Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam.

Nie ma się czym chwalić, wszystko ze starych zapasów przeważnie kity zobaczyłem że wszystko jest więc poskładałem z tego takiego klocka jak na fotach, końcówka mocy na TDA7250, pre na tda8425 sterowany Atmega8 + pilocik, Trafo główne 120VA, pomocnicze 8Va. Obudowa po starym korektorze jedynie będzie wstawiony nowy front z grawerem na CNC który aktualnie się frezuje.

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam gucio.

Skomentuj

JIG z preampem smd, plytka "brudna" bo topnik jeszcze nie zmyty, nie przyslali mi dwoch rezystorow... :(

Skomentuj

nie lubie SMD... :(
        nie lubie bo nie potrafie lutowac :p
        bedziesz to sprzedawal jako KIT czy jako gotowa konstrukcja?

Skomentuj

Szkoda, że nie dorzuciłeś małej końcówki mocy, na jakimś mini scalaku, ok 1W. Byłoby łatwiej zrobić pomiary z mikrofonem.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            nie lubie SMD...
            nie lubie bo nie potrafie lutowac
            a probowales chociaz? :P smd sie lutuje szybciej i prosciej niz przewlekane, trzeba miec tylko dobre oko i nie trzesaco sie reke :) nawet z 0603 nie mialem problemu jak pierwszy raz lutowalem cos, a 0603 jest takiej wielkosci, ze jak spadnie na podloge to nie ma szans zeby znalezc
            bedziesz to sprzedawal jako KIT czy jako gotowa konstrukcja?
            to sam dla siebie poskladalem w ramach edukacji elektronicznej :)
            Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            Szkoda, że nie dorzuciłeś małej końcówki mocy, na jakimś mini scalaku, ok 1W. Byłoby łatwiej zrobić pomiary z mikrofonem.
            np jaki? zasilanie 9V tylko z baterii, obawiam sie, ze to znacznie skrocilo by jej zycie :)
            Last edited by damiani; 28.06.2011, 23:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
              np jaki? zasilanie 9V tylko z baterii, obawiam sie, ze to znacznie skrocilo by jej zycie
              http://www.tme.eu/pl/katalog/#idp%3D...h%3Daudio%2B1W

Można zawsze dorzucić zewnętrzny zasilacz. Opcjonalnie lub na stałe.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Fajnie to wygląda .
                smd sie lutuje szybciej i prosciej niz przewlekane, trzeba miec tylko dobre oko i nie trzesaco sie reke
                Prawda. Sam bałem się smd, ale jak lutowałem lm4780 od jaromasa zwykłą kolbą za 15 zł to zmieniłem zdanie. Tym bardziej, że układ wystartował od kopa :) Tylko pilnować, żeby nic nie zgubić. Ja musiałem dać konda mkt, bo mi jeden smd w kosmos poleciał i go już nie znalazłem :)

Skomentuj

a probowales chociaz? :P smd sie lutuje szybciej i prosciej niz przewlekane
                  tak, kilka razy lutowalem
                  pare minut trwa ustawienie elementu, kolejne pare minut poprawki bo albo reka drgnie albo lutownica za duza :p
                  jak dla mnie to zadna frajda

Skomentuj

tak, kilka razy lutowalem
                    pare minut trwa ustawienie elementu, kolejne pare minut poprawki bo albo reka drgnie albo lutownica za duza :p
                    jak dla mnie to zadna frajda
                    widać po prostu Ci to nie idzie :P ja jedną z ostatnich rzeczy jakie lutowałem to smd i powiem że wolałbym zdecydowanie lutować smd. Idzie to szybciej, zajmuje mniej miejsca, nie trzeba nóżek odcinać :P tylko widocznie źle się do tego zabierasz i dlatego nie polubiłeś :P

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                      pare minut trwa ustawienie elementu, kolejne pare minut poprawki bo albo reka drgnie
                      Do tego potrzebna jest dobra pęseta.

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                        Do tego potrzebna jest dobra pęseta.
                        zle zacytowales :p bo nie ja napisalem ze kilka min trwa ustawianie elementu... tak peseta i dobry grot to podstawa w smd

Skomentuj

tak, kilka razy lutowalem pare minut trwa ustawienie elementu, kolejne pare minut poprawki bo albo reka drgnie albo lutownica za duza jak dla mnie to zadna frajda

Pytanie jak lutowałeś i czym. Na początku też miałem problemy z SMD bo : raz nie było umiejętnosci, dwa nie było podopowiedniego sprzętu.

