Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez scythe1123
    masz może fotki przed przyklejeniem frontu? chodzi mi o wnętrze kolumny i oczywiście jak naciągałeś skaj, bo podobne rozwiązanie swego czasu po głowie mi chodziło tylko nie wiedziałem jak pewne problemy rozwiązać
    Jak wspomniałem front przyklejony nie jest, jeno przykręcony, co widać na poniższym zdjęciu.

Skaj miałem nieco kiepski do klejenia, bo od lewej strony był włochaty ale z naciąganiem kłopotów nie miałem. Do klejenia wykorzystałem klej polimerowy, smarując obficie wyłącznie front. Po kilku minutach docisnąłem mocno do frontu skaj, jednocześnie naciągając - było trochę gimnastyki. W kolejnych etapach kleiłem boki, górę i dół ponownie naciągając (klej jeszcze na froncie nie związał tak mocno). Front jest przykręcany do wklejonych listew, a wykończony od tyłu jak widać poniżej.

Skomentuj

raven1985, obecnie przy robieniu płytek korzystam z merkara (www.merkar.pl), jakość przyzwoita, wykonanie troche długie na te prawie miesiac czekałem ale za to cena przystępna. 30-40 zł za dokumentację i 25zł za dm^2 dla dwustronnego blatu to naprawde OK. Dla taniości obie plytki wysłalem jaki jeden projekt z prośbą o przecięcie, dlatego maja nawet jednakową szerokość.

Drugą firmą któą można polecić to (www.prototypy.com) , tam sporo zamawia mój kolega i na razie sobie chwali, bardzo im się jakość poprawiła. Pierwsze ich płytki były takie saobie, teraz są bez zarzutu. Co ciekawe i rzadkie prototypy mają pełną ofertę grugości laminatów ! Mozesz nawet zamówić na blacie 0,3mm i nie będą kręcić nosem, że małe zamówienie itp (wiele firm chce przy nietypowych rozmiarach od razu żeby zamawiać jakieś wielkie ilości)

drukowane.pl odpuść sobie jak najszybciej ! Zamówiłem u nich sporo płytek i kupe miało feler, najpoważniejszy to mikrozwarcia, gdzieś zwykle na otworach do poligonu ale niektóre takie, że nie idzie znaleźć. Nawet jak znajdziesz to sie zwykle wiąże z wylutowaniem elementu a weź wylutowywuj listwe 2x10pin a tak miałem. Kupa roboty i płytke łatwo uszkodzić.
      Przelotki w ich wykonaniu to tragedia, otwory nie trafiaja w centrum pada, tylko gdzieś obrzeżami , czasem aż nie jest otoczony miedzią.
      Solder maska to tragedia, podgrzejesz to odłazi, po lutowaniu w piecyku widać jak gdzi niegdzie puchnie, jak ręcznie przysmażysz mocniej to od razu odejdzie, masakra. Jedyne co ich ratowało to cena ale już sobie to odpuszczam, szkoda ryzyka za pare zł.

USB będzie w prostej formie, na mostku ft232 :). Teraz w PC od groma portów USB a jeden RS więc trzeba wyjść naprzeciw, szkoda ze bedzie mnie to kosztować ekstra 15zł hehe.

Podoba mi się twój DAC, widać stawiasz na pełna symetrię płytki, u mnie zwykle z tym różnie bywa, czasem panuje lekki chaos .
      Generalnie kocepcje mamy nieco odmienne, ja wyracowałem sobie strutkurę hierarchiczną, z master boardem, do którego podpinam reszte urządzeń. W sumie mój DAC też będzie mógł pracować solo bez żadnego sterowania ale zasilanie chociażby juz ma podawane z tej płytki mater bo tak jest wygodniej z jednego zasilacza podłaczyć np dac + regulator głośności. Jak ktoś wejdzie w mój projekt w prosty sposób będzie mógł rozszerzać go bez powielania już istniejących rzeczy jak własnie zasilanie czy zdublowane systemy sterowania urządzeniami.

Skomentuj

Nie na temat...
        Ja też korzystałem właśnie z merkaru i to oni dali ciała a mikro zwarcia też im się zdarzały (chociaż to może być trochę moja wina bo może nowy Altium Designer generuje tak gerbery a oni otwierają to jakimiś starociem wcześniej nie było takich problemów). Spróbuje te prototypy.com. Wychodzi nawet minimalnie taniej niż w tych drukowanych.pl .
        ta płytka akurat jest do przetworki to prototyp i tak pewnie na straty bo szanse że ruszy od razu i nie wkradły się jakieś błędy raczej minimalne (niestety przy kalkulacji kosztów nie wiozłem pod uwagę że płytka będzie tyle kosztować w sumie więcej niż reszta części : :sad: a miało być taniej niż tradycyjne zasilanie)

Mój DAC też częściowo jest modułowy na płytce jest FPGA które daję dużo swobody w konfiguracji tego wszystkiego projekt zajmuję jakieś 15% z 200 tys. dostępnych bramek :) wewnątrz znajduję się 8bitowy proc (PicoBlaze) sprzętowy sterownik wyświetlaczy "kropkowych" led-matrix synchronizator z FIFO dla linku USB (jeszcze nie gotowy) multiplekser do wyboru źródła. Zresztą mój projekt raczej "otwarty" nie będzie.
        Symetryczny jest bo wystarczy że zaprojektuję jeden kanał potem w Designer klikam kopiuj i mam gotowy drugi :) identyczny co do jednej dziurki :) "multi channel design" się to nazywa chyba.

