Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ir0nhide
    Masz jakiś patencik na to
    Wypełniacz porów... lub 8 warstw połysku xD

Skomentuj

no tak, wypełniacz.... (zapomniałem :oops:)
      Dzięki

No to jutro muszę jechać na zakupy... a miało być tanim kosztem :sad:
      ba wg miało nie być kosztów

[ Dodano: 2010-07-12, 14:26 ]
      Ponieważ po baaaaardzo długim czasie w końcu dopadłem jakiś aparat załączam kilka zdjęć "zbliżających" się kolumn....
      Tak w skrócie napiszę : że jak widać będzie to linia transmisyjna ze "wszystkiego" :smile: (drewno lite, wiórowa, MDF, p. pilśniowa), wysokość 80cm, boki oklejone fornirem wenge (kamelia) barwionym jak już wyżej wspomniałem na czereśnie(owoc) wysoki połysk; front, top i wg cała do o koła czarny lakier (lustro).... Jak by co to pytać? Na razie nie rozwodzę się nad szczegółami bo wracam do pracy . Puki co trwają żmudne testy i prace z wytłumianiem,przegrodą itd.
      Poniżej zdjęć 2 pyt. z mojej str.

1. Jak design ? :smile:
      2. Na froncie planuje dać ścięcia [grubości wiórowej] (łuk ćwierć okręgu) zastanawiam się czy po całości, czy może tylko na wysokości przetworników i do połowy góry (topu) (takie zwężenie) ?

[ Dodano: 2010-07-14, 06:09 ]
      Co się nie odzywacie? :???:

Skomentuj

Jako , że nic się nie dzieje wklejam moją walkę z pre ,a będą dwie sztuki dla mnie i kolegi :)

Skomentuj

Co się nie odzywacie? :???:
          wakacje

1. Jak design ? :smile:
          2. Na froncie planuje dać ścięcia [grubości wiórowej] (łuk ćwierć okręgu) zastanawiam się czy po całości, czy może tylko na wysokości przetworników i do połowy góry (topu) (takie zwężenie) ?
          kształt ciekawy, ale jak dasz zaokrąglenia pionowych krawędzi to nie ofornirujesz ich bo jest już zaokrąglenie górnej krawędzi.
          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

model wklejalem juz jakis czas temu... teraz pora na fizyczny detal

przy okazji chcialem Was uswiadomic ze nie zawsze zlecenie czegos takiego jest drogie...
            faktycznie roboczogodzina lasera to koszt 250-270zl. ale ta blache cielo nieco ponad minute

kto zgadnie ile to kosztowalo?

Skomentuj

browar?

Skomentuj

nie nie nie - normalnie legalnie zaplacilem za robote. nawet mam fakture na to

Skomentuj

ir0nhide,

Nie zaleca sie umieszczania glosnika w takim miejscu, jesli mamy na tyle duza obudowe. Jednym slowem glosnik powinien miec ofset i swobodny przeplyw powietrza za glosnikiem. Rozwarcie przekroju tunelu aby pozniej go zmniejszyc to rowniez dziwny zabieg. "Skraca" linie transmisyjna widziana przez glosnik.

Skomentuj

razem 10 blach

fronty 6mm
                    reszta 4 mm

to ile ja zapłaciłem

no dobra 300 zł

rozmiary

fronty gr 6mm 300x50 szt2
                    tył gr 4 mm 50 x400 szt 2
                    góra gr4 260x400 szt2
                    dół gr 4 260x400 szt2
                    i blach środkowa gr4240x 360 szt 2

Skomentuj

no dobra - moj skraweczek z blachy 1mm kosztowal 12zl
                      to koszt materialu, ciecia i giecia

[ Dodano: 2010-07-16, 15:39 ]
                      Zamieszczone przez nowy1
                      fronty 6mm
                      reszta 4 mm
                      to jest alu czy stal?
                      jak stal to po co ci taki pancerz?
                      jak alu to czemu takie brzydkie :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                        no dobra - moj skraweczek z blachy 1mm kosztowal 12zl
                        to koszt materialu, ciecia i giecia

[ Dodano: 2010-07-16, 15:39 ]
                        Zamieszczone przez nowy1
                        fronty 6mm
                        reszta 4 mm
                        to jest alu czy stal?
                        jak stal to po co ci taki pancerz?
                        jak alu to czemu takie brzydkie :???:
                        alu

wstępnie piaskowane

i dlatego taki kolor jeszcze będzie szkiełkowanie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                          Nie zaleca sie umieszczania glosnika w takim miejscu, jesli mamy na tyle duza obudowe. Jednym slowem glosnik powinien miec ofset i swobodny przeplyw powietrza za glosnikiem.
                          Front/deska sosnowa ma szerokości 15cm odległość wew. między frontem a przegrodą to ponad 8cm co daje ponad 50% większą powierzchnie niż pow. membrany głośnika( który to ma 80cm2)

Rozwarcie przekroju tunelu aby później go zmniejszyć to rowniez dziwny zabieg. "Skraca" linie transmisyjna widziana przez glosnik.
                          Heh no właśnie miał skrócić, kolejno wytłumienie go "z powrotem wydłużyło" (co korzystniej wpłynęło na przetwarzanie dźwięku...)
                          btw: udostępniło też trochę miejsca na komorę dla zwrotnicy....
                          (ale i tak za mało :/ i w tym miejscu się trochę głowie nad rozwiązaniem... )

Odpowiedziałem tak jak Cię zrozumiałem nie wiem czy dobrze ?

