Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bardzo dobry zestaw głośników, chyba najciekawszy zestaw 2 drożny jaki można złożyć na usherach

Skomentuj

jest do tego ogólno dostępna "profesjonalna" zwrotnica?

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
        jest do tego ogólno dostępna "profesjonalna" zwrotnica?
        Nie jest, dlatego napisałem zaprojektować zamiast skopiować jakiś gotowy projekt :)
        Spokojnie, wszystko będzie mierzone.

Skomentuj

kupując głośniki za takie pieniądze wolałbym mieć już gotową profesjonalną zwrotnice, bo to co my robimy nie budzi u mnie dużego zaufania
          nie uwłaczając nikomu ale zrobienie zwrotnicy która się zgrywa w fazie i wykres pięknie wygląda to nie wszystko, bo zestaw też musi mieć odpowiednie brzmienie, a wykres nie gra

np to co teraz mam, niby jest ok ale średnie tony są za zimne bo wysokotonówka mi odtwarza (tak się domyślam)

Skomentuj

To też wydaje mi się że każdy po zaprojektowaniu i wykonaniu pomiarów zwrotnicy/zestawu robi odsłuchy i stwierdza czy jest dobrze czy jeszcze trzeba coś poprawić... Takie moje zdanie, bo gdyby było inaczej to po co pomiary wystarczy kalkulator i dawaj odwalamy pańszczyznę ...

A takie kopiowanie gotowych projektów to nie DIY a "clone DIY" czyli bez większej inwencji twórczej xD

Pozdrawiam
            Last edited by gucio.; 25.11.2011, 16:33.

Skomentuj

kupując głośniki za takie pieniądze wolałbym mieć już gotową profesjonalną zwrotnice, bo to co my robimy nie budzi u mnie dużego zaufania
              nie uwłaczając nikomu ale zrobienie zwrotnicy która się zgrywa w fazie i wykres pięknie wygląda to nie wszystko, bo zestaw też musi mieć odpowiednie brzmienie, a wykres nie gra

np to co teraz mam, niby jest ok ale średnie tony są za zimne bo wysokotonówka mi odtwarza (tak się domyślam)
              Wierzysz bardziej komuś anonimowemu z internetu, że dany projekt jest super i ma świetny dźwięk niż sobie podczas robienia swoich pomiarów i odsłuchów w czasie projektowania?

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
              To też wydaje mi się że każdy po zaprojektowaniu i wykonaniu pomiarów zwrotnicy/zestawu robi odsłuchy i stwierdza czy jest dobrze czy jeszcze trzeba coś poprawić... Takie moje zdanie, bo gdyby było inaczej to po co pomiary wystarczy kalkulator i dawaj odwalamy pańszczyznę ...

Pozdrawiam
              No dokładnie :)

Skomentuj

do wejherowa skm jeździ więc zawsze na odsłuch mogę podskoczyć

do projektowanie zwrotnicy trzeba nakładów finansowych, bo można w SW zaprojektować ale jej się nie posłucha i wtedy trzeba różnych wariantów odsłuchać

nie mam tyle doświadczenia żeby mieć zaufanie do moich umiejętności w szczególności do projektowania zwrotnic, to jest raczej aspekt psychologiczny, pamiętam jak miesiąc BR dobierałem O_o a się skończyło na tym, że jest strojony na Fs głośnika

Skomentuj

nie mam tyle doświadczenia żeby mieć zaufanie do moich umiejętności w szczególności do projektowania zwrotnic
                  dlatego ja nadal wysylam na konktrole yoshiemu

Skomentuj

Zlecenie komuś wykonania zwroty to tak jak by krawcowi zlecić uszycie garniaka i powiedzieć żeby uszył według własnej miary

Skomentuj

do projektowanie zwrotnicy trzeba nakładów finansowych,
                      100zl unijig irka
                      i elementy na zwrotnice max 100zl
                      i masz wszystko czego ci potrzeba do zabawy
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        Łukasz[
                        Jak wyliczyłeś elementy na zwrotnice w tej kwocie. Planuję kupić zestaw rezystorów, kondensatorów i cewek rdzeniowych i wychodzi kosmos cena. Jakie wartości powinienem kupić aby były jak najbardziej uniwersalne (pytam o cewki) ?
                        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zlecenie komuś wykonania zwroty to tak jak by krawcowi zlecić uszycie garniaka i powiedzieć żeby uszył według własnej miary
                          To samo dotyczy kopiowanai gotowych konstrukcji - na pierwszą można, a nawet trzeba, ale na nastepne...

