Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

elegancko, wszytko na profilach "rexrotha", dawno mnie ciekawi taki projekt. jak planujesz napędzać wrzeciono?

Skomentuj

maxdila
      Duży silnik, grube śruby - mają więcej jak cal ? Prowadnice jakiego typu ? Swoją drogą to zapytam jeszcze (bo mnie ciekawość zżera :) ) dlaczego te, a nie wałki na łoż. liniowych ?
      Last edited by ir0nhide; 11.12.2011, 23:22.

Skomentuj

Rexroth nie mieszał sie w to, za to wszystko Powered by ITEM.
        Śrubki na głównych osiach dwukulowe 32mm, 20mm skoku, przekładnia na pasku jest żeby zwiększyć rozdzielczość.
        Na Y (stół) silnik 21Nm, na X 6,5Nm, na Z 6,5Nm.
        Paski T10, zębatki na obu osiach takie same: silnik 16Z, oś 32Z.

Z śruba trapezowa 12mm, 3mm skoku, prowadnice i wózek z siłownika.

Są takie śruby i takie prowadnice z łożyskami z jednego zaje*iście ważnego powodu - mam je za darmo i właściwie to ich posiadanie na sumę 0zł przeważyło o budowie.
        Gdyby nie one to cena budowy znacznie by wzrosła.

Wrzeciono to temat gorący bo mam wahania, potrzebuję z dużą tulejką/uchwytem (ER16-ER20), nie za mocne bo cena falownika przekroczy cenę wrzeciona i w miarę porządne.
        Popularne na ebay są takie: http://www.ebay.co.uk/itm/HIGH-SPEED...item3a6ad82373
        Ale jak pisałem 3kW :/
        Znalazłem jeszcze takie: http://www.protec.com.cn/ProductShow.asp?ArticleID=154 sprzedawane są w wobicie ale cena trochę duża więc próbuję skontaktować się z producentem albo jakimś innym chinolkiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila Zobacz posta
          Rexroth nie mieszał sie w to, za to wszystko Powered by ITEM.
          zasada ta sama ;-) a jaki wymiar tego stołu będzie docelowo?

Skomentuj

mam je za darmo
            No teraz to już mnie wkur...eś na maxa. :angry:

3kW ? Co ty chcesz frezować ? :blink:
            No to wychodzi na to że chyba falownik (pod 3kw) będzie najdroższą rzeczą w tej maszynce :) jedno czy 3 fazowy ?
            A co myślisz o ELTE ? - http://www.akcesoria.cnc.info.pl/elektrowrzeciona.htm

Skomentuj

Elte odpada bo za drogie:
              ELTE TMPE2 9/2 0,75 kW,18000 obr/min ER 20 1885,00pln netto szt.
              Dzisiaj się odezwał Protec z ChRL i napisali mi ile chce tych wrzecion ... napisałem że na próbę jedno a jak będzie w dobrej cenie i się sprawdzi to wezmę wiecej

Te 3kW jak pisałem odpada, zresztą jakoś mi dziwnie mało wygląda jak na 3kW.
              Wolał bym tego Proteca z tulejką Er16 o mocy 0,75kW i obrotami 18000-24000/min.. do heblowania i grawerowania było by w sam raz.

Rexroth'a profile są dla mnie mało atrakcyjne bo nie mam do nich żadnych akcesorii.
              Wymiar stołu może jest mniej ważny niż pole rocbocze które będzie wynościć około 840x640mm.
              Na tej płycie aluminiowej będą jeszcze 4ry profile itema o wymiarze 160x30mm i długości 840mm, które do kupy dają szerokość 640mm, a daję je z tego względu że przy takim stole można wszystko w każdej pozycji przymocować ściskami którę sobię jutro zrobię (szpilki 8mm + "łódki" do profili + nakrętki + mosiężne blachy dociskowe).