W pkatyce SMD lutuje się bardzo szybko i przyjemnie. Podstawową zaletą od strony montażu jest właśnie brak nóżek które trzeba doginać, odcinać, to strasznie spowalnia robotę.

Warunek trzeba mieć pensete z wąskimi końcówkami i lutownicę z szpiczastym grotem. Przyda się również pasta lub topnik w plynie. Cyna 0,5-0,7mm.
                          Zapewnie próbowałeś położyć element a następnie go przylutować. Tą metodą to faktycznie można 1 rezystor 10 minut lutować. Na początek bierzesz płytkę i cynujesz jeden pad elementu który chcesz przylutować. Ja robię to hurtem cynując wszystkie pady elementu danego typu (np lutuje kondy 100n, wiec cynuje po jednym padzie każdego konda).
                          Poźniej bieżesz w pensete element, podgrzewasz pocynowany pad, kładziesz element na płytkę i już masz przylutowane z 1 strony. 2 strona to już formalność.
                          Podobnie można lutować układy scalone.

damiani kondensatory które użyłeś akurat się ciężko lutuje ręcznie bo pady są ukryte pod obudową. Ja dawno z nich zrezygnowałem na rzecz tantali. Przy jednostkowych wykonaniach wolę zapłacić więcej za tantala i mieć spokój przy lutowaniu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                            damiani kondensatory które użyłeś akurat się ciężko lutuje ręcznie bo pady są ukryte pod obudową. Ja dawno z nich zrezygnowałem na rzecz tantali. Przy jednostkowych wykonaniach wolę zapłacić więcej za tantala i mieć spokój przy lutowaniu.
                            jakos nie wpladlem na to ze mozna miec jakies problemy przy lutowaniu tego szybko i sprawnie, tylko kondensator trzeba dokladnie ulozyc w padach zeby rowno nozki lezaly, moze w bibliotece ktorej uzywales pady pyly za krotkie

Skomentuj

Zapewne były, może nie za krótkie ale na wymiar a to juz skutecznie utrudnia lutowanie. Kondensatory ceramiczne czy tantale można podgrzać nieco z boku w wyprowadzenie i przez to dość z ciepłem do pada nawet przy ciasnym footpricie. W przypatku tych kondensaotorów jakie użyłeś taki trik jest trudny do wykonania.

Obecnie np w altiumie w większosci bibliotek pady są robione na minimum. Bardzo duża różnica była np przy przejściu z altiuma 6 na altiuma 9. W 6'ce pady były większe i ręczne lutowanie nie było problemem np popularny 0805. W 9'tce tak zmniejszyli, że trzebaby sie zastanawiać gdzie kłaść cynę bo pad ma wymiar elementu i niewiele ponad to. Jak się lutuje na automacie to oczywiście nie jest to żadnym problemem.

Skomentuj

Yoshi_80, uzywam Eagle i jest ok
                                co sadzicie o TDA7233 w roli wzmacniacza do JIGa? w avt jest kit z ta kostka jako "Słuchawkowy wzmacniacz wysokiej jakości", wydaje sie byc ok

Skomentuj

Nareszcie wakacje, więc czas coś zmajstrować.
                                  Od kilku dni bawię się w produkcję tych kolumn - ścianki boczne ze sklejanych ze sobą płyt HDF. Póki co mam 3 warstwy na ściankę (9mm) i jest już tak sztywna, że można po niej chodzić. Nie wiem, czy dawać jeszcze jedną warstwę?

Fornir też już przybył

Kto zgadnie jakim klejem jest to posmarowane ?

Skomentuj

9mm? Wg mnie mało. Przydałoby się drugie tyle :P

Skomentuj

Wydaje się mało, ale rzeczywiście sztywność jest już spora. To nie jest płyta wiórowa, gdzie występują w dużej ilości pory, tylko hdf - bardziej sprasowany mdf mówiąc po chłopsku. Nie chciałbym też dokładać kolejnych warstw ze względu na to, że musiałbym kupować druga płytę hdf (bo źle się to wiezie w Unie :)), ale pewnie i tak będę musiał kupić na inne projekty, więc jedną warstwę jeszcze dokleję.

Skomentuj

Sztywność dobra, bo płyty są wygięte w łuk Gdybyś je rozprostował to już tak sztywno by nie było.

Skomentuj

gotowe :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X