I słusznie, bo właśnie ma facelifting. Docelowo front ma mieć okrągły, jak skończę to go pokażę.
Może mam uprzedzenie, ale kwadracik mi był brzydki, oj...
Pomiary. Póki co gra to w pudełku po butach z 4,7uF na GDWK bez tłumika - 3dB nadwyżki (słucham jak zmienia się charakter - jest nowa tekstylna)
Zamieszczone przez scythe1123
już mi się projekt podoba w sam raz niedrogie aktywne do kompa :)
Takie jest ich przeznaczenie.
co za napęd będzie robiło?
TDA 2030A "wytargane" z zamordowanych komputerowych głośniczków TRACER. Wymieniłem diody prostownicze, kondensatory w zasilaniu i podpięte to jest pod mocniejsze trafo (jest 50VA, było ok. 17VA). Po tym zabiegu słychać kolosalną różnicę w kontroli nad dołem nawet na GDN-14-70-8-SC, w końcu przybyło kilkukrotnie prądu w zasilaniu.
Tu należą się podziękowania KAPRINT z mojej strony za pomoc, bo elektronik ze mnie żaden.
Panowie jak ten GDN-14-70-8-SC sobie radzi z basem?
Moja opinia nie jest miarodajna - gra to w pudełku po butach . Brzmienie samego głośniczka jest przyzwoite, a do wszelakiego PC-Audio (bo rozumiem, że myślisz o substytucie tego produktu) to nie ma co porównywać, to inna klasa.
Póki co o basie nie mam co mówić w takich warunkach, choć zapowiada się dość dobrze. Jak wsadzę go do skrzynki powiem Ci więcej.
po prostu zastanawiam się nad jakąś konstrukcją co by dość ładnie grała, niedużo kosztowała i zastąpiła głośniki 2.1 typu creative (koleżanka potrzebuje głośników do laptopa bo nie ma na czym słuchać i chcę ją uchronić przed tym crapem w ogóle muszę z nią dokładnie pogadać i się rozglądam co mogę jej zaproponować w danej cenie)
muszą mieć trochę dołu te kolumny chociaż 11 litrów to już trochę duże jest...
muszą mieć trochę dołu te kolumny chociaż 11 litrów to już trochę duże jest...
Ten głośnik niestety musi mieć więcej powietrza.
Do laptopa to szerokopasmowe Tang-Band'y wydają się dobrym rozwiązaniem. Nie miałem i nie słyszałem ale wyglądają bardzo ładnie.
mor den siur, niestety pogłos jest i to bardzo psuje trochę zabawę , muszę szybko coś z tym zrobić bo po przemeblowaniu , mam kiepsko z akustyką pokoju.
Zamieszczone przez nonameplum
Toma085 jest chyba w takiej euforii, że zapomniał opisać to porównanie
nie nie zapomniałem po prostu za wcześnie żeby to oceniać, to były pierwsze minuty jak zagrały ale już na pierwszy rzut oka wyraźnie było słychać że osobny głośnik średnio tonowy robi swoje , bardziej wyraźna i wyselekcjonowana średnica nawet w pierwszych sekundach dała o sobie znać, basu oczywiście więcej ale niestety z zejściem kiepściutko nawet gorzej momentami niż seasy, wysokie wyraźnie głośniejsze i ostrzejsze ale tu jestem spokojny bo w poprzednim zestawie dużo się uspokoiło po kilkunastu godzinach odsłuchu.
Tak więc dopiero w przyszłym tygodniu będę mógł dopiero coś konkretnie powiedzieć , i wprowadzać ewentualne zmiany.
A ja kupiłem GDN 38 400 4 SE od STX-a :) I jak narazie strasznie muli... Trochę jak nie estrada, ale niech sobie pogra jeszcze, dopiero co go uruchomiłem...
Niestety duże membrana, duże zawieszenie - trzeba to rozruszać.
toma85 - myslałem, że Ushery z zejściem nie pozostawią wątpliwości, ale może jeszcze nie wygrzane. Seasy jednak są dłużej użytkowane z tego co pamietam. Potwierdza się mój wniosek, że kwestię "jakości" basu determinuje przełom srednicy. W seasach gra jeden głośnik od 2kHz w doł. Pasywan zwrotnica, pomimo wysokich lotów, pewnie jest najsłabszym elementem zestawu.
Niestety duże membrana, duże zawieszenie - trzeba to rozruszać.
no wybacz ale goni to najwyższa integra Geundika 140W w 8R prawie 18kg wagi i 690wat poboru więc raczej o niedoborze mocy możemy zapomnieć,
Bardziej bym się skłaniał ku wygrzewaniu po 4 godzinkach słychać już poprawę w najniższych rejestrach.
Ja sobie ostatnio zafindowałem jeden z topowych ampli Duala - 450 VA i banan na twarzy:)
Co do wygrzewanai to pisałe do Kolegi co sobie estradowe STX sprawił. Ja pamietam, że po 2 tygodniach z Seasami stwierdziłe, że bardziej się nie mogą wygrzać :P
Póki co TLka na Daytonie RS270 (tańszy odpowiednik 10" Excela) a na górę mam parę pomysłów. Póki co poleci zestaw przetworników z Dynaco A-50 (BTW na sprzedaż) w OB.
Skomentuj