Zamieszczone przez ir0nhide
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
no tak, wypełniacz.... (zapomniałem :oops:)
Dzięki
No to jutro muszę jechać na zakupy... a miało być tanim kosztem :sad:
ba wg miało nie być kosztów
[ Dodano: 2010-07-12, 14:26 ]
Ponieważ po baaaaardzo długim czasie w końcu dopadłem jakiś aparat załączam kilka zdjęć "zbliżających" się kolumn....
Tak w skrócie napiszę : że jak widać będzie to linia transmisyjna ze "wszystkiego" :smile: (drewno lite, wiórowa, MDF, p. pilśniowa), wysokość 80cm, boki oklejone fornirem wenge (kamelia) barwionym jak już wyżej wspomniałem na czereśnie(owoc) wysoki połysk; front, top i wg cała do o koła czarny lakier (lustro).... Jak by co to pytać? Na razie nie rozwodzę się nad szczegółami bo wracam do pracy. Puki co trwają żmudne testy i prace z wytłumianiem,przegrodą itd.
Poniżej zdjęć 2 pyt. z mojej str.
1. Jak design ? :smile:
2. Na froncie planuje dać ścięcia [grubości wiórowej] (łuk ćwierć okręgu) zastanawiam się czy po całości, czy może tylko na wysokości przetworników i do połowy góry (topu) (takie zwężenie) ?
[ Dodano: 2010-07-14, 06:09 ]
Co się nie odzywacie? :???:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhideCo się nie odzywacie? :???:
Zamieszczone przez ir0nhide1. Jak design ? :smile:
2. Na froncie planuje dać ścięcia [grubości wiórowej] (łuk ćwierć okręgu) zastanawiam się czy po całości, czy może tylko na wysokości przetworników i do połowy góry (topu) (takie zwężenie) ?ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19
Skomentuj
-
ir0nhide,
Nie zaleca sie umieszczania glosnika w takim miejscu, jesli mamy na tyle duza obudowe. Jednym slowem glosnik powinien miec ofset i swobodny przeplyw powietrza za glosnikiem. Rozwarcie przekroju tunelu aby pozniej go zmniejszyc to rowniez dziwny zabieg. "Skraca" linie transmisyjna widziana przez glosnik.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.no dobra - moj skraweczek z blachy 1mm kosztowal 12zl
to koszt materialu, ciecia i giecia
[ Dodano: 2010-07-16, 15:39 ]
Zamieszczone przez nowy1fronty 6mm
reszta 4 mm
jak stal to po co ci taki pancerz?
jak alu to czemu takie brzydkie :???:
wstępnie piaskowane
i dlatego taki kolor jeszcze będzie szkiełkowanie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitowNie zaleca sie umieszczania glosnika w takim miejscu, jesli mamy na tyle duza obudowe. Jednym slowem glosnik powinien miec ofset i swobodny przeplyw powietrza za glosnikiem.
Zamieszczone przez Pogromca mitowRozwarcie przekroju tunelu aby później go zmniejszyć to rowniez dziwny zabieg. "Skraca" linie transmisyjna widziana przez glosnik.
btw: udostępniło też trochę miejsca na komorę dla zwrotnicy....
(ale i tak za mało :/ i w tym miejscu się trochę głowie nad rozwiązaniem... )
Odpowiedziałem tak jak Cię zrozumiałem nie wiem czy dobrze ?
[ Dodano: 2010-07-16, 15:59 ]
Paweł S. te takie "okręgi" to domyślam się że to pod wentylator tak ?
Jeśli tak to nie praktyczniej było by zamontować grila ? (by też np. uniknąć "hamowania" wydmuchiwanego powietrza...)
Skomentuj
-
Witam.
Widzę, że temu forum sezon ogórkowy nie grozi, ale dla pewności dorzucam swoje trzy grosze :mrgreen:
Bardziej chyba z nudów niż konieczności zacząłem składać małe monitorki obsada 14SK + PJ'ka zaaplikowane w 8,2L(310x180x260) brutto i strojone do 50Hz. Całość płyta wiór. 18mm klejona. Na razie kilka fotek z robiona skrzynek. Plus patent na poruszanie się ścianek przy ściskaniu(na trzeciej fotce).
Wykończę to fornirem modyfikowany 'zebrano', liść 1,6m˛(64x250 6mm grubości) 45zł na allegro.
Skomentuj
-
ir0nhide
Chodzi o to, ze w konstrukcji szerokopasmowej badz 2way niekorzystne jest ustawienie glosnika na poczatku linii. Stwarza to wiecej problemow z wyrownaniem charakterystyki. W takich konstrukcjach powinien byc zachowany offset. Bedziesz musial upchac sporo materialu, a material tlumiacy w TL to jak wiemy zlo konieczne. Troche inaczej wyglada to w subach TL.
Co to rozszerzania i zwezania tunelu, to mialem na mysli to, ze jest w takim wypadku nieprzewidywalne. Co innego jesli tunel rozszerza sie na calej dlugosci, wtedy ma to jak najbardziej sens i mozna to obliczyc.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitowChodzi o to, ze w konstrukcji szerokopasmowej badz 2way niekorzystne jest ustawienie glosnika na poczatku linii. Stwarza to wiecej problemow z wyrownaniem charakterystyki. W takich konstrukcjach powinien być zachowany offset.
Mogę poprawić(puki jeszcze mogę...) wtedy "wylot" pójdzie niżej.... jak myślisz ile dać/wydłużyć ściankę głośników? (jak offset obliczyć ? czy po prostu doświadczalnie?)
a material tlumiacy w TL to jak wiemy zlo konieczne.
Zamieszczone przez Pogromca mitowCo to rozszerzania i zwezania tunelu, to mialem na mysli to, ze jest w takim wypadku nieprzewidywalne.próbowałem rożnych tuneli a najgorzej wypadał ten z obliczeń (założeń teoretycznych.....)
Skomentuj
-
no i czas pokazać prawie gotowe kolumienki. projekt teoretycznie ukonczony ale musze jeszcze front wyczyscic i dac uszczelnienie pod glosniki by je wyrównać z frezem. na froncie pozostałości po taśmie papierowej, chyba trohcę za ciepło było jak naklejałem czy coś i dośc kleju pozostało na powierzchni.
poczatkowo mialy byc gniazda z STX-a ale potem znalazlem fajne gniazda bananowe i wtyki w przyzwoite cenie i się skusiłem. niedługo zrobię fotki aparatem, bo te tylko telefonem
Skomentuj
Skomentuj