proponuje wydzielic posty do nowego watku o mdfie...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaok 46-49zl 18,19mm
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ploter Zobacz postaJak przylutuję potka do PCB to mi nie pasują otwory do wyglądu preampa .... (Preamp będzie w osobnej budce a UNI w osobnej)
A ja już coś wklejam to dzisiaj odebrałem elementy z litego dębu, 4 takie duże i 3 mniejsze (do suba i centralki) 290zł:
teraz w wolnej chwili muszę zabrać się za lakierowanie... pistolet już wreszcie kupiłem, lakiery też są i trzeba się podszkolić i pomalować :)Last edited by daniel69; 26.06.2011, 19:47.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez daniel69 Zobacz postaw tym celu stosuje się elastyczne przedłużki które są elastyczne na boki ale nie skręcają się... w sensie że gałką by się kręciła a potek nie... np takie: (trochę bałagan bo to dopiero odpalałem, nie mam wszystkich elementów bo obudowy a miałem ciśnienie na zrobienie czegoś )
Skomentuj
-
Zamieszczone przez daniel69 Zobacz postaw tym celu stosuje się elastyczne przedłużki które są elastyczne na boki ale nie skręcają się... w sensie że gałką by się kręciła a potek nie... np takie: (trochę bałagan bo to dopiero odpalałem, nie mam wszystkich elementów bo obudowy a miałem ciśnienie na zrobienie czegoś )marcinsywala.pl
Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
dzięki
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mumin Zobacz postamam pytanko: płyty musiały być cięte na CNC, czy da się złożyć w całość pocięte piłą? musiałeś coś poprawiać papierem ściernym, czy wyszło idealnie? obudowy "nie spuchną" za pare tygodni/miesięcy na łączeniach? stolarze generalnie odradzali mi takich konstrukcji, ze względu na wsiąkanie klejów na bazie wody, puchnięcie i w efekcie powstawanie szczelin, dlatego pytam z ciekawości jak to wygląda w praktyce
dzięki
dało się je złożyć i nic nie musiałem poprawiac
tylko ja zeszlifuje kanty i bede lakierowal kolumny
beda staly min 2 tygodnie ale uwazam, ze nie spuchna bo nigdy nie spuchly
klejone byly rakolem
zreszta jakie znaczenie ma dla puchniecia mdf-u jak byl ciety?
co do szczeliny to tak zostala ok 1mm
ale w moim przypadku (lakierowanie) to nie ma znaczeniaJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez RpLand Zobacz postaZwiększ kąty, bo uszkodzisz potka niepotrzebnymi naprężeniami. Polecałbym jakieś "łożyskowania" kilku miejscach (szczególnie przed potkiem - chyba, że masz w planach dopiero).
tak w planach mam usztywnienie :) i dopasowanie rurki dokładniej już podczas składania na gotowo
---------- Post dodany o 03:37 ---------- Poprzedni post o 03:31 ----------
Zamieszczone przez hermes Zobacz postaGdzie można dostać coś takiego :PZamieszczone przez ploter Zobacz postaŻe też nie wiedziałem że takie cudo jest ;] :P
aktualnie nie wiem gdzie, ale kiedyś chyba były w TME poszukajcie na allegro czy coś, na pewno znajdziecie, ja mam je od dawna ze starych jakiś urządzeń. ale takie coś znacznie upraszcza życie bo robimy wygląd jaki chcemy, bez znaczenia jak mamy płytę zaprojektowaną, ale to tylko jedno z możliwych rozwiązań, zawsze można w sklepie z linkami np do prędkościomierzy dorobić specjalną dla nas o odpowiedniej długości i zakończeniach - koszt takiej linki to ok 20 zł. montujemy pancerzyk przed potkiem i przed gałką a wyprowadzenia przykręcamy dłaśnie do nich i gotowe...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez hermes Zobacz postaGdzie można dostać coś takiego :P
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postazreszta jakie znaczenie ma dla puchniecia mdf-u jak byl ciety?
w przypadku 45 stopni nie bedziemy mieli tzw klawiszowania poniewaz wszystkie scianki rozszerzaja sie jednakowo. ale w przypadku klejow wodnych moze sie szczelinka powiekrzyc
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaco do szczeliny to tak zostala ok 1mm
Skomentuj
Skomentuj