Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
    Ja zazwyczaj staram się to robić na terminalu. Szybciej, i estetyczniej niż mocowanie zwrotki do kawałku deski...
    Też miałem taki plan ale te zwrotnice są za duże. To kawałek HDF 3mm

---------- Post dodany o 15:04 ---------- Poprzedni post o 14:44 ----------

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    Panowie przecież i tak nie widać tych zwrotnic :flapper:
    Właśnie :)
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Obiecane domki dla Usherów, razem z podstawkami. W tygodniu szpachlowanie, może w następny weekend fornirowanie i frezowanie. Się zobaczy...

W czasie budowy:

Wersja finalna z dwoma rurkami z przodu i jedną z tyłu, ale Ma Ładniejsza Połówka stwierdziła, że woli taką wersję:
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Luszti, jakoś nie mój klimat te monitorki. Spoko obudowy, ale te podstawy to takie jakby się zaraz przewrócić miały ( zaburzone proporcje )

Chyba ironhide albo nonameplum ( nie pamiętam ) pokazał raz podobne monitory na podstawkach zrobionych z felg samochodowych - wyglądało to podobnie, jakby się zaraz przewrócić miały.

Skomentuj

Wierz mi, że są zaskakująco stabilne. Testowałem i naprawdę jest OK, inaczej bym to zmienił. Podstawa ma 42 mm grubości. Dojdą jeszcze kolce, ale to na koniec. Jakoś od dłuższego czasu miałem chęć na takie duże monitory...no i nadarzyła się okazja to się takie zbudowały :razz:
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

cudny90 ma rację wyglądają te monitory na przerośnięte względem standów, osobiście zrobił bym podłogowe, tyle samo miejsca by zajmowały i koszt niewiele większy, ale jak masz ochotę na monitory to czemu nie ;] czekamy na gotową konstrukcje

pozdro.

Skomentuj

Skrzynki mają 45,6cm wysokości, rurki mają 48,5cm i chowają się w podstawki na 2,4cm, więc wychodzi mniej więcej po równo. Ale tak miało być, duże, potężne monitory, w końcu 22l objętości trzeba gdzieś zmieścić :razz:

Skomentuj

Luszti, ja wiem, że są stabilne i nic im nie grozi - po prostu tylko wyglądają na niestabilne :)

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                  Chyba ironhide albo nonameplum ( nie pamiętam ) pokazał raz podobne monitory na podstawkach zrobionych z felg samochodowych
                  Jak z felg to jednak nie ja

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                  są stabilne i nic im nie grozi - po prostu tylko wyglądają na niestabilne
                  No, niestety też mam takie odczucia, pewnie właśnie dlatego że wielkość monitorów przerasta stylistycznie te cienkie rurki :/ Nie mogłeś dać jednej a konkretnej ? ew. może dołożyć do nich czwartą i rozstawiać szeroko ? (wydaje mi się że było by lepiej)

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                    No, niestety też mam takie odczucia, pewnie właśnie dlatego że wielkość monitorów przerasta stylistycznie te cienkie rurki :/ Nie mogłeś dać jednej a konkretnej ? ew. może dołożyć do nich czwartą i rozstawiać szeroko ? (wydaje mi się że było by lepiej)
                    Nie chciałem jednej dużej rury, nie podobają mi się takie rozwiązania - dla mnie wygląda to tak jakby użyto rury kanalizacyjnej. Cztery rurki mogły być, ale jeśli by były to byłyby rozstawione podobnie. Trzy rurki jak dla mnie nadają dynamizmu. Szeroko rozstawione też mi się nie podobały. Jak dla mnie i tak są już za szeroko, ale Ma Piękniejsza Połówka, dla której robione są te kolumny, zdecydowała, że chce tak. Powiem tak, oczywiście wasze zdanie jest ważne i jeśli wrzucam tu jakieś fotki to po to żeby były komentowane. Co nie zmienia faktu, że projekt był dość długo obmyślany i wizualizowany. Miały być duże, potężne monitory i takie są. Dla nas spełniają wszelkie założenia.