Skomentuj

Dzisiaj się odezwał Protec z ChRL i napisali mi ile chce tych wrzecion ... napisałem że na próbę jedno a jak będzie w dobrej cenie i się sprawdzi to wezmę wiecej
                A kiedy chcesz dokonać zakupu ? i napisz mi ile woła za szt. (może być na pw) to może i ja bym był chętny (jeśli oczywiście chciał byś)

Wolał bym tego Proteca z tulejką Er16 o mocy 0,75kW i obrotami 18000-24000/min.. do heblowania i grawerowania było by w sam raz.
                No wiadomo im mniejszy frez tym więcej obrotów potrzebuje, a tulejki to chyba nie problem są przecież reduktory itp. itd

Skomentuj

Nie na temat...
                  Wymiar stołu może jest mniej ważny niż pole rocbocze które będzie wynościć około 840x640mm.
                  to miałem na myśli

Skomentuj

maxdila, widzialem Twoje posty na cnc.info.pl :)

a propo konstrukcji - solidnie wykonana a brama na kilka srubek, daj jakies zastrzaly w podstawie bramy bo bedzie Ci wszystko w drgania wpadac

Skomentuj

Spokojnie to jeszcze nie są wszystkie zdjęcia i wzmocnienia, na dzień dzisiejszy te elementy wyglądają trochę inaczej... może dzisij zapodam jakieś foto szczegułów.

Na cnc forum jestem od nie dawna i się z bycia tam nie cieszę, mało pomocy dużo pytań.

Co do tulejek to im mniejsza tym mniejszy zakres grubości freza, więc im większa tulejka tym frezarka bardziej uniwerslana.

Jak dostanę odpowiedz z proteca to dam znać.

Skomentuj

mokre chinczyki 2,2kW i 3kW sa na er20
                        http://www.ebay.com/sch/i.html?_from...+MOTOR+SPINDLE
                        i sa bezglosne w porownaniu do np kress'a

Skomentuj

No to jest alternatywa, chociaż wolał bym 1,5kW, ostatecznie ten 2,2kW i prędzej od anglików: http://www.ebay.co.uk/itm/2-2KW-WATE...item27be80e859
                          Cena ta sama a ryzyko o cło nie istnieje.

---------- Post dodany o 09:07 ---------- Poprzedni post o 16:50 ----------

Jest odpowiedz:
                          Best price type is ES2835B-24/0.75 , but we only accept minimum quantity 5pcs. Price is USD200/pc, EX-works.
                          Sorry we don’t' accept paypal, it is high cost. We only accept bank transfer.

Te wrzeciono w wobit kosztuje 1400zł + VAT więc cena jest ponad dwa razy mniejsza kupując od producenta.
                          Tylko warunek 5sztuk i do tego wysyłka + cło , wyjdzie gdzieś 250-280$ za sztukę co dalej jest ceną mniejszą dwa razy :]
                          Jak się ktoś piszę to zapraszam na PW.
                          Last edited by maxdila; 13.12.2011, 09:21.

Skomentuj

Kto ma ochotę na nocne puzzle w Kicadzie?

Skomentuj

Dzięki, wole altiuma :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                Proszę :
                                Plan był taki że w grudniu będę maił już płytkę, w święta polutuje a w nowym roku pokaże coś już działającego. Niestety jak widać palny ulegną zmianie :(

R - SAP Simple Audio Player :) a także wstęp do R DAC czyli przetwornika C/A bez scalonych Dac-ów :)

Skomentuj

Moje dzisiejsze DIY, LM4780 na płytce jaromasa, z moją małą modyfikacją oraz sonda do oscyloskopu z doczepianymi/odczepianymi (zależy jak spojrzeć) do krokodylków dodatkowymi przewodami.
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                                    Kto ma ochotę na nocne puzzle w Kicadzie?
                                    Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta

A ja paint`a :razz:

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                    Moje dzisiejsze DIY, LM4780 na płytce jaromasa
                                    Wystarcza Ci takie trafo ? Grzeje się ?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                      Wystarcza Ci takie trafo ? Grzeje się ?
                                      To trafko ma ok 150VAC, więc nie ma problemu. Nie czuć żeby było chociażby ciepłe.
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi hehe dokładnie to samo składałem dzisiaj niestety z mizernym skutkiem. Przed chwilą uruchamiałem i poszedł bezpiecznik Jutro będę musiał się pomęczyć jeszcze nad nim.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                          To trafko ma ok 150VAC, więc nie ma problemu. Nie czuć żeby było chociażby ciepłe.
                                          Kur.... :/ ..źwa nie o trafo oczywiście mi chodziło tylko o radiator ( nie wiem dlaczego ja napisałem tarafo :unsure: ) Pytam bo ja na tym LM`ie mam chyba nawet trochę większy niż ty założony, a potrafi parzyć :/

Skomentuj

Czaruję...
                                          X