Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Na pomiary głośników i projektowanie zwrotnic przyjdzie czas, na razie wykorzystuje głośniki które mi wpadną w ręce z kompletnymi zwrotnicami, w tym przypadku wysokie są z kompletu helix dark blue 62.1 podłączone pod górę na zwrotnicy (zdjęcie na dole), zdjęcie średniaka także na dole razem z zwrotnicą, całość puszczona z r300-4 pełnym pasmem. Dół to 16cm z zestawu helixa 62.1 puszczone także z r300-4 tylko z filtrem LP (kanał 3-4) do 250Hz bez innych zwrotnic. Przy 1 próbach grało to wszystko lepiej od fabrycznego zestawu helixa, w szczególności góra była dla mnie lepsza i wyraźniejsza.

Skomentuj

lepsza i wyrazniejsza bo sie pasma sredniaka i wysokiego nakladaly
      jak potniesz je tak jak trzeba to juz tak nie bedzie
      a zawsze lepiej gra jak srednice wyciagniesz z nogawek i puscisz sobie srednim w twarz
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lars233: aaa skosy, racja, nie pomyslalem. Robie przeciez tak samo, sciecie mam na gornej krawedzi i ten element przyklejam jako ostatni, masz racje. CNC po znajomosci czy zwykla oferte znalazles? Ciekawa sprawa z takim czyms :)

Skomentuj

CNC nie po znajomości. Z Allegro od sprzedającego co się zwie koncertowy. Wysłałem mu zwymiarowane elementy z zapytaniem o cenę. Zapłaciłem z przesyłką (paczka ważyła prawie 30kg) 314zł. Myślę, że cena do zaakceptowania. Za 130szt żeber i 6szt wzmocnień z MDF 16mm , 2 fronty, 2 tyłki, 4 podstawy z MDF 22mm.

Skomentuj

lars233 pamiętaj o frezie za głośnikiem średniotonowym, bo jeśli dobrze widzę to na razie jest za mały. Ja na początku nie miałem, ale po namowie Troelsa zrobiłem frez i rzeczywiście jest różnica, zdecydowanie słyszalna. Nie popełnij tego samego błędu co ja.

Skomentuj

nonameplum ja zrobiłem takie frezy za średniakiem. Myślisz, że wystarczą?

Skomentuj

Wszystko podocinane,teraz tylko to pokleić.

---------- Post dodany o 17:25 ---------- Poprzedni post o 13:15 ----------

Panowie,mam pewien problem podczas klejenia forniru. Mianowicie,muszę łączyć liście i używam do tego papierowej taśmy która pod wpływem reakcji z oparami kleju Henkel Moment rozpuszcza swój własny klej i po oderwaniu tej taśmy z forniru ów klej zostaje na nim. Doradźcie co w tej sytuacji mam zrobić? może jakąś inną taśmę zastosować?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                  Doradźcie co w tej sytuacji mam zrobić? może jakąś inną taśmę zastosować?
                  Zakładając, że używasz malarskiej taśmy papierowej, to po odparowaniu rozpuszczalników z kleju (Henkel Moment) pozostawione resztki da się z czuciem zeszlifować - tak ja robiłem i zadziałało. Fornir, jaki miałem to sosna, więc na fornirze z twardszego gatunku drewna też powinno zadziałać.
                  BTW, do łączenia pasów forniru fachowo korzysta się z przeznaczonej do tego taśmy papierowej z klejem wodo-rozpuszczalnym, dzięki temu jest łatwiejsza w szlifowaniu i nie jest inwazyjna chemicznie.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    ,muszę łączyć liście i używam do tego papierowej taśmy
                    Kup taśmę papierową koloru niebieskiego, nie pamiętam nazwy firmy ale chyba tylko jedna ją produkuje, w sklepie budowlanym na pewno ją dostaniesz. Po jej oderwaniu nie zostaje klej tak jak się to dzieje z tą żółtą , mówię o pracach malarskich ale przy fornirowaniu powinna też się sprawdzić.

