Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dokładnie: izobaryczny bandpass.
    Obudowa testowa, grubo ciosana tanią wyrzynarką, dlatego jedną boczną płytę po przykręceniu uszczelniałem jakimś uszczelniaczem dekarskim, a jak przykręcałem płytę z drugiej strony, to nie szczędziłem wikolu. Jak się szybko poskładała, to rozłożyła się jeszcze szybciej :biggrin:

Kurde, muszę chyba zmodyfikować cyrkiel od frezarki, bo przy frezie 6mm mam najmniejszą średnicę 52mm - widać oklejoną taśmą pierdzirurkę o średnicy zewnętrznej 50mm.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
      Mam nadzieję, że Paweł nie weźmie mi tego podpatrzenia za złe
      przeciez to nie moj pomysl tylko WLM... oby to oni sie nie czepili :p

---------- Post dodany o 21:13 ---------- Poprzedni post o 21:11 ----------

daniel69, blaszka czy laminat?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        daniel69, blaszka czy laminat?

posiadam i z aluminiowej blaszki i z laminatu, jedne i drugie mają swoje wady i zalety :P

alu są cieńsze co ładniej wygląda, ale są gładkie - napis to tak jakby farba nie odstająca, a warstwa nadająca kolor jest półprzeźroczysta i ten kolor nie jest jakiś bardzo piękny, laminat z kolei jest czarny i ma położoną złotą warstwę farby a napis to grawerka wgłąb - wygląda to ładniej niż farba na alu ale taka tabliczka jest z kolei grubsza. Ja wolę te z laminatu...

Skomentuj

Bebok jakie litraże teraz testujesz? Będę robił coś podobnego jako przenośny sprzęt i ciekawą propozycję przedstawiasz.

Skomentuj

15l zamknięta i 7l BR 60Hz. Niestety jest minus takiej obudowy - mianowicie tunel BR mam o średnicy 4,6mm i długości 16,5cm, i dość kłopotliwe jest jego umieszczenie w tak małym litrażu, nawet mimo jego niewielkiej średnicy i długości (do tych głośników notabene wystarczy taki przekrój tunelu).
            Jak projektowałem sobie budę testową, to wydawało mi się, że będzie raczej duża, a po złożeniu wygląda jak typowa obudowa z taniego kina domowego :) Wymiary 250x350x400.

Skomentuj

Niestety dla mnie za duża, ale jakbyś mógł coś powiedzieć o bp na jednym głośniku byłoby super.

Skomentuj

Na jednym głośniku wyszłaby obudowa dwa razy większa - dlatego układ izobaryczny zastosowałem, a możliwości sprawdzenia jednego w obudowie już nie mam, bo ją rozkręciłem, no chyba że nalegasz, to spróbuję to poskładać jako tako.

Skomentuj

Daj spokój :)

Skomentuj

Pilot skończony, został wyposażony w akumulatorki i gniazdo ładowania gdyż dostawanie się do baterii sprawiało by problem, do tego dioda sygnalizująca ładowanie jak podłączymy uwaga... :P ładowarkę nokii :) akurat taka była pod ręką :) aktualnie robię taki jakby stojak pod piloty ( z blatu drewnianego) to może tam jakoś fajnie zrobię wtyczkę by po odłożeniu pilota automatycznie się ładował choć nie wiem czy jest sens jak baterie trzymają przecież w zwykłym pilocie bardzo długo...

pilot został lekko skrócony i przykleiłem na niego starą tabliczkę, czy zostanie na stałe to jeszcze nie wiem.

Skomentuj

rozumiem ze to czarne to plastiki to zamkniecia profili dostepne w sklepach z profilami z alu?
                      ja bym sie pobawil i tez tam cos z alu dorobil

ale pilot rewelka
                      szkoda ze nie jest troche cienszy

Skomentuj

nie jest gruby - 2 cm, choć było trochę luzu, więc gdyby były cieńsze profile to było by fajnie, tak to zwykłe zaślepki do profili ale dostać je gdzieś to nie lada wyzwanie :P powiem Ci że podobają mi się te czarne plastikowe zaślepki, tak to właśnie brakowało mi jakiegoś czarnego czy coś, akcentu a i bawić mi się nie chciało z alu...

Skomentuj

Miałem ambitny plan na wczoraj, żeby wykonać, pomalować, odsłonić miejsca lutownicze i powiercić płytki. Niestety niespodziewany wyjazd zniweczył dwa ostatnie punkty. Jutro będę je kończył.

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                            Pilot skończony
                            Zapowiadało się ładnie, ale wyszło znacznie gorzej
                            aktualnie robię taki jakby stojak pod piloty ( z blatu drewnianego)
                            Blatu...? IMHO bezsens, ile masz tych pilotów?
                            nie wiem czy jest sens jak baterie trzymają przecież w zwykłym pilocie bardzo długo...
                            Akku szybciej"siądą z samorozładowania", niż zużycia przez pilota i właśnie dlatego nie daje się akumulatorków do pilotów a baterie! Dopiero od niedawna na rynek wypuszczono i są dostępne akku z dłuższym czasem trzymania, jak GP ReCyko itp. W myszkach na 6-10 miesięcy się sprawdzają-z jednego ładowania.
                            Podsumowując: bez urazy, miałeś fajny pomysł, który w mojej opinii w efekcie wygląda tak samo plastikowo jak dawca organów.

