Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

to jest właśnie cały urok czeczotu...

Skomentuj

ja się rozglądam za czymś ciemnym ostatnio widziałem chyba tu dąb bejcowany na ciemno
      fajnie wygląda, myślę jeszcze nad wenge ale nie do końca mi się on podoba

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
        A swoją drogą, przy okazji to chciał bym się zapytać ilu osobą podobają się konstrukcje z pierwszych 3 zdjęć Bo mnie np. zawsze irytowało łączenie forniru "na pipkę"....
        pierwsze i trzecie mnie się bardzo podobają, te WLM najbardziej, ale drugie brzdkie..

Skomentuj

chyba nie do końca mnie zrozumieliście
          Chodzi mi o łączenie forniru w ten sposób jak jest na 3 pierwszych fotach...
          Czyli inaczej też nazywany lustrzanym odbiciem:
          http://www.naklejkolandia.pl/lustrzane_odbicie.jpg
          Kumacie ?

My to na stolarni nazywaliśmy łączenie "na pipke"
          bo taka "pipka" się robi przy połączeniu forniru w sposób taki jak np. na subie na trzecim zdjęciu (pierwsze co mi się rzuciło w oczy)
          ....albo kilka na drugim foto.
          Mi osobiście to się nie podoba i unikam takiego łączenia...
          Ale gusta są różne i dlatego zapytałem bo ciekawy jestem ilu osobą się to podoba?

[ Dodano: 2010-07-08, 22:18 ]
          Zamieszczone przez scythe1123
          myślę jeszcze nad wenge ale nie do końca mi się on podoba
          Ale jakim ? Wenge jest kilka...
          http://www.fornirex.pl/okleiny.php
          (chyba że mówisz ogólnie) ja mam kamelie (kiedyś kupiłem) ale jak przyszła to nie wiedziałem co z tym zrobić :???: (na foto inaczej) natomiast pobejcowałem ją trochę i nawet mi się spodobała...

Skomentuj

scythe1123,

Poszukaj naturalnego wenge flader, po lakierze ma piękną barwe czarno-czekoladową, jest trudny w obróbce, to znaczy w położeniu i szlifowaniu, dobrze jest dać więcej kleju. Nie wygląda jak sztuczne modyfiki, to prawdziwa natura.

ir0nhide,

Masz racje z ta pipką, też mnie to zawsze drażniło, ale rzuca się głównie w oczy wtedy kiedy jest wyraźny kontrast między ową pipką i resztą liścia, inna kwestia że bardziej przykuwa uwagę na foto niż na żywo.
            Ciekaw jestem jak Ty bejcowałeś kamelie, ona jest sama w sobie bardzo ciemno brązowa, niczym gorzki Wedel.

Skomentuj

A mi ta "pipka" na 1 i 3 foto bardzo pasuje Za to ta na 2 to masakra totalna...

Skomentuj

Zamieszczone przez marko3T
                Ciekaw jestem jak Ty bejcowałeś kamelie, ona jest sama w sobie bardzo ciemno brązowa, niczym gorzki Wedel.
                gorzki Wedel :???: chyba przesadziłeś... albo nie mówimy o tym samym wenge, no ale dla wyjaśnienia zapodam różne foty za nie długo.... (tej z którą ja się bawię, modyfik)

btw: jak już pisałem wcześniej dążę do uzyskania dojrzałej czereśni(owoc) m.in przez na przemian warstwowe nakładanie lakieru zabarwianego ( :sad: już mi ręce opadają..., ale pomalutku do przodu )

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                  ja się rozglądam za czymś ciemnym ostatnio widziałem chyba tu dąb bejcowany na ciemno
                  fajnie wygląda, myślę jeszcze nad wenge ale nie do końca mi się on podoba
                  miałeś na myśli moje ??

Skomentuj

ir0nhide,

Kamelia jest mocno brązowa, robiłem w niej kilka razy i pewnie wrzucał bym foty na forum , ale denerwuje mnie to wgrywanie na fotosik itp...

Przez takie nakładanie wielu warstw barwionego lakieru zgubisz rysunek słoju, chyba że Ci na tym nie zależy. Nie prościej było zrobić eksperyment z jasnym fornirem pobejcować i na to lakier.