Skomentuj

ja czyściłem rozpuszczalnikiem nitro, kawałkiem szmatki, rozpuszczalnik szybko odparowuje no i szlifowanie później

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand Zobacz posta
                        BTW, do łączenia pasów forniru fachowo korzysta się z przeznaczonej do tego taśmy papierowej z klejem wodo-rozpuszczalnym, dzięki temu jest łatwiejsza w szlifowaniu i nie jest inwazyjna chemicznie.
                        Dokładnie tak, tyle że ta taśma jest trudno dostępna. Mnie się udało kupić na swojej wsi za nieco ponad 50zł rolkę 500m. Faktycznie żadnych problemów z klejem, którym jest ona pokryta - schodzi po dosłownie 2-3 przetarciach papierem ściernym. Dodatkowa korzyść jaka płynie z jej użycia to fakt, że przykleja się ją na mokro. Kiedy wysycha kurczy się nieco zaciskając dodatkowo szczelinę między liśćmi forniru - bardzo polecam użycie tej taśmy jeśli ktoś jest w stanie ją sobie kupić.

Skomentuj

marian, jeśli potrzebujesz tą taśmę to napisz PW. Osobiście z mojego doświadczenia wynika, że taka taśma szczególnie na cienkich okleinach (0.4-0.5) jest małym problemem. Mówię tu o ciemnym fornirze, robią się częściowe prześwity i widać płytę/sklejkę.

Skomentuj

Wie ktoś co może być powodem takich zafalowań fazy między 200 a 500 hz?

Skomentuj

Myślę, że może to być efekt pojawiania się w obudowie czegoś w rodzaju fali stojącej lub rezonansu obudowy (lub którejś z jej ścianek). Na moich pomiarach też pojawiają się takie z piki (w różnych miejscach, zależy od danej obudowy) i zauważyłem, że dodawanie wytłumienia (zwłaszcza w postaci maty tapicerskiej na ściankach) mocno je wygładza.

Skomentuj

Myślę, że może to być efekt pojawiania się w obudowie czegoś w rodzaju fali stojącej lub rezonansu obudowy (lub którejś z jej ścianek).
                                Kurcze całkiem możliwe, chociaż specjalnie robiłem ścianki boczne pod kątem, pewnie to wina przedniej i tylnej(ta też w sumie nie jest powierzchnią gładką) oraz górnej i dolnej. Spróbuję to w najbliższym czasie zbadać.

Skomentuj

Na wykresie ewidentnie widać dwie fale stojące. Proponuję jamess8 żebyś sprawdził dokładnie częstotliwości tych rezonansów (mychą najeżdżasz na punkt w którym faza szaleje i odczytujesz dokładnie częstotliwość) i policzył sobie długość fali dla tej częstotliwości. Na podstawie znajomości długości fali rezonansu bez problemu znajdziesz przyczynę jej wystepowania, bo będziesz wiedział jakich wymiarów w obudowie szukać.

Skomentuj

Dzięki za podpowiedzi, są to częstotliwości 276 i 394, co wynosi odpowiednio: 1,23m i 0,86m.
                                    Są to dwukrotne odległości ścianek górnej z dolną i przedniej z tylną.

Skomentuj

pora konczyc to co juz dawno powinno byc gotowe :P

kino na alphard + tonsil + STX zasilany mosktiem TDA

monitorki to buk, sub brzoza barwione na kalwados (calvados) i lakierowane nitro polmat

sorki za jakosc zdjec ale zapomnialem aparatu zabrac :/

Skomentuj

Pawel S.,na Alpierdy się przerzuciłeś? :o hehe

Panowie,kupiłem taśmę stosowaną w lakiernictwie samochodowym,niby taka sama z wyglądu ale klej już ma inny,nie zostawia śladu... no i o to chodziło :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X