---------- Post dodany o 10:07 ---------- Poprzedni post o 10:05 ----------

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                            Miałem ambitny plan na wczoraj, żeby wykonać, pomalować, odsłonić miejsca lutownicze i powiercić płytki. Niestety niespodziewany wyjazd zniweczył dwa ostatnie punkty. Jutro będę je kończył.
                            Użyłeś EnSoldera?

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand Zobacz posta
                              Zapowiadało się ładnie, ale wyszło znacznie gorzej
                              Mi się podoba, a to się w sumie liczy.

bez urazy, miałeś fajny pomysł, który w mojej opinii w efekcie wygląda tak samo plastikowo jak dawca organów.
                              Bez jaj, pilot wygląda o niebo lepiej :) czarne zaślepki Ci tak nie pasują ??

Blatu...? IMHO bezsens, ile masz tych pilotów?
                              z blatu dlatego że jest na prawdę ładny, nie będzie duży, to będzie wycinek drewnianego blatu, pilotów nie ma dużo ale chcę by miały swoje eleganckie miejsce, poza tym jak skończę kolumny itd to zrozumiesz czemu drewniany... Całość ma po prostu tworzyć jakiś jeden klimat a nie wszystko z innej bajki...

Akku szybciej"siądą z samorozładowania", niż zużycia przez pilota i właśnie dlatego nie daje się akumulatorków do pilotów a baterie! Dopiero od niedawna na rynek wypuszczono i są dostępne akku z dłuższym czasem trzymania, jak GP ReCyko itp. W myszkach na 6-10 miesięcy się sprawdzają-z jednego ładowania.
                              Ale wymiana baterii to na prawdę duży problem więc wolę po prostu właśnie np zrobić dla niego stację ładowania w stojaku...

zresztą co tu dużo rozmyślać, to miał być mały dodatek do mojego zestawu a nie jakaś jego duża część :) dla mnie jest dobrze i to jest ważne...

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              ale pilot rewelka
                              A ja widać niektórym się podoba bardziej od dawcy organów :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                Mi się podoba, a to się w sumie liczy.
                                Zgadza się. Twierdzę tylko, że zapowiadało się lepiej
                                Bez jaj, pilot wygląda o niebo lepiej czarne zaślepki Ci tak nie pasują ??
                                Plastik zawsze wygląda źle i pomyślałbym o wykorzystaniu ceownika, który masz na zaślepki.
                                z blatu dlatego że jest na prawdę ładny, nie będzie duży, to będzie wycinek drewnianego blatu, pilotów nie ma dużo ale chcę by miały swoje eleganckie miejsce, poza tym jak skończę kolumny itd to zrozumiesz czemu drewniany...
                                To czekam
                                Całość ma po prostu tworzyć jakiś jeden klimat a nie wszystko z innej bajki...
                                To ma sens
                                Ale wymiana baterii to na prawdę duży problem więc wolę po prostu właśnie np zrobić dla niego stację ładowania w stojaku...
                                Szkoda, że nie ma możliwości wymiany, byłoby o wiele uniwersalniej.
                                dla mnie jest dobrze i to jest ważne.
                                A ja widać niektórym się podoba
                                I dlatego o gustach się nie dyskutuje.

Skomentuj

Użyłeś EnSoldera?
                                  Nie, ale w zasadzie tego samego, tylko: tańsze i więcej kolorów
                                  Kupiłem tutaj: http://www.swiatgliny.pl/farby-ceramiczne.html - na samym dole; Pebeo polceleine 150, ja mam kolor 14, ale następny będzie jakiś pomarańczowy/żółty :)

Skomentuj

ostatnie poprawki przed wizytą u lakiernika

Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ladne skrzyneczki

Skomentuj

Podsumowując: bez urazy, miałeś fajny pomysł, który w mojej opinii w efekcie wygląda tak samo plastikowo jak dawca organów.[COLOR=#696969]
                                        jeżeli zakupi Sanyo Eneloop HR3-UTGA to wszystkie bateryjki szybciej wymiękną niż te akusy ;p (mam 3 komplety które mocno katuję w lampie do aparatu i te akusy są genialne, 1 komplet kiedyś mi się zapodział i po pół roku był do 80% naładowany )
                                        ale... UWAGA NA PODRÓBY jest ich masa i to w wielu sklepach, ja do swojego sprzętu kupuję w:
                                        https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=5470
                                        gwarancja pochodzenia.

Inną kwestią jest ...obchodzenie się z akusami, szczególnie z ni-mh i ni-cd trzeba o nie odpowiednio dbać (nie ładować zbyt dużym prądem i nie "doładowywać" a jeżeli już musisz je doładowywac to od czasu do czasu trzeba im zrobić refresh-a a do tego przydaje się dobra ładowarka -- ja używam ładowaki z balanserem bo jeszcze potrzebuję ładować ogniwa Li-Ion, swoją drogą jeżeli zamierzasz często wkładać pilota do tej stacji i doładowywać akusy to pomyśl czy nie lepiej zakupić 1 akus w rozmiarze 18650 li-ion (tylko w wersji protected) i wtedy będziesz mógł robić co chcesz ;p
                                        Last edited by bawolek; 20.06.2011, 14:02.

Skomentuj

tak potwierdzam słowa przedmówcy, enelooopy to świetne akumulatory, kupiłem sobie do apratu i już kilka miesięcy robię fotki na jednej parze :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X