Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bo Kolumny mają 56cm wysokosci

Skomentuj

Grunt to dobre proporcje... :P

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        Grunt to dobre proporcje... :P
        Grunt nie grunt... zrób mądralo monitory 55 litrów netto

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
          Proporcje nie mają moim zdaniem nic do litrażu... Chodzi o stosunek długości boków a nie o wielkość bryły.

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
            Proporcje nie mają moim zdaniem nic do litrażu... Chodzi o stosunek długości boków a nie o wielkość bryły.
            O co chodzi bo nie rozumiem Rozumiem ze mozna zrobić monitor V-55litrów netto który bedzie miał np 40cm wysokosci tylko po to by ładnie proporcjonalnie standy miały ~60cm?? Tylko nie bardzo pasuje mi taki monitor który bedzie 2-3x dłuższy niz wyższy

Panowie... niekóre projekty wynikają z mozliwosci praktycznych

Skomentuj

A mozna zrobic i ponad 300 litrowe monitory :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                A mozna zrobic i ponad 300 litrowe monitory :P
                I podobne proporcje sa u mnie wiec w czym problem?

Skomentuj

I podobne proporcje sa u mnie wiec w czym problem?

Problemu nie ma. Chodzi tylko i wyłącznie o estetykę wizualną i pewne reguły. Czasem jest tak, że człowiek patrzy na bryłę i mówi: "ładne to jest". Z drugiej strony, gdy patrzymy na kształt, który nie trafia w nasze gusta potrafimy od razu stwierdzić co jest z nim nie tak ( za wysoki, za niski, za chudy lub szeroki itp. ) Nie dzieje się to bez przyczyny.... W grę wchodzi matematyka i liczby.

Istnieje coś takiego jak Złoty podział i ciąg Fibonacciego. Projektanci wszelakich rzeczy używają go do stworzenia ładnych przyciągających oczy kształtów.

W teorii to brzmi tak:
                  "Złota proporcja według ciągu Fibonacciego: figura geometryczna złożona z kwadratów, których boki to wartości kolejnych liczb z ciągu. Spiralę Fibonacciego opisujemy na niej w ten sposób, że każdy łuk ma promień o tej samej wartości co kwadrat w który jest wpisany"

Inaczej mówiąc - korzystając z powyższej zasady matematyki możemy stworzyć bryłę, która podświadomie będzie podobać się odbiorcom. Dla przykładu Projektanci Aston Martina 177 ( auto za 1200 000 funtów, 77 egzemplarzy na świecie) tworzyli jego sylwetkę ściśle stosując się do reguł złotego podziału.

Pamiętam jak kiedyś bingant napisał, że powstało wiele klonów jego udanej konstrukcji (2,5way na AWX) ale żadna nie miała odpowiednich proporcji...

Ten post to raczej jako ciekawostka i "rada"....a nie szukanie dziury w całym. Można przestudiować i spróbować, można to "olać" i robić swoje...

Skomentuj

Wszystko sie zgadza Zolwik poza jedna rzecza, swiecie audio czesto bywa tak, ze to co akustycznie dobre, nie do konca jest piekne i ciezko pogodzic jedno z drugim. Czasami sie udaje, czasami nie, o ile robi sie cos dla siebie to mozna przymknac oko, ale jak produkt trzeba sprzedac, to trzeba isc na kompromisy na rzecz wizualnych wartosci, czesto wartosc akustyczna i uzytkowa schodzi na dalszy plany, aby tylko wizualnie wygladalo dobrze i przyciagalo klienta.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Żółwik, powiem tak gratuluje fajnej stronki www, dopiero zauważyłem.. lubie porządek

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                        ...Istnieje coś takiego jak Złoty podział i ciąg Fibonacciego. Projektanci wszelakich rzeczy używają go do stworzenia ładnych przyciągających oczy kształtów. ...
                        Przypomniał mi się od razu "Pi" Darena Aronofsky.

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                          Żółwik, powiem tak gratuluje fajnej stronki www, dopiero zauważyłem.. lubie porządek
                          Dziękuję....:) Mogę poinformować, że polska odsłona jest już "prawie" gotowa. Będzie w niej więcej informacji opisowych. Zamierzam również zamieścić rysunki konstrukcyjne i pomiary - tak aby wszystkie potrzebne info dotyczące danej konstrukcji było w jednym miejscu.

Skomentuj

Żółwik dobre to co pokazałes, podobne do różnych "bajerów" w fotografii. Bardzo dziękuję.

Małe przymiarki.

Skomentuj

no to zaszalales

Skomentuj

dzis zlozylem suba na 2 cewkowym STXie,
                                dobra pompka:)
                                sugerowalem sie zaleceniem ze strony i niestety 30l@30Hz to troche za duzo.
                                jutro potestuje tak ok 20l@40Hz
                                chyba ze ktos juz ma obcykane jak najlepiej go zaaplikowac?

to dla dziewczyny i mimo wszystko jest zachwycona:))
                                mi tez sie podoba jako subek do kompa!:)

Skomentuj

"Jak się bawić, to się bawić - głośnik spalić, lepszy wsadzić :)"

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                                    23L br 17L oz
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

a jakie strojenie?:)

Skomentuj

coś ok 35Hz
                                        Paweł wrzycał wykresy tylko nie pamiętam gdzie są
                                        jak to przeczyta to pewnie się pojawią :)
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                                          Robiłem go. 25L, ~35Hz

Skomentuj

Czaruję...
                                          X