Zamieszczone przez dolphin123
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez maxdila Zobacz posta
Anoda radiatorów na czarno, front i tył (po zabiegach jak niżej) na naturalny kolor będzie się w anodzie taplał.
Skomentuj
-
Wymiary voice kraftów: szerokości 17-19-11cm, wys 28cm, gł22cm.
Frez na woofer 14,5cm i tutaj problem bo sporo znanych głośników ma 15cm, ale nic nie będę kombinował z podmianką. Kolumny kupiłem z czystej ciekawości, a raczej ze względu wykonania, jak ktoś zauważył budowa skrzynki black piano to podobne koszta. Jak na razie wywaliłem watolinę ze środka i wyłożyłem gąbką akustyczną, co znacznie zniwelowało rezonansy wewnątrz obudowy.
Skomentuj
-
Ciekawa koncepcja TL i jej tlumienia, lecz dla precyzyjniejszego tlumienia dobrze jest podzielic tunel na 5 rownych czesci ( uwzgledniajac akustyczne wydluzenie tunelu widziane przez fale czyli okolo 10-20cm w zalenosci od dlugosci lini ) i w punktach 1 i 3 umieszcza sie najwieksza ilosc tlumienia, ktore oslabi pierwszy "antyrezonans".
Zastosowales ksztalt tunel o dosc niepospolitym ksztalcie, moglbys napisas jaki jest tego powod?
Skomentuj
-
To jest jak na razie 4 wersja, przy zastosowaniu samej włókniny przypominało to brzmieniem altusy nawet całkowite wypełnienie tunelu nie pomagało, z użyciem filcu jest znacznie lepiej, takie ułożenie to nie ostateczny wynik eksperymentów, a kształt tl jest typowy tylko mylący może być brak frontu i tyłu. Pierwszy raz mam doczynienia z takim rodzajem basu, jego charakter przypomina mi stare grundiki które kiedyś miałem, gra to dość lekko ale jednocześnie ma zejście, na bieżąco mam porównanie xt18 w br i chyba się przekonam do zrobienia porządnych paczek w tl.
Skomentuj
-
170zl za lakier to nie az tak drogo.
jakbym mial robic od zera cos takiego to pewnie i wiecej wyjdzie... tylko ze DIY byloby solidniejsze :P
no ale fakt, raczej na cos drozszego
---------- Post dodany o 14:05 ---------- Poprzedni post o 11:42 ----------
maxdila, front stylizowany na COPLANDa?
Zamieszczone przez DIGIPROCOMP Zobacz postaWymiary voice kraftów: szerokości 17-19-11cm, wys 28cm, gł22cm.
Frez na woofer 14,5cm i tutaj problem bo sporo znanych głośników ma 15cm
Skomentuj
-
Pawel-S nie i tak ;]
Gałki takie kupiłem bo sam próbowałem robić ale nie miałem dobrego materiału i anoda wyszła nie ciekawie.
Panel będzie taki jak widać, selektorem załączanie końcówy, każda gałka z podświetleniem.
Selektor na przekaźnikach montowany od środka zaraz nad gniazdami RCA.
Potencjometr - drabinka/pasywka.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaprawie idealnie na seas'a. prawie bo brakuje 1mm :/
---------- Post dodany o 08:24 ---------- Poprzedni post o 08:22 ----------
jakie podobieństwo wizualne seasa L15RLY/P do voica tylko kosz zamalować :p
Skomentuj
Skomentuj