to jest właśnie cały urok czeczotu...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
chyba nie do końca mnie zrozumieliście
Chodzi mi o łączenie forniru w ten sposób jak jest na 3 pierwszych fotach...
Czyli inaczej też nazywany lustrzanym odbiciem:
http://www.naklejkolandia.pl/lustrzane_odbicie.jpg
Kumacie ?
My to na stolarni nazywaliśmy łączenie "na pipke"
bo taka "pipka" się robi przy połączeniu forniru w sposób taki jak np. na subie na trzecim zdjęciu (pierwsze co mi się rzuciło w oczy)
....albo kilka na drugim foto.
Mi osobiście to się nie podoba i unikam takiego łączenia...
Ale gusta są różne i dlatego zapytałem bo ciekawy jestem ilu osobą się to podoba?
[ Dodano: 2010-07-08, 22:18 ]
Zamieszczone przez scythe1123myślę jeszcze nad wenge ale nie do końca mi się on podoba
http://www.fornirex.pl/okleiny.php
(chyba że mówisz ogólnie) ja mam kamelie (kiedyś kupiłem) ale jak przyszła to nie wiedziałem co z tym zrobić :???: (na foto inaczej) natomiast pobejcowałem ją trochę i nawet mi się spodobała...
Skomentuj
-
scythe1123,
Poszukaj naturalnego wenge flader, po lakierze ma piękną barwe czarno-czekoladową, jest trudny w obróbce, to znaczy w położeniu i szlifowaniu, dobrze jest dać więcej kleju. Nie wygląda jak sztuczne modyfiki, to prawdziwa natura.
ir0nhide,
Masz racje z ta pipką, też mnie to zawsze drażniło, ale rzuca się głównie w oczy wtedy kiedy jest wyraźny kontrast między ową pipką i resztą liścia, inna kwestia że bardziej przykuwa uwagę na foto niż na żywo.
Ciekaw jestem jak Ty bejcowałeś kamelie, ona jest sama w sobie bardzo ciemno brązowa, niczym gorzki Wedel.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marko3TCiekaw jestem jak Ty bejcowałeś kamelie, ona jest sama w sobie bardzo ciemno brązowa, niczym gorzki Wedel.
btw: jak już pisałem wcześniej dążę do uzyskania dojrzałej czereśni(owoc) m.in przez na przemian warstwowe nakładanie lakieru zabarwianego ( :sad: już mi ręce opadają..., ale pomalutku do przodu)
Skomentuj
-
ir0nhide,
Kamelia jest mocno brązowa, robiłem w niej kilka razy i pewnie wrzucał bym foty na forum , ale denerwuje mnie to wgrywanie na fotosik itp...
Przez takie nakładanie wielu warstw barwionego lakieru zgubisz rysunek słoju, chyba że Ci na tym nie zależy. Nie prościej było zrobić eksperyment z jasnym fornirem pobejcować i na to lakier.
Skomentuj
-
Marko3T
Nie tylko ciebie to denerwuje...
napisałeś: Nie prościej było zrobić eksperyment z jasnym fornirem pobejcować i na to lakier.
Wiedziałem że w końcu padnie tego typu pytanie :smile:
Z jasnym też by było trochę zabawy, a le chodzi oto że to konstrukcja pt: "coś z niczego" albo raczej "kolumny z resztek".... A trochę dokładniej to znalazłem resztkę wenge którego wystarczyło tylko na boki. Front i do okł. czarny lak. wszystko połysk zresztą nie ma co tak pisać tu na raty jak skończę jedną to co i jak - podstawowe informacje napiszę....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ShiverTu w sumie nie trzeba wiele sprawdzać, w b-r w paśmie okolic strojenia będziesz miał 3-4db więcej co się przełoży na bardziej liniowe przetwarzanie zakresu niskotonowego (w closed w tym miejscu charka już będzie opadać).
Co do zejścia - tragedii nie powinno być, jeśli dobrze liczę to wychodzi f3=52Hz, f6=42Hz. Spadek dosyć łagodny, takie konstrukcje zawsze grały lepiej u mnie w pokoju (mały, marny akustycznie).
Dodatkowo wytrzymałość mocowa będzie wyższa dla br w paśmie użytecznym.
Skomentuj
-
A co powiecie na wykonczenie fornirem brzozowym :) i bejca na czereśnię?? Bo to najgorsza kwestia .... własnie wyglądu :)
Czarny monitor, jasne (olchowe) meble, kolumny do kina brzoza i jesion ;],
A może orzech.... i polakierować plastik PJtki i koszt od SK na srebrno ??
Albo takie coś....
Tyle ze paczki już są na gładko, musiałbym skaj nakleić na fornt a boczki dokleić;]
Skomentuj
-
Paweł S. napisałeś:
najpierw trzeba wypelnic pozadnie pory zeby dopiero na to wylac lakier...
no i powierzchnia musi byc idealnie plaska :???:
Masz jakiś patencik na to :wink: ... do forniru modyfikowanego? (bo wiadomo; można zeszlifować do samej fizeliny :smile: a i tak pory będą...) Może bardzo rzadziutki nitro? albo jakoś upchać w nie zeszlifowany pył... :???: ....
Skomentuj
Skomentuj