Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
    Nie na temat...

Podobnież, jak mdło robi się od Twojego narzekania na te AWX'y.
    Podobnież, jak mdło robi się od Twojego wychwalania tych GDN 13/50/9.
    Widzisz, to taki trochę obosieczny miecz
    Przynajmniej nie robię tego prawie w każdym temacie tu na forum...

Skomentuj

Zamieszczone przez zomo Zobacz posta
      Moja i znajomych opinia jest taka że ten projekt jest wręcz idealny dla ludzi którzy chcą uzyskać dobrze brzmiący, nisko schodzący bass ale jeżeli ktoś słucha "rąbanki" (sorki za wyrażenie) w stylu techno czy hardstyle to chyba lepiej postawić np na 2,5 drogi bo tam będzie basu więcej.
      Do takiej muzyki AWX całkowicie się nie nadaje niestety. Może dlatego, że nie jest kick basem :)

Skomentuj

slupki do lanci kappa
        bym juz skonczyl ale ten material chlonie duzo kleju i mi sie skonczyl :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
          Można by pomyśleć nad "zateelkowaniem" głośników w jakimś gotowym projekcie 3-drożnym. Ewentualnie coś zupełnie nowego ale właśnie w kierunku trzech dróg. Te linie transmisyjne na "dwunastkach/piętnastkach" to jednak wydaje mi się "popierdółki" - 18-AWX to coś pośredniego - natomiast na takich min. 8 calach... Problem tylko taki, że obudowa byłaby pewnie wielkości szafy... to znaczy problem, nie problem - zależy dla kogo Konstrukcja zdecydowanie do większych pokoi/salonów.

---------- Post dodany o 20:09 ---------- Poprzedni post o 20:07 ----------

No i kto tym razem podejmie się sponsorowania projektu?

po co robić jak mamy gotowe :) ( do wyboru obudowy zarówno TL jak i BR) ( po sylwestrze będę wykonywał te pierwsze w TL - ale nie dla siebie :( a co sądzicie o tych projektach ??) :

http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-SEAS-ER.htm

i dla bogatszych (w sumie marzy mi się ten projekt):

http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-NEXT.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
            po co robić jak mamy gotowe :) ( do wyboru obudowy zarówno TL jak i BR) ( po sylwestrze będę wykonywał te pierwsze w TL - ale nie dla siebie :( a co sądzicie o tych projektach ??) :

http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-SEAS-ER.htm

i dla bogatszych (w sumie marzy mi się ten projekt):

http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-NEXT.htm
            a na zwrotnice trzeba wydac całą wypłate w tych projektach. Jedna wypłata to jedna zwrotnica hehe:)

Skomentuj

Ja się ciągle waham pomiędzy W18EX001, a W18NX do mojego projektu jako średniotonowy, ale ciężko cokolwiek więcej znaleźć o tych głośnikach w necie... Może do metalowego L26 bardziej pasowałby W18EX, ale boję się zbytniego komplikowania zwrotnicy.

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                po co robić jak mamy gotowe :)
                No racja. Po co konstruować jakiekolwiek nowe zestawy, skoro gotowych mamy od groma - nic tylko kopiować... A tak w ogóle to Troels też jest śmieszny, bo urobi się chłop, a przecież tyle kolumn już wcześniej "inni" zaprojektowali - mógł sobie przecież coś skopiować... A tak w ogóle to ci "inni" to są jacyś śmieszni... i tak dalej, i tak dalej...
                Idąc tym tropem idea tego forum traci nieco na wartości.

Skomentuj

Jesli sie udostepnia gotowe projekty do skopiowania, z pelna dokumentacja wykonania to nic dziwnego, ze klonerow bedzie przybywac :) Oczywiscie nic w tym zlego, lecz trzeba sie z tym liczyc, ze w ten sposob ogranicza sie ilosc samodzielnie skonstruowanych projektow. Z drugiej strony to jesli by na forum nie bylo tak licznie przedstawionych dokladnych projektow, to i samo forum tak liczne by nie bylo...

Ps. Troels ma ciekawsze konstrukcje do skopiowania niz te nowe TL. Tak mi sie wydaje...

Skomentuj

jamess8, 18 cm na średnitonowy? Widziałeś w ogole charakterystykę tego głośnika? Zresztą, nawet po co patrzeć, przeczytałem tylko nazwę i wiem, ze w życiu u siebie bym go nie zastosował w tej roli.

Chociaż biorac pod uwage modę (szczegołnie tu na forum) na jak najniższe podziały, to jednak rzoumiem dlaczego o nim myslisz. No cóż, dobre kolumny nie dla każdego znaczy to samo....

-----------
                    a na zwrotnice trzeba wydac całą wypłate w tych projektach. Jedna wypłata to jedna zwrotnica hehe
                    Troels ma te elemnty za darmo, to co mu szkodzi takie wpakować. Zresztą żeby zrobisz pasywną zwrotnice na takich elementach płacać za nie trzeba by na głowe upasć.

----------------
                    Opanujcie się panowie z tymi emotikonkami. Cala strona jest upstrzona żółtymi kropkami.
                    Last edited by tomq88; 06.11.2011, 14:22.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                      jamess8
                      , 18 cm na średnitonowy? Widziałeś w ogole charakterystykę tego głośnika?

