Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Póki co 12cm, ale jak pożyczę mikrofon pojemnościowy i zrobię pomiary to poeksperymentuje z długością.

Skomentuj

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
      Póki co 12cm, ale jak pożyczę mikrofon pojemnościowy i zrobię pomiary to poeksperymentuje z długością.
      mikrofonem zmierzysz strojenie?
      do tego nie potrzebny jest mikrofon
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jakby wetknąć go w tunel to i zmierzysz. No ale to utrudnianie sobie życia :)

Skomentuj

Ja tak wtykam i jest mi z tym lepiej :)

Skomentuj

Gusta guściki

Skomentuj

piglet11
              , ale frezy to jednak ważna rzecz, trzeba bylo chocby nozykiem wydlubac. M.in Troels Gravesen (i ktoś na diyakustyk.com) pokazywał jak zmienia się charakterystyka przetwarzania gdy nie ma podfrezowań.

Ogólnie konstrukcja estetyczna, łądny fornir, proporcje głośniak tez dobre. A frezow czepiam sie z w/w wzgledu.

Co do strojenia, to mozna mikrofonem, a mozna z jednego rezystora, dwoch jackow i kawalka kabla zrobic jiga i ladnie pomierzyc impedancje w ARTA IMP. Bardzo przyjemna i prosta metoda, a na dodatek na stronie glownej w artykulach jest opisane jak prawidlowo dostroic BR.

Skomentuj

Można i na oko: na środek kopułki nakleić kawałek białej taśmy samoprzylepnej (byle ze słabym klejem ) i posługując się generatorem patrzeć, przy jakiej częstotliwości membrana najmniej się wychyla :)

Skomentuj

Najfajniejszy sposób strojenia wydaje mi się z generatorem :)
                  Ogólnie jestem elektronikiem, a kolumny zrobiłem w przerwie po sesji. To moje pierwsze kolumny DIY, w tematykę audio dopiero się zagłębiam. Zimno na dworze, a w taką pogodę nie pobawię się transformatorem Tesli więc poszerzam swe horyzonty w innej dziedzinie

Ale wracając do tematu na ile Hz proponujecie zestroić takie małe kolumienki? 40? czy troszkę wyżej?
                  tomq88 w przyszłych konstrukcjach frezy już będą :)

Skomentuj

pzy czestotliwosic strojenia port najbardziej odciaza glosnik. Glosnik jest najbardziej "pprzemeczony" przy czestotliwosci rezonansowej. Strojac na czestotliowsc rezonansowa (ale realna, zmierzona, a nie taka jaka podal producent) odciazasz glosnik w miejscu w ktorym najbardizej tego potrzebuje.

Ale wiele osob stroi na sluch

Skomentuj

Póki co 12cm
                      a jaka dokladnie srednica?
                      policzymy strojenie

Skomentuj

77mm przy wejściu, a 71mm na końcu.
                        Wymiary zewnętrzne obudowy to 17X24x37cm z płyty 18mm.

Edit//
                        Już myślałem, że całeczki trzeba będzie liczyć, a tu takie proste wzory.

Dla 48Hz długość tunelu BR wyszła mi 52mm.
                        Last edited by piglet11; 25.02.2012, 15:31.

Skomentuj

Ale wracając do tematu na ile Hz proponujecie zestroić takie małe kolumienki? 40?
                          Raczej okolice 50 Hz.

Skomentuj

Podstawowy grawer zaliczony :]

Skomentuj

77mm przy wejściu, a 71mm na końcu.
                              wewnetrzna? :o
                              czlowieku, przeciez to sie nadaje do 18cm a nie 15 :/

strojenie wychodzi ok 85Hz!!
                              przeciez to musi dudnic :???:

Dla 48Hz długość tunelu BR wyszła mi 52mm.
                              jakim cudem?

Zamieszczone przez maxdila Zobacz posta
                              Podstawowy grawer zaliczony :]
                              fajnie
                              ale powiedz mi dlaczego takie krawedzie postrzepione? frez nie za ostry?
                              no i chyba ci stol sie trzesie :/

Skomentuj

Krawędzie postrzępione bo prędkośc posówu za duża a swoją drogą frez do grawerki mam używany/ostrzony.
                                Maszyna się trzęsie bo przy niskich obrotach silniki krokowe tak się zachowują :/ Prawdopodobnie można to zniwelować zwiększając mikrokrok.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  jakim cudem?
                                  Korzystałem ze wzorów podanych na stronie. Takie liczy mi wyszły.

Co do gry, teraz po skróceniu mają lepszy bas, bo przedtem to słaby był na 12cm długosci.

Jeśli możesz to przedstaw swoje obliczenia.
                                  Last edited by piglet11; 25.02.2012, 17:15.

Skomentuj

maxdila świetna sprawa!
                                    to kiedy grupowe zamówienie na tabliczki z logo? :lol:
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Powoli... powoli... najpierw trzeba to opanować i doprowadzić do stanu fabrycznych grawerek.
                                      Tyle plus że freziki od chińczyka są dwustronne i mam ich 5sztuk.

Skomentuj

Korzystałem ze wzorów podanych na stronie. Takie liczy mi wyszły.
                                        pobierz winisd lub bassbox itp
                                        Co do gry, teraz po skróceniu mają lepszy bas, bo przedtem to słaby był na 12cm długosci.

Jeśli możesz to przedstaw swoje obliczenia.
                                        no masakra :???:
                                        czyli pewnie ci dudni niemilosiernie na 100Hz i uwazasz to za dobry bas :???:
                                        Zamieszczone przez maxdila Zobacz posta
                                        Powoli... powoli... najpierw trzeba to opanować i doprowadzić do stanu fabrycznych grawerek.
                                        Tyle plus że freziki od chińczyka są dwustronne i mam ich 5sztuk.
                                        chcialem juz kolege meczyc z zabawa na laserze... ale wole dac tobie zarobic

Skomentuj

Jutro sprawdze w programach, ktore podales. Jeszcze nie mam doswiadczenia, wiec probuje. Jak puszczalem czestotliwosci od 25 do 65Hz to skok membrany malal coraz bardziej.
                                          Wiec twierdzisz, ze tamte wzory sa malo wiarygodne, masz jakies z uwzglednionymi bledami?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X