100zl unijig irka
                          Jak wyliczyłeś elementy na zwrotnice w tej kwocie. Planuję kupić zestaw rezystorów, kondensatorów i cewek rdzeniowych i wychodzi kosmos cena.
                          Za 200 zł można złożyć zwrotnicę aktywną z zasialniem, moduł wzmacniacza stereo do napedzenie głośników wysokotonowych i do tego kupić wkładkę panasonica. I już niech tylko mbar przyjdzie i mnie poprze :)

Jakie wartości powinienem kupić aby były jak najbardziej uniwersalne (pytam o cewki) ?
                          W przypadku kóry podałem - garśc rezystorów 2-5kohm, co bedzie kosztować góra 10 zł :flapper:

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta

Za 200 zł można złożyć zwrotnicę aktywną z zasialniem, moduł wzmacniacza stereo do napedzenie głośników wysokotonowych i do tego kupić wkładkę panasonica. I już niech tylko mbar przyjdzie i mnie poprze :)
                            W przypadku kóry podałem - garśc rezystorów 2-5kohm, co bedzie kosztować góra 10 zł :flapper:
                            Pytałem o zestawy RLC aby można było prawie dowolnie konfigurować nawet filtry 3 rzędu. Czyli:
                            http://www.loudspeakershop.eu/konden...zt-p-1887.html
                            ale po 1 sztuce do 15 uF
                            Zestaw cewek, małe powietrzne, duże rdzeniowe - jakie wartości ???
                            No i garść rezystorów metalizowanych tolerancja 5% czy powinny być 2%

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                              Łukasz[
                              Jak wyliczyłeś elementy na zwrotnice w tej kwocie. Planuję kupić zestaw rezystorów, kondensatorów i cewek rdzeniowych i wychodzi kosmos cena. Jakie wartości powinienem kupić aby były jak najbardziej uniwersalne (pytam o cewki) ?
                              kondy: 100, 47, 33, 22, 10, 8,2, 6,8, 5,6, 4,7, 3,9, 3,3, 2,2 uF
                              cewki: 3,4, 2,7, 2,0, 1,5, 1, 0,7, 0,5, 0,4, 0,2 mH
                              rezy: 1, 2, 3,3, 4,7, 6,8, 8,2, 10, 15 R

wszystkiego po 2szt
                              chos i tak uwazam, ze troche za duzo
                              mozna przeciez zlozyc z kilku
                              zakupy zrób w stx-e
                              kup najtansze cewki rdzeniowe, kondy elektrolity i rezy ceramiczne
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Popieram! Aktywne FTW :)

Skomentuj

Jakie wartości powinienem kupić aby były jak najbardziej uniwersalne (pytam o cewki) ?
                                  nawinalem cewki z odczepami - bede nawijal 4szt ponad moje potrzeby...

Skomentuj

dabyl sprzedawal swego czasu cewki z odczepami
                                    idealne do zwrotnicy strojonej
                                    nawt ma opracowany schemat takiej
                                    i wykonana 1 szt
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                      kondy: 100, 47, 33, 22, 10, 8,2, 6,8, 5,6, 4,7, 3,9, 3,3, 2,2 uF
                                      cewki: 3,4, 2,7, 2,0, 1,5, 1, 0,7, 0,5, 0,4, 0,2 mH
                                      rezy: 1, 2, 3,3, 4,7, 6,8, 8,2, 10, 15 R

wszystkiego po 2szt
                                      chos i tak uwazam, ze troche za duzo
                                      mozna przeciez zlozyc z kilku
                                      zakupy zrób w stx-e
                                      kup najtansze cewki rdzeniowe, kondy elektrolity i rezy ceramiczne
                                      Czyli do pomiarów JIGiem wystarczą kondensatory elektrolityczne ? Mam na miejscu dystrybutora:
                                      http://www.eltex.radom.pl/?ID=1
                                      Ceny jakieś śmieszne. Nie muszą być przynajmniej z tworzyw sztucznych, np ?:
                                      http://www.stx.pl/category/zwrotnice...mt-100v-bennic
                                      Cewki mam zamiar kupić z cienkiego drutu 0,7mm - mogą być ?

Skomentuj

a skoro mowa o zwrotnicach to ja pokaze to

po dlugim czasie skonczylem komplet i moge robic odsluchy stereo

ale brakuje mi 1 konda... :(

---------- Post dodany o 22:18 ---------- Poprzedni post o 22:15 ----------

Czyli do pomiarów JIGiem wystarczą kondensatory elektrolityczne ?
                                        do pomiarow nie potrzebujesz zadnych - potrzebujesz do odsluchow
                                        na elektrolitach brzmienie jest inne - ale ch-ki beda takie same

Cewki mam zamiar kupić z cienkiego drutu 0,7mm - mogą być ?
                                        tak, sam takie mam

Skomentuj

Wow Paweł właśnie o takie coś mi chodziło. Dlaczego nie zrobiłeś 2x chętnie bym odkupił !
                                          Paweł jestem zainteresowany tymi cewkami. Napiszę na GG.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X