[ Dodano: 2010-07-16, 15:59 ]
                          Paweł S. te takie "okręgi" to domyślam się że to pod wentylator tak ?
                          Jeśli tak to nie praktyczniej było by zamontować grila ? (by też np. uniknąć "hamowania" wydmuchiwanego powietrza...)

Skomentuj

tak, na wentylator.
                            ale grila nie mam wiec musialbym kupic. tak wiec wg mnie lepiej zaplacic raz :P

Skomentuj

Witam.
                              Widzę, że temu forum sezon ogórkowy nie grozi, ale dla pewności dorzucam swoje trzy grosze :mrgreen:

Bardziej chyba z nudów niż konieczności zacząłem składać małe monitorki obsada 14SK + PJ'ka zaaplikowane w 8,2L(310x180x260) brutto i strojone do 50Hz. Całość płyta wiór. 18mm klejona. Na razie kilka fotek z robiona skrzynek. Plus patent na poruszanie się ścianek przy ściskaniu(na trzeciej fotce).

Wykończę to fornirem modyfikowany 'zebrano', liść 1,6m˛(64x250 6mm grubości) 45zł na allegro.

Skomentuj

ir0nhide

Chodzi o to, ze w konstrukcji szerokopasmowej badz 2way niekorzystne jest ustawienie glosnika na poczatku linii. Stwarza to wiecej problemow z wyrownaniem charakterystyki. W takich konstrukcjach powinien byc zachowany offset. Bedziesz musial upchac sporo materialu, a material tlumiacy w TL to jak wiemy zlo konieczne. Troche inaczej wyglada to w subach TL.

Co to rozszerzania i zwezania tunelu, to mialem na mysli to, ze jest w takim wypadku nieprzewidywalne. Co innego jesli tunel rozszerza sie na calej dlugosci, wtedy ma to jak najbardziej sens i mozna to obliczyc.

Skomentuj

Chodzi o to, ze w konstrukcji szerokopasmowej badz 2way niekorzystne jest ustawienie glosnika na poczatku linii. Stwarza to wiecej problemow z wyrownaniem charakterystyki. W takich konstrukcjach powinien być zachowany offset.
                                  Aaa no to już rozumiem być może dlatego ma małe podbicie w okolicy 150hz ?(pozatym charka jest dobra...)
                                  Mogę poprawić (puki jeszcze mogę...) wtedy "wylot" pójdzie niżej.... jak myślisz ile dać/wydłużyć ściankę głośników? (jak offset obliczyć ? czy po prostu doświadczalnie?)

a material tlumiacy w TL to jak wiemy zlo konieczne.
                                  zło ? hmmm chyba że w nadmiarze...

Co to rozszerzania i zwezania tunelu, to mialem na mysli to, ze jest w takim wypadku nieprzewidywalne.
                                  heh dokładnie tak jak mówisz - nieprzewidywalne próbowałem rożnych tuneli a najgorzej wypadał ten z obliczeń (założeń teoretycznych.....)

Skomentuj

no i czas pokazać prawie gotowe kolumienki. projekt teoretycznie ukonczony ale musze jeszcze front wyczyscic i dac uszczelnienie pod glosniki by je wyrównać z frezem. na froncie pozostałości po taśmie papierowej, chyba trohcę za ciepło było jak naklejałem czy coś i dośc kleju pozostało na powierzchni.

poczatkowo mialy byc gniazda z STX-a ale potem znalazlem fajne gniazda bananowe i wtyki w przyzwoite cenie i się skusiłem. niedługo zrobię fotki aparatem, bo te tylko telefonem

Skomentuj

Zabawy z monitorami aktywnymi ciąg dalszy po małej przerwie, choć upał utrudnia.
                                      Dzisiaj przygotowanie do zabudowania wzmacniacza - tył wykonany ze sklejki sklejki. Radiator większy niż poprzednik, więc i miejsca sporo mniej.

Skomentuj

radio jest (dzieki cursor)

kabelki sa,
                                        wzmak na przod jest:

old-school,

teraz jeszcze drzwi wygluszyc, kupic drugi wzmak, konda i subik dla boom boom,
                                        no i oczywiscie nudny montaz glosnikow grrr

Skomentuj

RpLand, naprawde fajnie te monitory wyszly
                                          no ale cos GDWK zle obrociles :???:

[ Dodano: 2010-07-17, 19:18 ]

jeszcze tylko naklejek brakuje

ale paskudnie na zdjeciu widac kurz :???: wlasnie dlatego w domowych warunkach stosuje sie farby i lakiery wylacznie szybkoschnace

Skomentuj

Czaruję...
                                          X