mieć odczuwalnrgo wpływu jeśli jest odizolowana od komory głośnika
bibi717: ja mierzę tak samo - miliamperomierzem wpiętym w dodatnią szynę zasilania z obciążeniem - starym głośnikiem 6ohm. Jeśli masz takie cyrki to sprawdź czy nie masz uszkodzonego pr-ka a po drugie sprawdź czy nie poszedł ci bezpiecznik w mierniku ( w sumie to po pierwsze )
Co do głośnika to jak to jest, lepiej wziąć 120W przy 8 ohm czy np 240W przy 4 ohm?
Skomentuj