Skomentuj

mi się bardzo podoba Wange drobnosłoiste i jutro jak znajdę wkleję zdjęcie kolumienki która z kumplem oklejaliśmy tym i lakierowaliśmy...

Skomentuj

Marko3T
                        Nie tylko ciebie to denerwuje...
                        napisałeś: Nie prościej było zrobić eksperyment z jasnym fornirem pobejcować i na to lakier.
                        Wiedziałem że w końcu padnie tego typu pytanie :smile:
                        Z jasnym też by było trochę zabawy, a le chodzi oto że to konstrukcja pt: "coś z niczego" albo raczej "kolumny z resztek".... A trochę dokładniej to znalazłem resztkę wenge którego wystarczyło tylko na boki. Front i do okł. czarny lak. wszystko połysk zresztą nie ma co tak pisać tu na raty jak skończę jedną to co i jak - podstawowe informacje napiszę....

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                          Tu w sumie nie trzeba wiele sprawdzać, w b-r w paśmie okolic strojenia będziesz miał 3-4db więcej co się przełoży na bardziej liniowe przetwarzanie zakresu niskotonowego (w closed w tym miejscu charka już będzie opadać).
                          Nie wydaje mi się, żebym przy normalnym słuchaniu (a więc nie moc na maksa :) ) był w stanie bez cienia wątpliwości rozpoznać, czy gra skuteczniejsza aplikacja, czy to głośnik dostaje więcej watów - no chyba że po charakterze brzmienia (zamknięta vs br), na pewno nie po mniejszej liniowości samego głośnika.
                          Co do zejścia - tragedii nie powinno być, jeśli dobrze liczę to wychodzi f3=52Hz, f6=42Hz. Spadek dosyć łagodny, takie konstrukcje zawsze grały lepiej u mnie w pokoju (mały, marny akustycznie).

Dodatkowo wytrzymałość mocowa będzie wyższa dla br w paśmie użytecznym.
                          Akurat wytrzymałość mocowa w mojej aplikacji nie jest priorytetem. Przy takich poziomach głośności, których potrzebuję i tym głośniku, myślę że mogę się nią w ogóle nie przejmować.

Skomentuj

A co powiecie na wykonczenie fornirem brzozowym :) i bejca na czereśnię ?? Bo to najgorsza kwestia .... własnie wyglądu :)

Czarny monitor, jasne (olchowe) meble, kolumny do kina brzoza i jesion ;],

A może orzech.... i polakierować plastik PJtki i koszt od SK na srebrno ??

Albo takie coś....

Tyle ze paczki już są na gładko, musiałbym skaj nakleić na fornt a boczki dokleić;]

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter
                              Tyle ze paczki już są na gładko, musiałbym skaj nakleić na fornt a boczki dokleić;]
                              Poszukaj lakieru do kolumn estradowych, powinno pasować.

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand
                                Musi być fornirek ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand
                                  Musi być fornirek ;] oczywiscie na froncie :)

Postanowiłem jednak że dam orzech ..... jeśli tylko taki wyjdzie ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter
                                    ..... jeśli tylko taki wyjdzie ;]
                                    Oby wyszedł....
                                    Były by bardzo ładne.
                                    osobiście "Lubie orzeszki"

Skomentuj

ploter właśnie mi coś takiego po głowię chodziło (chodzi o moje monitory) tylko zamiast brzozy użył bym tego orzeszka, ten po lewej jest super

Skomentuj

Paweł S. napisałeś:
                                        najpierw trzeba wypelnic pozadnie pory zeby dopiero na to wylac lakier...
                                        no i powierzchnia musi byc idealnie plaska :???:

Masz jakiś patencik na to :wink: ... do forniru modyfikowanego? (bo wiadomo; można zeszlifować do samej fizeliny :smile: a i tak pory będą...) Może bardzo rzadziutki nitro? albo jakoś upchać w nie zeszlifowany pył... :???: ....

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
                                          Masz jakiś patencik na to ... do forniru modyfikowanego?
                                          albo lakierowac i szlifowac lakier....
                                          albo uzyc wypelniacza porow
                                          nie uzywalem tego jeszcze wiec nie wiem czy sie sprawdza

Skomentuj

Czaruję...
                                          X