Bardzo dobry zestaw głośników, chyba najciekawszy zestaw 2 drożny jaki można złożyć na usherach
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postajest do tego ogólno dostępna "profesjonalna" zwrotnica?
Spokojnie, wszystko będzie mierzone.
Skomentuj
-
kupując głośniki za takie pieniądze wolałbym mieć już gotową profesjonalną zwrotnice, bo to co my robimy nie budzi u mnie dużego zaufania
nie uwłaczając nikomu ale zrobienie zwrotnicy która się zgrywa w fazie i wykres pięknie wygląda to nie wszystko, bo zestaw też musi mieć odpowiednie brzmienie, a wykres nie gra
np to co teraz mam, niby jest ok ale średnie tony są za zimne bo wysokotonówka mi odtwarza (tak się domyślam)
Skomentuj
-
To też wydaje mi się że każdy po zaprojektowaniu i wykonaniu pomiarów zwrotnicy/zestawu robi odsłuchy i stwierdza czy jest dobrze czy jeszcze trzeba coś poprawić... Takie moje zdanie, bo gdyby było inaczej to po co pomiary wystarczy kalkulator i dawaj odwalamy pańszczyznę ...
A takie kopiowanie gotowych projektów to nie DIY a "clone DIY" czyli bez większej inwencji twórczej xD
PozdrawiamLast edited by gucio.; 25.11.2011, 16:33.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postakupując głośniki za takie pieniądze wolałbym mieć już gotową profesjonalną zwrotnice, bo to co my robimy nie budzi u mnie dużego zaufania
nie uwłaczając nikomu ale zrobienie zwrotnicy która się zgrywa w fazie i wykres pięknie wygląda to nie wszystko, bo zestaw też musi mieć odpowiednie brzmienie, a wykres nie gra
np to co teraz mam, niby jest ok ale średnie tony są za zimne bo wysokotonówka mi odtwarza (tak się domyślam)
Zamieszczone przez gucio. Zobacz postaTo też wydaje mi się że każdy po zaprojektowaniu i wykonaniu pomiarów zwrotnicy/zestawu robi odsłuchy i stwierdza czy jest dobrze czy jeszcze trzeba coś poprawić... Takie moje zdanie, bo gdyby było inaczej to po co pomiary wystarczy kalkulator i dawaj odwalamy pańszczyznę ...
Pozdrawiam
Skomentuj
-
do wejherowa skm jeździ więc zawsze na odsłuch mogę podskoczyć
do projektowanie zwrotnicy trzeba nakładów finansowych, bo można w SW zaprojektować ale jej się nie posłucha i wtedy trzeba różnych wariantów odsłuchać
nie mam tyle doświadczenia żeby mieć zaufanie do moich umiejętności w szczególności do projektowania zwrotnic, to jest raczej aspekt psychologiczny, pamiętam jak miesiąc BR dobierałem O_o a się skończyło na tym, że jest strojony na Fs głośnika
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postanie mam tyle doświadczenia żeby mieć zaufanie do moich umiejętności w szczególności do projektowania zwrotnic
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postado projektowanie zwrotnicy trzeba nakładów finansowych,
i elementy na zwrotnice max 100zl
i masz wszystko czego ci potrzeba do zabawyJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postai elementy na zwrotnice max 100zl
Jak wyliczyłeś elementy na zwrotnice w tej kwocie. Planuję kupić zestaw rezystorów, kondensatorów i cewek rdzeniowych i wychodzi kosmos cena. Jakie wartości powinienem kupić aby były jak najbardziej uniwersalne (pytam o cewki) ?Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Zlecenie komuś wykonania zwroty to tak jak by krawcowi zlecić uszycie garniaka i powiedzieć żeby uszył według własnej miary
100zl unijig irka
i elementy na zwrotnice max 100zl
Jak wyliczyłeś elementy na zwrotnice w tej kwocie. Planuję kupić zestaw rezystorów, kondensatorów i cewek rdzeniowych i wychodzi kosmos cena.
Jakie wartości powinienem kupić aby były jak najbardziej uniwersalne (pytam o cewki) ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
Za 200 zł można złożyć zwrotnicę aktywną z zasialniem, moduł wzmacniacza stereo do napedzenie głośników wysokotonowych i do tego kupić wkładkę panasonica. I już niech tylko mbar przyjdzie i mnie poprze :)
W przypadku kóry podałem - garśc rezystorów 2-5kohm, co bedzie kosztować góra 10 zł :flapper:
http://www.loudspeakershop.eu/konden...zt-p-1887.html
ale po 1 sztuce do 15 uF
Zestaw cewek, małe powietrzne, duże rdzeniowe - jakie wartości ???
No i garść rezystorów metalizowanych tolerancja 5% czy powinny być 2%Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaŁukasz[
Jak wyliczyłeś elementy na zwrotnice w tej kwocie. Planuję kupić zestaw rezystorów, kondensatorów i cewek rdzeniowych i wychodzi kosmos cena. Jakie wartości powinienem kupić aby były jak najbardziej uniwersalne (pytam o cewki) ?
cewki: 3,4, 2,7, 2,0, 1,5, 1, 0,7, 0,5, 0,4, 0,2 mH
rezy: 1, 2, 3,3, 4,7, 6,8, 8,2, 10, 15 R
wszystkiego po 2szt
chos i tak uwazam, ze troche za duzo
mozna przeciez zlozyc z kilku
zakupy zrób w stx-e
kup najtansze cewki rdzeniowe, kondy elektrolity i rezy ceramiczneJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaJakie wartości powinienem kupić aby były jak najbardziej uniwersalne (pytam o cewki) ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postakondy: 100, 47, 33, 22, 10, 8,2, 6,8, 5,6, 4,7, 3,9, 3,3, 2,2 uF
cewki: 3,4, 2,7, 2,0, 1,5, 1, 0,7, 0,5, 0,4, 0,2 mH
rezy: 1, 2, 3,3, 4,7, 6,8, 8,2, 10, 15 R
wszystkiego po 2szt
chos i tak uwazam, ze troche za duzo
mozna przeciez zlozyc z kilku
zakupy zrób w stx-e
kup najtansze cewki rdzeniowe, kondy elektrolity i rezy ceramiczne
http://www.eltex.radom.pl/?ID=1
Ceny jakieś śmieszne. Nie muszą być przynajmniej z tworzyw sztucznych, np ?:
http://www.stx.pl/category/zwrotnice...mt-100v-bennic
Cewki mam zamiar kupić z cienkiego drutu 0,7mm - mogą być ?Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
a skoro mowa o zwrotnicach to ja pokaze to
po dlugim czasie skonczylem komplet i moge robic odsluchy stereo
ale brakuje mi 1 konda... :(
---------- Post dodany o 22:18 ---------- Poprzedni post o 22:15 ----------
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaCzyli do pomiarów JIGiem wystarczą kondensatory elektrolityczne ?
na elektrolitach brzmienie jest inne - ale ch-ki beda takie same
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaCewki mam zamiar kupić z cienkiego drutu 0,7mm - mogą być ?
Skomentuj
Skomentuj