Chociaż biorac pod uwage modę (szczegołnie tu na forum) na jak najniższe podziały, to jednak rzoumiem dlaczego o nim myslisz. No cóż, dobre kolumny nie dla każdego znaczy to samo....
                      A coś nie tak z tym głosnikiem? :) W18EX jest rewelacyjny od 150Hz do tych 1500 (ewentualnie 2000Hz). Ma on grać z L26RFX/P, a 18tki jako średnio tonowe to wcale nie jest rzadkość.
                      Tutaj są pomiary W18EX i porównanie z innymi głośnikami: http://www.linkwitzlab.com/x-mid_dist.htm
                      Uważam, że 12 a może nawet 15tki mogą nie radzić sobie już zbytnio przy 300Hz tak dobrze jak dobre 18tki. Wspominał o tym Troels. A jest to bardzo ważny zakres pasma.

Mimo wszystko jestem otwarty na krytykę i odradzanie takiego głośnika jako średniotonowego, ale raczej nie zejdę poniżej 16cm już z samych założeń konstrukcyjnych.
                      Last edited by jamess8; 06.11.2011, 14:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez kat01 Zobacz posta
                        a na zwrotnice trzeba wydac całą wypłate w tych projektach. Jedna wypłata to jedna zwrotnica hehe
                        To zależy jaką kto ma wypłatę i możliwości... ( myśląc kategoriami polskiej średniej krajowej - to pewnie tak ) ... Dla jednego taki koszt zwrotnic to bezsensowny wydatek ( bo przecież można w tej cenie "jakieś" inne głośniki kupić ) , a dla drugiego to dopiero przedsmak zabawy w DIY audio. Gdyby każdy z konstruktorów myślał kategoriami " nie dam TYLE za zwrotnice " to by to i inne fora nie mogły się pochwalić bezkompromisowym podejściem w tematach konstrukcyjnych.

Skomentuj

Zamieszczone przez kat01 Zobacz posta
                          No jak się kupi hi-end-owe kondy to trza a nawet braknie :P

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                            I żeby nikt nic nie mówił ze nic nie robię... (po raz kolejny...)

CZAD !!!
                            Pięknie się będzie prezentować z gałeczkami
                            Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                              Ja się ciągle waham pomiędzy W18EX001, a W18NX do mojego projektu jako średniotonowy, ale ciężko cokolwiek więcej znaleźć o tych głośnikach w necie... Może do metalowego L26 bardziej pasowałby W18EX, ale boję się zbytniego komplikowania zwrotnicy
                              Też miałem podobne dylematy i powiem ci, nie wymiękaj ! Bierz magnezowego. Dasz dobry wysokotonowy, podzielisz na przy max 2kHz i będzie good :thumbup:

Skomentuj

ploter jaki kosz elementów metalowych? Podaj wymiary.
                                HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
                                CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
                                Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

Koszt metalowych elementów to 200zł :) wymiary frontu to 1/4 DIN 22cm x 6cm (8mm grubość) :) głębokość 20,8 cm wzorowane na http://www.akustyk.com

A mogłem poczekać na gałeczki a tak to kurde nosi mnie

Skomentuj

jamess8, może za ostro to napisałem. Wiem, że nie da się zrobić idelanego pasma nawet w 3 way, ale wg mnie 3 way z 18 cm średnitonowcem, to po prostu 2 way z lepszym (dużo lepszym) basem. Średnie i wysokie tony bedą takie same. Ja np robie 3 way po to by te waśnie czesci pasma zabrzmialy jak najlepiej, a niskotnowy jest dany na dokładkę, bo musi byc.

Już nie wiem czy nie lepiej byłoby wstawić tu jakiś porządny midwoofer - niektórzy piszą że aurum cantus 130 gra bardzo zacnie, a skoro jeste to głośnik (teoretycznie!) do 2 way, to w 3 way z niskim podziałem na pewno się sprawdzić. Do tego:
                                    - zagra lepiej niż w 2 way bo będize odciązony od basu (niskie tony nie beda modulowac srednich).
                                    -bedzie mozna zrobic podzial od gory wyzej, wiec tweeter zagra lepiej (w/w wzgledy + odsuniecie pasma przensozenia od rezonansu) albo bedzie mozan dac mniejszy tweeter (czyli tez teoretycznie lepiej).

To tylko taki przykład, może jednak warto rozważyc opcję mniejszego niskośredniotnowca niż dużego średnitonowca. Seasa jednak nie słuchałe, więc nie traktuj mojej wypowiedzi jako dobrej rady na zasadzie "tak bedize lepiej", tylko na zasadzie rzeczy do przemyślenia, poszukania, popytania.

Skomentuj

Na pewno masz rację w tym co piszesz. Ale każdy projekt jest jakimś kompromisem. Nie mam jeszcze takiej wiedzy żeby dyskutować o tym, ale wydaje mi się że 18tka lepiej wypełni niskie średnie tony. Wokale będą pełniejsze i w ogóle dźwięk będzie potężniejszy. Zdarza się że 15, 16 mają taki sam napęd co 18tki. POza tym 18tka odciążona od basu tez lepiej zagra średnie tony. Trudno mi tak teoretyzować bo nie znam się na tyle...
                                      Warto podyskutować na ten temat bo wydaje mi się bardzo ciekawy.
                                      Dla mnie już za późno na zmianę decyzji, bo W18EX001 już jadą do mnie. Tak jak powiedział Yoschi zrobię podział z dobrą kopułka na 2kHz do 2,2kHz i tez będzie pięknie.

---------- Post dodany o 14:41 ---------- Poprzedni post o 13:47 ----------

Wydaje mi się że W18EX nie jest do końca "typową" 18tką, bo ma mniejszą cewkę. Dzięki temu rezonans został przesunięty wyżej. Bas podobno ma słabiutki, ale średnica jest bardzo dobra.

Skomentuj

Gwiazdka w tym roku u mnie wyjątkowo wcześnie... :razz:
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Luszti, a spawarke juz kupiles do tego kompletu?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X