Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

proponuje wydzielic posty do nowego watku o mdfie...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
      ok 46-49zl 18,19mm
      Zaraz obok na Modlińskiej w Mimarze 18,19 mm masz po 33,20zł, cieńcie bezpłatne.

Skomentuj

Mialem tego nie pokazywać przed ukończeniem ale po dzisiejszym fornirowaniu stwierdziłem że jednak się pochwalę :)

Skomentuj

Na prawej kolumnie "porwał" Ci się fornir?
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

szkoda ze fotka slaba bo kolumny sie prezentuja ciekawie

Skomentuj

Jaki to fornir ? i z czego jest ten szary pasek przez środek ?

Skomentuj

Żeby nie było że nic nie robię

Skomentuj

Ploter, do selektora lepiej zrob sobie przedluzke na koniec potka niz wyprowadzenie potka na kablu.

Skomentuj

Jak przylutuję potka do PCB to mi nie pasują otwory do wyglądu preampa .... :) (Preamp będzie w osobnej budce a UNI w osobnej)

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                      Jak przylutuję potka do PCB to mi nie pasują otwory do wyglądu preampa .... (Preamp będzie w osobnej budce a UNI w osobnej)
                      w tym celu stosuje się elastyczne przedłużki które są elastyczne na boki ale nie skręcają się... w sensie że gałką by się kręciła a potek nie... np takie: (trochę bałagan bo to dopiero odpalałem, nie mam wszystkich elementów bo obudowy a miałem ciśnienie na zrobienie czegoś )

A ja już coś wklejam to dzisiaj odebrałem elementy z litego dębu, 4 takie duże i 3 mniejsze (do suba i centralki) 290zł:

teraz w wolnej chwili muszę zabrać się za lakierowanie... pistolet już wreszcie kupiłem, lakiery też są i trzeba się podszkolić i pomalować :)
                      Last edited by daniel69; 26.06.2011, 19:47.

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                        w tym celu stosuje się elastyczne przedłużki które są elastyczne na boki ale nie skręcają się... w sensie że gałką by się kręciła a potek nie... np takie: (trochę bałagan bo to dopiero odpalałem, nie mam wszystkich elementów bo obudowy a miałem ciśnienie na zrobienie czegoś )
                        Że też nie wiedziałem że takie cudo jest ;] :P

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                          Gdzie można dostać coś takiego :P
                          marcinsywala.pl
                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zwiększ kąty, bo uszkodzisz potka niepotrzebnymi naprężeniami. Polecałbym jakieś "łożyskowania" kilku miejscach (szczególnie przed potkiem - chyba, że masz w planach dopiero).

Skomentuj

mi też się podobają

a to dowód, że się dziś nie nudziłem :)

mam pytanko: płyty musiały być cięte na CNC, czy da się złożyć w całość pocięte piłą? musiałeś coś poprawiać papierem ściernym, czy wyszło idealnie? obudowy "nie spuchną" za pare tygodni/miesięcy na łączeniach? stolarze generalnie odradzali mi takich konstrukcji, ze względu na wsiąkanie klejów na bazie wody, puchnięcie i w efekcie powstawanie szczelin, dlatego pytam z ciekawości jak to wygląda w praktyce
                              dzięki

Skomentuj

Zamieszczone przez mumin Zobacz posta
                                mam pytanko: płyty musiały być cięte na CNC, czy da się złożyć w całość pocięte piłą? musiałeś coś poprawiać papierem ściernym, czy wyszło idealnie? obudowy "nie spuchną" za pare tygodni/miesięcy na łączeniach? stolarze generalnie odradzali mi takich konstrukcji, ze względu na wsiąkanie klejów na bazie wody, puchnięcie i w efekcie powstawanie szczelin, dlatego pytam z ciekawości jak to wygląda w praktyce
                                dzięki
                                płyty są cięte zwykła piła
                                dało się je złożyć i nic nie musiałem poprawiac
                                tylko ja zeszlifuje kanty i bede lakierowal kolumny
                                beda staly min 2 tygodnie ale uwazam, ze nie spuchna bo nigdy nie spuchly
                                klejone byly rakolem
                                zreszta jakie znaczenie ma dla puchniecia mdf-u jak byl ciety?

co do szczeliny to tak zostala ok 1mm
                                ale w moim przypadku (lakierowanie) to nie ma znaczenia
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand Zobacz posta
                                  Zwiększ kąty, bo uszkodzisz potka niepotrzebnymi naprężeniami. Polecałbym jakieś "łożyskowania" kilku miejscach (szczególnie przed potkiem - chyba, że masz w planach dopiero).

tak w planach mam usztywnienie :) i dopasowanie rurki dokładniej już podczas składania na gotowo

---------- Post dodany o 03:37 ---------- Poprzedni post o 03:31 ----------

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                                  Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                                  Że też nie wiedziałem że takie cudo jest ;] :P

aktualnie nie wiem gdzie, ale kiedyś chyba były w TME poszukajcie na allegro czy coś, na pewno znajdziecie, ja mam je od dawna ze starych jakiś urządzeń. ale takie coś znacznie upraszcza życie bo robimy wygląd jaki chcemy, bez znaczenia jak mamy płytę zaprojektowaną, ale to tylko jedno z możliwych rozwiązań, zawsze można w sklepie z linkami np do prędkościomierzy dorobić specjalną dla nas o odpowiedniej długości i zakończeniach - koszt takiej linki to ok 20 zł. montujemy pancerzyk przed potkiem i przed gałką a wyprowadzenia przykręcamy dłaśnie do nich i gotowe...

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                                    Poszukaj może w sklepach modelarskich

Skomentuj

Po sesji rozglądnę się za tym. Nie wiedziałem że coś takiego istnieje :flapper: Z pewnością ułatwi prace z budową obudowy dla symków
                                      marcinsywala.pl

Skomentuj

zreszta jakie znaczenie ma dla puchniecia mdf-u jak byl ciety?
                                        oj ma znaczenie
                                        w przypadku 45 stopni nie bedziemy mieli tzw klawiszowania poniewaz wszystkie scianki rozszerzaja sie jednakowo. ale w przypadku klejow wodnych moze sie szczelinka powiekrzyc

co do szczeliny to tak zostala ok 1mm
                                        ale z powodu kleju czy nierownosci plyt?

Skomentuj

no to mdf nie rozejdzie sie na laczeniu plyt z boki skrzynki tylko na rogu
                                          wiec i tak
                                          a 1mm ze wzgledu na klej
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X