elegancko, wszytko na profilach "rexrotha", dawno mnie ciekawi taki projekt. jak planujesz napędzać wrzeciono?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Rexroth nie mieszał sie w to, za to wszystko Powered by ITEM.
Śrubki na głównych osiach dwukulowe 32mm, 20mm skoku, przekładnia na pasku jest żeby zwiększyć rozdzielczość.
Na Y (stół) silnik 21Nm, na X 6,5Nm, na Z 6,5Nm.
Paski T10, zębatki na obu osiach takie same: silnik 16Z, oś 32Z.
Z śruba trapezowa 12mm, 3mm skoku, prowadnice i wózek z siłownika.
Są takie śruby i takie prowadnice z łożyskami z jednego zaje*iście ważnego powodu - mam je za darmo i właściwie to ich posiadanie na sumę 0zł przeważyło o budowie.
Gdyby nie one to cena budowy znacznie by wzrosła.
Wrzeciono to temat gorący bo mam wahania, potrzebuję z dużą tulejką/uchwytem (ER16-ER20), nie za mocne bo cena falownika przekroczy cenę wrzeciona i w miarę porządne.
Popularne na ebay są takie: http://www.ebay.co.uk/itm/HIGH-SPEED...item3a6ad82373
Ale jak pisałem 3kW :/
Znalazłem jeszcze takie: http://www.protec.com.cn/ProductShow.asp?ArticleID=154 sprzedawane są w wobicie ale cena trochę duża więc próbuję skontaktować się z producentem albo jakimś innym chinolkiem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez maxdila Zobacz postaRexroth nie mieszał sie w to, za to wszystko Powered by ITEM.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez maxdila Zobacz postamam je za darmo
3kW ? Co ty chcesz frezować ? :blink:
No to wychodzi na to że chyba falownik (pod 3kw) będzie najdroższą rzeczą w tej maszynce :) jedno czy 3 fazowy ?
A co myślisz o ELTE ? - http://www.akcesoria.cnc.info.pl/elektrowrzeciona.htm
Skomentuj
-
Elte odpada bo za drogie:
ELTE TMPE2 9/2 0,75 kW,18000 obr/min ER 20 1885,00pln netto szt.... napisałem że na próbę jedno a jak będzie w dobrej cenie i się sprawdzi to wezmę wiecej
Te 3kW jak pisałem odpada, zresztą jakoś mi dziwnie mało wygląda jak na 3kW.
Wolał bym tego Proteca z tulejką Er16 o mocy 0,75kW i obrotami 18000-24000/min.. do heblowania i grawerowania było by w sam raz.
Rexroth'a profile są dla mnie mało atrakcyjne bo nie mam do nich żadnych akcesorii.
Wymiar stołu może jest mniej ważny niż pole rocbocze które będzie wynościć około 840x640mm.
Na tej płycie aluminiowej będą jeszcze 4ry profile itema o wymiarze 160x30mm i długości 840mm, które do kupy dają szerokość 640mm, a daję je z tego względu że przy takim stole można wszystko w każdej pozycji przymocować ściskami którę sobię jutro zrobię (szpilki 8mm + "łódki" do profili + nakrętki + mosiężne blachy dociskowe).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez maxdila Zobacz postaDzisiaj się odezwał Protec z ChRL i napisali mi ile chce tych wrzecion ... napisałem że na próbę jedno a jak będzie w dobrej cenie i się sprawdzi to wezmę wiecej
Zamieszczone przez maxdila Zobacz postaWolał bym tego Proteca z tulejką Er16 o mocy 0,75kW i obrotami 18000-24000/min.. do heblowania i grawerowania było by w sam raz.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez maxdila Zobacz postaWymiar stołu może jest mniej ważny niż pole rocbocze które będzie wynościć około 840x640mm.
Skomentuj
-
Spokojnie to jeszcze nie są wszystkie zdjęcia i wzmocnienia, na dzień dzisiejszy te elementy wyglądają trochę inaczej... może dzisij zapodam jakieś foto szczegułów.
Na cnc forum jestem od nie dawna i się z bycia tam nie cieszę, mało pomocy dużo pytań.
Co do tulejek to im mniejsza tym mniejszy zakres grubości freza, więc im większa tulejka tym frezarka bardziej uniwerslana.
Jak dostanę odpowiedz z proteca to dam znać.
Skomentuj
-
mokre chinczyki 2,2kW i 3kW sa na er20
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from...+MOTOR+SPINDLE
i sa bezglosne w porownaniu do np kress'a
Skomentuj
-
No to jest alternatywa, chociaż wolał bym 1,5kW, ostatecznie ten 2,2kW i prędzej od anglików: http://www.ebay.co.uk/itm/2-2KW-WATE...item27be80e859
Cena ta sama a ryzyko o cło nie istnieje.
---------- Post dodany o 09:07 ---------- Poprzedni post o 16:50 ----------
Jest odpowiedz:
Best price type is ES2835B-24/0.75 , but we only accept minimum quantity 5pcs. Price is USD200/pc, EX-works.
Sorry we don’t' accept paypal, it is high cost. We only accept bank transfer.
Te wrzeciono w wobit kosztuje 1400zł + VAT więc cena jest ponad dwa razy mniejsza kupując od producenta.
Tylko warunek 5sztuk i do tego wysyłka + cło , wyjdzie gdzieś 250-280$ za sztukę co dalej jest ceną mniejszą dwa razy :]
Jak się ktoś piszę to zapraszam na PW.Last edited by maxdila; 13.12.2011, 09:21.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaDzięki, wole altiuma :P
Plan był taki że w grudniu będę maił już płytkę, w święta polutuje a w nowym roku pokaże coś już działającego. Niestety jak widać palny ulegną zmianie :(
R - SAP Simple Audio Player :) a także wstęp do R DAC czyli przetwornika C/A bez scalonych Dac-ów :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mbar Zobacz postaKto ma ochotę na nocne puzzle w Kicadzie?Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaDzięki, wole altiuma :P
A ja paint`a :razz:
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaMoje dzisiejsze DIY, LM4780 na płytce jaromasa
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaWystarcza Ci takie trafo ? Grzeje się ?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaTo trafko ma ok 150VAC, więc nie ma problemu. Nie czuć żeby było chociażby ciepłe.
Skomentuj
Skomentuj