Jaki koszt Luszti?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJaki koszt Luszti?
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaproponuje sie zaopatrzyc w drugi taki kompletAsustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postanie widzę takiej potrzeby, ponieważ jak już złoże dobrą zwrotkę to drugą do stereo uda mi się poskładać łącząc pozostałe elementy
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaPowiedz mi, po czym stwierdzisz, ze jedna zwrotnica bedzie dobra ?
Mówi się czasami, że żadna zwrotnica nigdy nie jest skończona. Zawsze można coś poprawić i zmienić. I ja się po części z tym zgadzam.
W mojej teorii zwrotka po pierwsze musi być poprawna technicznie, przebieg modułu impedancji nie schodzi za nisko, wyrównanie charakterystyki, zgranie fazowe.
Jeśli te rzeczy są ok to zaczynamy słuchać, później robimy inne rozwiązanie, które jest poprawne technicznie i znowu słuchamy. Porównujemy, szukamy innych rozwiązań....można bardzo długo. Ja np dla każdej konfiguracji notuję sobie co mi się podoba a co nie.
I tu dochodzimy do clue mojej wypowiedzi. Chodziło mi o to, że jak już mamy jakieś rozwiązanie, to złożenie drugiej zwrotki do stereo o wielce podobnych parametrach i wartościach nie jest trudne z pozostałych cewek, kondów i rezów. Przecież wzory na łączenie elementów biernych i ich wartości wypadkowe są znane znacznie dłużej niż każdy z nas na tym forum żyje. Dlatego nie zrobiłem uniwersalnej zwrotki. Tam wszystko jest zamknięte, nie możesz tego użyć.
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaJa sobie nie wyobrażam odsłuchu różnych zwrotnic na jednej kolumnieAsustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaJa sobie nie wyobrażam odsłuchu różnych zwrotnic na jednej kolumnie
no ale jak robilem troche odsluchow to sie jednak przekonalem ze musza byc 2 bo bardzo duzo szczegolow ucieka
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaChodziło mi o to, że jak już mamy jakieś rozwiązanie, to złożenie drugiej zwrotki do stereo o wielce podobnych parametrach i wartościach nie jest trudne z pozostałych cewek, kondów i rezów. Przecież wzory na łączenie elementów biernych i ich wartości wypadkowe są znane znacznie dłużej niż każdy z nas na tym forum żyje. Dlatego nie zrobiłem uniwersalnej zwrotki. Tam wszystko jest zamknięte, nie możesz tego użyć.
ja tylko przelaczam i gotowe
ale faktycznie - jak gra jedna konfiguracja to sie reszta marnuje
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaJeśli te rzeczy są ok to zaczynamy słuchać, później robimy inne rozwiązanie, które jest poprawne technicznie i znowu słuchamy. Porównujemy, szukamy innych rozwiązań....można bardzo długo. Ja np dla każdej konfiguracji notuję sobie co mi się podoba a co nie.
I tu dochodzimy do clue mojej wypowiedzi. Chodziło mi o to, że jak już mamy jakieś rozwiązanie, to złożenie drugiej zwrotki do stereo o wielce podobnych parametrach i wartościach nie jest trudne z pozostałych cewek, kondów i rezów.
Skomentuj
-
Dalej nie rozumiesz mojej intencji.
Zrobię zwrotkę, która będzie poprawna technicznie (to akurat można sprawdzić w mono), odsłucham na jednej kolumnie żeby usłyszeć czy czasem nie pojawia się w brzmieniu coś czego nie zdzierżę (co też można zrobić w mono), zrobię drugą na wzór i podobieństwo i odsłucham stereo.
To też wg Ciebie jest źle?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Nudziło mi się przez kilka zimowych wieczorów i takie coś z tego wyszło
W torze niskotonowym jest I/II rząd, w torze wysokotonowym I/II/III rząd. W czasie zabawy "z tym całym audio" to kondków nazbierało mi się tyle, że złożyłbym takie ze dwie więc nie ma problemu z dorobieniem drugiej zwrotki do posłuchania stereo. Jeśli chodzi o cewki to sam je nawijałem więc tutaj miałem już całkowitą dowolność - każda jest zrobiona w taki sposób, że jest jedna cewka o większym "skoku" i do niej w szereg wpięta jest druga, "precyzyjna". Kondensatory są po kolei z typoszeregu a przełącznikiem wpina się im jeszcze równolegle +10uF i +20uF (C2 z toru wysokotonowego ma trochę inne wartości). Całość można porozłączać i pospinać w innej konfiguracji oraz w każdym miejscu można wpiąć szeregowy lub równoległy element (lub oczywiście cały układ elementów). Pewnie trochę przekombinowane ale jak już się za to zabrałem...
Czy takie coś jest konieczne? Zdecydowanie nie - ba, nie jest nawet w ogóle potrzebne - ale zabawy przy tym co niemiara
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaDalej nie rozumiesz mojej intencji.
Najlepiej byloby jednak tak:
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaZrobię zwrotkę, która będzie poprawna technicznie (to akurat można sprawdzić w mono) zrobię drugą na wzór i podobieństwo i odsłucham stereo.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez TiZi_pl Zobacz postaKabelki do kolumn są z końcówkami jack
Skomentuj
-
Zamieszczone przez damiani Zobacz postapamietaj, ze przy wyjmowaniu/wkladaniu jacka robi sie na chwile zwarcie i wzmacniacz moze zamienic sie w klebek dymu jak nie ma zabezpieczen
Skomentuj
-
Skomentuj