Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dolphin123
    Tylko że monitorki kosztują 170zł
    to chyba i tak taniej niz zrobic monitorki w czarnym lakierze prawda
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Bebok ja specjalnie kupiłem model o którym pisali na elce - lervia 4410. Odebralem osobiście za 50zł, pierwsza klasa. Nawet jak juz papier jest przyklejony to przekladam w kółko, tak jak piszesz - nie zaszkodzi a może pomóc

Skomentuj

Marian, i to ma byc maly sub? Niech Cie diabli.... :P

Skomentuj

Jego litraż zewnętrzny to 60L,ale to dlatego że z płyty 18mm. jak by zrobić z 12mm to by wyszło 52L. Jednak to i tak za dużo jak na głośnik 6,5".

Skomentuj

Duzo za duzo. Niepotrzebne takie niskie strojenie. :)

Skomentuj

Dlaczego nie potrzebne? właśnie o to chodziło,żeby zejście było potężne,no i jest. Wcześniej testowałem go w linii 2m i nie byłem zadowolony.

Skomentuj

Jak sam wiesz jestem zwolennikiem TL, ale staram sie poruszac w projektach, ktore maja pewne granice. Dlatego uwazam, ze robienie takiej obudowy dla tego glosnika to taka sztuka dla sztuki, lecz zabawa oczywiscie niezla :)

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila Zobacz posta
                  Żeby nie było że próżnuję:
                  Koncepcja trochę poszła w inną stronę - będzie na bank First Watt F5 Pass'a (prawdopodobnie w wersji zbalansowanej).
                  Anoda radiatorów na czarno, front i tył (po zabiegach jak niżej) na naturalny kolor będzie się w anodzie taplał.

Skomentuj

Wymiary voice kraftów: szerokości 17-19-11cm, wys 28cm, gł22cm.
                    Frez na woofer 14,5cm i tutaj problem bo sporo znanych głośników ma 15cm, ale nic nie będę kombinował z podmianką. Kolumny kupiłem z czystej ciekawości, a raczej ze względu wykonania, jak ktoś zauważył budowa skrzynki black piano to podobne koszta. Jak na razie wywaliłem watolinę ze środka i wyłożyłem gąbką akustyczną, co znacznie zniwelowało rezonansy wewnątrz obudowy.

Skomentuj

TL do XT18WO długość 190cm i w międzyczasie coś znacznie mniejszego.

Skomentuj

Ciekawa koncepcja TL i jej tlumienia, lecz dla precyzyjniejszego tlumienia dobrze jest podzielic tunel na 5 rownych czesci ( uwzgledniajac akustyczne wydluzenie tunelu widziane przez fale czyli okolo 10-20cm w zalenosci od dlugosci lini ) i w punktach 1 i 3 umieszcza sie najwieksza ilosc tlumienia, ktore oslabi pierwszy "antyrezonans".

Zastosowales ksztalt tunel o dosc niepospolitym ksztalcie, moglbys napisas jaki jest tego powod?

Skomentuj

To jest jak na razie 4 wersja, przy zastosowaniu samej włókniny przypominało to brzmieniem altusy nawet całkowite wypełnienie tunelu nie pomagało, z użyciem filcu jest znacznie lepiej, takie ułożenie to nie ostateczny wynik eksperymentów, a kształt tl jest typowy tylko mylący może być brak frontu i tyłu. Pierwszy raz mam doczynienia z takim rodzajem basu, jego charakter przypomina mi stare grundiki które kiedyś miałem, gra to dość lekko ale jednocześnie ma zejście, na bieżąco mam porównanie xt18 w br i chyba się przekonam do zrobienia porządnych paczek w tl.

Skomentuj

Rozumiem. Tak napisalem, bo patrzac na zdjecie mam wrazenie jakby do polowy sie tunel zwezal, a pozniej jakby byl nagle wiekszy i ponownie zweza sie. Co to tlumienia to trzeba kombinowac, znalesc optimum, polecam sprobowac rowniez gabke czopkowa.

Skomentuj

170zl za lakier to nie az tak drogo.
                              jakbym mial robic od zera cos takiego to pewnie i wiecej wyjdzie... tylko ze DIY byloby solidniejsze :P
                              no ale fakt, raczej na cos drozszego

---------- Post dodany o 14:05 ---------- Poprzedni post o 11:42 ----------

maxdila, front stylizowany na COPLANDa?

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP Zobacz posta
                              Wymiary voice kraftów: szerokości 17-19-11cm, wys 28cm, gł22cm.
                              Frez na woofer 14,5cm i tutaj problem bo sporo znanych głośników ma 15cm
                              prawie idealnie na seas'a. prawie bo brakuje 1mm :/

Skomentuj

Pawel-S nie i tak ;]
                                Gałki takie kupiłem bo sam próbowałem robić ale nie miałem dobrego materiału i anoda wyszła nie ciekawie.
                                Panel będzie taki jak widać, selektorem załączanie końcówy, każda gałka z podświetleniem.
                                Selektor na przekaźnikach montowany od środka zaraz nad gniazdami RCA.
                                Potencjometr - drabinka/pasywka.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  prawie idealnie na seas'a. prawie bo brakuje 1mm :/
                                  myślę, że by się zmieścił, kosz seasa od wewnętrznej strony jest o 1mm szerszy niż po zewnętrznej.

---------- Post dodany o 08:24 ---------- Poprzedni post o 08:22 ----------

jakie podobieństwo wizualne seasa L15RLY/P do voica tylko kosz zamalować :p

Skomentuj

lada dzień będzie obudowa może już zagram w przyszłym tygodniu :)

Skomentuj

nowy1 robisz to dla siebie czy na handel? Już nie ogarniam co u Ciebie stoi a co nie...

Skomentuj

Zawsze robię dla siebie ,
                                        ale jak wchodzi co nowego, stare trzeba sprzedać :)

ostatnio u mnie graly monitory na accutonach

Skomentuj

nowy1, ja też już nie nadążam :) to prawda co mówią o Tobie "na mieście"- że jesteś narwany (jeśli chodzi o audio) :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X