Skomentuj

ja przymocowales rurki do minitorow?
                      bo do dolnej dechy widac
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        ja przymocowales rurki do minitorow?
                        bo do dolnej dechy widac
                        Poszedłem na łatwiznę i zastosowałem takie same rozetki jakie są schowane w podstawkach, z tym, że tutaj są na wierzchu. Uznałem, że na wysokości tych 50 cm nie będzie tego widać i rzeczywiście nie widać, nawet jak się usiądzie.
                        Zdjęcie zrobione od spodu:

Skomentuj

Te rurki o rozety są do zastsowowania w poziomie, z tego co widzę są do szaf na wieszaki.
                          Pamiętaj aby mocno to poskręcać, te boczne śróbki nie będą tego trzymać.

Skomentuj

Wyrżnąłem dziś 6 otworów, aż się chiński pseudofrez stępił:

Jutro zrobię otwory pod wysokotonówki i zaczynam klejenie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                              Te rurki o rozety są do zastsowowania w poziomie, z tego co widzę są do szaf na wieszaki.
                              Pamiętaj aby mocno to poskręcać, te boczne śróbki nie będą tego trzymać.
                              Rozetki mają za zadanie utrzymać to w poziomie. W pionie cały ciężar jest oparty o rurki i rozetki nie mają tu nic do rzeczy. Oczywiście wszystko po złożeniu końcowy będzie mocno poskręcane...ale to tak bardziej proforma niż miałoby to coś poprawić.

Skomentuj

Moje kino się powoli kończy, mam nadzieję że w przeciągu max 2miesięcy a może i znacznie szybciej wyląduje w gotowych wiele moich projektów... Ostatnio z nudów popełniłem subwoferek na visatonie al200 bo wpadł mi w ręce i fajnie pasuje do kompletu, choć do kina się nie nadaje bo po prostu nie wyrabia, do tego celu jest ten najbardziej po lewo, już dawno pokazywałem ale przypomnę, peerless xxls 12" z dwoma membranami biernymi. Visaton pomaga w muzyce w razie czego, choć tak na prawdę peerlessy tej pomocy nie potrzebują ale czasami lubię ciut więcej. Jakiś visaton na zdjęciu głęboki wyszedł, w rzeczywistości taki nie jest.
                                Last edited by daniel69; 05.09.2011, 20:27.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                  Rozetki mają za zadanie utrzymać to w poziomie. W pionie cały ciężar jest oparty o rurki i rozetki nie mają tu nic do rzeczy.
                                  to te rurki do rozetki nie sa niczym przykrecone?
                                  tylko sa włożone i trzyma je ciężar monitora?
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

to te rurki do rozetki nie sa niczym przykrecone?
                                    tylko sa włożone i trzyma je ciężar monitora?
                                    Są przykręcane, w tej rozetce jest śruba imbusowa, która przytrzymuje rurkę. Dziś wziąłem cały taki zestaw do góry nogami i trzymając za podstawkę trząsłem żeby zobaczyć czy coś się się wysunie...nie wysunęło się więc jest OK.

daniel69 - nie powiem, robi wrażenie!!!! Gratuluję zaparcia :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                      Są przykręcane, w tej rozetce jest śruba imbusowa, która przytrzymuje rurkę. Dziś wziąłem cały taki zestaw do góry nogami i trzymając za podstawkę trząsłem żeby zobaczyć czy coś się się wysunie...nie wysunęło się więc jest OK.
                                      no i o to mi chodzilo...
                                      dzieki
                                      chyba zrobie tak samo
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                                        Ostatnio z nudów popełniłem subwoferek na visatonie al200 bo wpadł mi w ręce i fajnie pasuje do kompletu
                                        Chcialo Ci sie robic suba, ktory ma mniejsze SD niz jedna kolumna ? Mogles sprobowac polaczyc ten glosnik z tweeterkiem Peerless'a, moze cos by z tego wyszlo :p

Skomentuj

chyba zrobie tak samo
                                          Gdybym miał monitor Twojej wielkości (mój jednak większy i wizualnie cięższy) to zrobiłbym podstawkę pod samą kolumnę taką samą techniką jaką zrobiłem podstawkę dolną, tylko na odwrót. Czyli od góry płyta 10-18mm (co kto lubi), do tego przykręcić rozetki, na około rozetek wycięta płyta żeby schować rozetki i wszystko przykryć płytą 3-6mm (u mnie akurat mdf 3mm). Taką podstawkę robisz taką jak chcesz pod monitor, może być całkiem mała. Jeśli by zastosować płyty 10, 18 i 3mm to wyjdzie grubości 31mm, moja dolna ma grubość 42mm.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X