Skomentuj

Dlatego polecam http://www.miks.com.pl/index.php/strona-glowna.html

Skomentuj

dzisiejszy n mosfet na 2ch parach irfp250N :)

był problem z prądem spoczynkowym na zasilaniu +/- 55V max dało się istawić 30mA, zmieniłem więc rezystor przed prkiem na mniejszy i bangla jak narazie na prądzie spoczynkowym 100mA

Skomentuj

To co miałem przylutowałem dlatego płytka pusta jak sklep za PRLu, resztę muszę zamówić.
              W każdym razie program pisać juz mogę, LCD i encoder obrotowy już działają :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                To co miałem przylutowałem dlatego płytka pusta jak sklep za PRLu, resztę muszę zamówić.
                W każdym razie program pisać juz mogę, LCD i encoder obrotowy już działają :)
                Pytania:
                - wyświetlacze jakie będą obsługiwane bo na foto chyba jest 4x16... trochę duży jak na np. samo pre w obudowie w którym wystarczy tylko 2x16.... chyba że mamy jakieś "ekłalizery" :lol:
                - enkoder będzie od selektora wejść czy regulacji volume... a może będą dwa od obu rzeczy... można tez zastosować enkoder z przyciskiem i w pozycji przyciśniętej reguluje inny parametr

Skomentuj

maxdila, wyświetlacz ze zdjecia (btw pożyczony z roboty :twisted: ) jest 4x20 czyli taki powiedziałbym maksymalny. Będzie możliwość wyboru od 1 do 4 linii 16/20 znaków, czyli skonfigurowanie sobie displaya. Na tym mam możliwość testowania wszystkich trybów ekranu.

Mój encoder jest bez przycisku ale nie problem dać taki z przyciskiem i podłaczyć go do jednego z wejść. Wejść na przyciski niestety nie jest za dużo bo 3 (opcjonalnie 4 jak sie zrezygnuje z kanału analogowego) ale w gruncie rzeczy wiele ich nie trzeba. Guzik On/Off , dwa guziki funckyjne do wyboru źródła / wejścia - poruszania po menu + encoder to moim zdaniem wystarczajaco dużo. To nie sprzęt z marketu milionem guzików. Dotychczasowe rozwiązania miałem bez ani jednego przycisku, wszystko z pilota i nie czułem dyskomfortu.

Mam zamiar napisać swoisty "bios", taki konfigurator sprzętowo-funkcyjno-logiczny urządzenia. W nim sie zaprogramuje dostępne dla urządzenia zasoby, przypisze funkcje do zasobów (wejść/wyjść) oraz uruchomi powiązania logiczne (np wyłaczenie zasilania przy przegrzaniu bądź włączenie wiatraka, bądz funkcje do przycisków/pilota itd).

Skomentuj

Wzmacniacz Irka na TDA 7294,obudowy ze sklejki 15mm :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez marian

Wzmacniacz Irka na TDA 7294,obudowy ze sklejki 15mm :razz:
                      Po co taka gruba sklejka?

Skomentuj

Bo akurat taka mam :)

[ Dodano: 2010-06-24, 18:02 ]
                        Na dziś koniec,jutro dokończę :) sprawdzone,działa :smile:

[ Dodano: 2010-06-24, 18:02 ]

Skomentuj

Moja listeweczka zasilająca. Jeszcze potrzebuje paru drobiazgów wykończenia i dopracowania filtru :)

Skomentuj

marian, napisz koniecznie jak dziala. Pytam dlatego bo ja tez chcialem do niego zrobic potki na kablach a Irek bardzo odradzal. Mowil mi o jakichs brumach i wogole gorszym dzwieku.
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Yoshi_80, możesz bliżej opisać tą listeweczkę ?

Skomentuj

lklukasz, no właśnie mam jakieś brumy jak nie mam podłączonego sygnału...w sumie jak jest podłączony to też mam. Wymienię kable i wtedy coś więcej napiszę.

Skomentuj

marian, wlutuj potki na płytkę i wtedy sprawdź
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

marian, a kabelki od potków masz ekranowane?

Skomentuj

Zamieszczone przez bibi717
                                      Yoshi_80, możesz bliżej opisać tą listeweczkę ?
                                      Tak niebawem znajdzie się mały opis. Niestety na finalną wersją listwy trzeba będzie trochę poczekać bo chciałbym dopracować filtr a do tego potrzebuję a) dostęp do laboratorium a to najwcześniej lipiec, b) jeszcze trochę wiedzy którą najpierw muszę zdobyc a następnie przełożyć na konstrukcję filtru.

A w skrócie, wejscie, 2 bezpieczniki, włączik, zabezpieczenie przepięciowe, filtr mojej konstrukcji, 3 gniazda natablicowe i obudowa wykonania z blachy aluminiowej 2mm skęcona na katowniki i polamowana sprayem czarny mat .

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                                        marian, wlutuj potki na płytkę i wtedy sprawdź
                                        Jak były na płytce to nie było brumu,przynajmniej nie pamiętam...dlatego się teraz zdziwiłem jak po podłączeniu usłyszałem brum.

Zamieszczone przez bibi717
                                        marian, a kabelki od potków masz ekranowane?
                                        Tak,ale pokombinuje coś z nimi,puszczę każdy osobno w ekranie.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                                          Jak były na płytce to nie było brumu,przynajmniej nie pamiętam...dlatego się teraz zdziwiłem jak po podłączeniu usłyszałem brum.
                                          no to tak jak Irek mówił, że będą problemy
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...