Pogubiłem się co z czym :P
Generalnie zależy mi tylko na czymś nie za mocnym na wysokie tony. Na średnicy i na dole będą uniampy :P Mam już do nich wszystko, jeden już polutowany. Chyba, że zaproponujesz coś innego....naprawdę wartego :)
ADAU1701 od Analog Devices. Z JuEsEj przyszedł już zestaw z programatorem, środowiskiem, płytką oraz samplami. Na płytce pobawię się prockiem...a pozniej juz własna aplikacja.
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Chyba, że zaproponujesz coś innego....naprawdę wartego
No właśnie proponuje :) STD03 + LME49810 lub LME49810 + 2sc5200/2sa19.. + LT1166 w ostatniej konfiguracji nie ma potka do regulacji prądu spoczynkowego prąd reguluje się sam :)
No właśnie proponuje STD03 + LME49810 lub LME49810 + 2sc5200/2sa19.. + LT1166 w ostatniej konfiguracji nie ma potka do regulacji prądu spoczynkowego prąd reguluje się sam
Mówisz, że warto? Będzie lepiej niż Uni? Pomógłbyś w aplikacji?
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
ADAU1701 od Analog Devices. Z JuEsEj przyszedł już zestaw z programatorem, środowiskiem, płytką oraz samplami. Na płytce pobawię się prockiem...a pozniej juz własna aplikacja.
No to szykuje się bardzo ciekawy "projekcik" :) Kibicuje :)
---------- Post dodany o 21:55 ---------- Poprzedni post o 21:51 ----------
Nie chce mi się bo to zamknięte układy w których już nic nie można zmienić
A nie chcesz się ich pozbyć? :) Jeśli dobrze liczę to potrzebowałbym 6 takich kostek. Są na Allegro po 20zł, dobra cena? Każdą parę stereo można by zrobić inaczej, 2 parki tranów na kanał na niskie tony, po jednej parce na średnie i wysokie tony. Razem wyszło by 16 tranów. Co raz bardziej mi się podoba...co by trzeba było dołożyć do tych kostek z zabezpieczeń?
Przyszło też DSP. Na zdjęciu procki zdobyte jako sample, płytka testowa i programator. Na zrzucie ekranu graficzne środowisko do DSP z prostym połączeniem zwrotki 3-way. Koszt zestawu (płytka, programator, środowisko) to prawie 280$ netto u polskiego dystrybutora.
Widzę to takie "lightowe" DSP, nawet fitlrów nie trzeba pisać, same gotowce tylko suwaczkiem ustawiamy :P
Zgadza się, coś jak swego czasu omawiali na ałdiostereło - MiniDSP. Dokładnie ten sam procek. Możliwości dość spore. Tak na początek w sam raz :)
Planuję zrobić z tego coś więcej, jak rozgryzę algorytm generowania wsadu do pamięci eeprom - wtedy będzie można na tym robić eualizery, filtry itp bez środowiska. Kostka posiada dwa ADC na wejściu i cztery DAC na wyjściu. Można też ominąć ADC i wysłać sygnał po I2S. Takie właśnie rozwiązanie planuję u siebie, będzie link USB->I2S->DSP
Są też piny wejściowe dzięki czemu można sterować głośnością, nastawami, funkcją mute itp. Można nawet podłączyć zwykły potencjometr, jest prosty ADC, specjalnie do jego obsługi. Jak się uprzeć to selektor wejść na przekaźnikach + jedna kostka i można zrobić całkiem użyteczne urządzenie audio.
ADC takie sobie, więc można pomyśleć o czymś innym i słać po I2S. Można też kupić inną kostkę, bez DAC i ADC, ale programowaną graficznie. I dołożyć sobie lepsze peryferia. Ja na razie chcę zrobić na tej kostce coś mądrego, nauczyć się, a później rozwinąć pomysł w coś lepszego jakościowo.
No to działaj :) .
Sprawdzałeś ile mozna filtrów wstawić ?
IMO będzie potrzeba przynajmniej 5-6 filtrów na jeden kanał kolumny 3 drożnej bo fitlracja filtracją ale jeszcze czasem korekcje ch-k głośników trzeba powprowadzać bo wiadomo, że żaden nie będzie miał linii prostej.
Można budować na tym customowe filtry czy są tylko takie gotowce bez możliwości zrobienia np fitlru schodkowego ?
Też sie kiedyś przymierzałem do takiego tematu kitu z procesorem DSP ale trochę cena i koniecznosc budowania kilku wzmaków mnie zniechęciło.
No to działaj .
Sprawdzałeś ile mozna filtrów wstawić ?
IMO będzie potrzeba przynajmniej 5-6 filtrów na jeden kanał kolumny 3 drożnej bo fitlracja filtracją ale jeszcze czasem korekcje ch-k głośników trzeba powprowadzać bo wiadomo, że żaden nie będzie miał linii prostej.
Można budować na tym customowe filtry czy są tylko takie gotowce bez możliwości zrobienia np fitlru schodkowego ?
Też sie kiedyś przymierzałem do takiego tematu kitu z procesorem DSP ale trochę cena i koniecznosc budowania kilku wzmaków mnie zniechęciło.
Na razie na szybko spojrzałem co tam dają. Dziś odebrałem sprzęt i uruchomiłem środowisko. Jak się pobawię to zdam większą relację. To co pokazałem to gotowy bloczek 3-way crossover, ale zdaje się, że można na piechotę to zrobić na filtrach pojedynczych.
Poniżej obrazek ze strony AD prezentującej środowisko. Jak widać, można zrobić znacznie więcej niż ja pokazałem.
Tutaj: http://www.analog.com/en/processors-...ithms/fca.html
można zobaczyć standardowe biblioteki oraz ich opis, więc można zobaczyć co można zrobić.
Plug-in alghoritms nie wchodzą w skład standardowego zestawu zawartego w oprogramowaniu.
Skomentuj