Póki co 12cm, ale jak pożyczę mikrofon pojemnościowy i zrobię pomiary to poeksperymentuje z długością.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez piglet11 Zobacz postaPóki co 12cm, ale jak pożyczę mikrofon pojemnościowy i zrobię pomiary to poeksperymentuje z długością.
do tego nie potrzebny jest mikrofonJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
piglet11
Ogólnie konstrukcja estetyczna, łądny fornir, proporcje głośniak tez dobre. A frezow czepiam sie z w/w wzgledu.
Co do strojenia, to mozna mikrofonem, a mozna z jednego rezystora, dwoch jackow i kawalka kabla zrobic jiga i ladnie pomierzyc impedancje w ARTA IMP. Bardzo przyjemna i prosta metoda, a na dodatek na stronie glownej w artykulach jest opisane jak prawidlowo dostroic BR.
Skomentuj
-
Najfajniejszy sposób strojenia wydaje mi się z generatorem :)
Ogólnie jestem elektronikiem, a kolumny zrobiłem w przerwie po sesji. To moje pierwsze kolumny DIY, w tematykę audio dopiero się zagłębiam. Zimno na dworze, a w taką pogodę nie pobawię się transformatorem Tesli więc poszerzam swe horyzonty w innej dziedzinie
Ale wracając do tematu na ile Hz proponujecie zestroić takie małe kolumienki? 40? czy troszkę wyżej?
tomq88 w przyszłych konstrukcjach frezy już będą :)
Skomentuj
-
pzy czestotliwosic strojenia port najbardziej odciaza glosnik. Glosnik jest najbardziej "pprzemeczony" przy czestotliwosci rezonansowej. Strojac na czestotliowsc rezonansowa (ale realna, zmierzona, a nie taka jaka podal producent) odciazasz glosnik w miejscu w ktorym najbardizej tego potrzebuje.
Ale wiele osob stroi na sluch
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piglet11 Zobacz postaPóki co 12cm
policzymy strojenie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piglet11 Zobacz postaAle wracając do tematu na ile Hz proponujecie zestroić takie małe kolumienki? 40?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta77mm przy wejściu, a 71mm na końcu.
czlowieku, przeciez to sie nadaje do 18cm a nie 15 :/
strojenie wychodzi ok 85Hz!!
przeciez to musi dudnic :???:
Zamieszczone przez piglet11 Zobacz postaDla 48Hz długość tunelu BR wyszła mi 52mm.
Zamieszczone przez maxdila Zobacz postaPodstawowy grawer zaliczony :]
ale powiedz mi dlaczego takie krawedzie postrzepione? frez nie za ostry?
no i chyba ci stol sie trzesie :/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postajakim cudem?
Co do gry, teraz po skróceniu mają lepszy bas, bo przedtem to słaby był na 12cm długosci.
Jeśli możesz to przedstaw swoje obliczenia.Last edited by piglet11; 25.02.2012, 17:15.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piglet11 Zobacz postaKorzystałem ze wzorów podanych na stronie. Takie liczy mi wyszły.
Zamieszczone przez piglet11 Zobacz postaCo do gry, teraz po skróceniu mają lepszy bas, bo przedtem to słaby był na 12cm długosci.
Jeśli możesz to przedstaw swoje obliczenia.
czyli pewnie ci dudni niemilosiernie na 100Hz i uwazasz to za dobry bas :???:Zamieszczone przez maxdila Zobacz postaPowoli... powoli... najpierw trzeba to opanować i doprowadzić do stanu fabrycznych grawerek.
Tyle plus że freziki od chińczyka są dwustronne i mam ich 5sztuk.
Skomentuj
Skomentuj