Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sprzedaj mi :)

Skomentuj

Lepiej najpierw sprawdzić czy i jak działa

Skomentuj

"Lepiej najpierw sprawdzić czy i jak działa"

dziala

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
          gotowe
          a ja czepie sie o jedna rzecz, ktora pokazal mi lata temu UKA - gdniazda RCA
          zwroc uwage ze duzo wygodniej bedzie jak znajda sie one na bocznych sciankach a nie na gornej
          wiem ze to komplikuje PCB ale obsluga jest duzo lepsza

Skomentuj

Kupiłem dzis frez palcowy z łożyskiem (Dedra) w castoramie

i łożysko poszło się paść po godzinie frezowania :P.. cuż trzeba kupic nowe, ale jestem niemilo zaskoczony

Skomentuj

klepki pod beczke robisz czy jakies smiglo? :)

Skomentuj

powiem ci ze faktycznie cos z tymi lozyskami jest nie tak
                lozysko z moic starych frezow nadal dziala... (juz kilka lat)
                a te z nowych palcowych rozsypuja sie dosc szybko i praktycznie na kazda nowa konstrukcje musze kupowac nowe...

a czy aby napewno frez byl dobrze wycentrowany?
                u mnie we frezarce nakretki tulejek tak sie wyrobily ze frez prawie zawsze ma bicie

Skomentuj

chciałem sobie ostatnio kupić frez zaokrąglający, w casto była ostatnia sztuka po przyjrzeniu się nie był do końca symetryczny. Nie kupiłem go bo ryzykować nie będę.

Skomentuj

Potwierdzam, że te łożyska nie są najlepszej jakości i dosyć szybko się zużywają. W ostatnich kilku frezach, których używałem, rozpadły się stosunkowo szybko - łożysko z jakiegoś starego egzemplarza nadal mam sprawne więc po padnięciu każdego nowego po prostu podmieniam je na to stare. W celu przedłużenia żywotności łożyska po każdym frezowaniu warto je schłodzić poprzez zanurzenie w jakimś oleju. Z frezami z łożyskiem jest jeszcze taki problem, że jak się już stępią to nie ma sensu ich ostrzyć bo trochę tracą średnicę i nie frezują już na zero.

No i trzeba przyznać, że Dedra to też nie jakiś tam PRO osprzęt - lepszy od tych najtańszych ale i tak nie jest bez zarzutu i trzeba o niego trochę bardziej "dbać".

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
                      klepki pod beczke robisz czy jakies smiglo? :)
                      Ani to, ani to :)
                      http://www.geracao-capoeira.fr/photos/atabaque.jpg

Co do ostrosci frezu nie mam zarzutów, ale lozysko strszna lipa :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                        Potwierdzam, że te łożyska nie są najlepszej jakości i dosyć szybko się zużywają. W ostatnich kilku frezach, których używałem, rozpadły się stosunkowo szybko - łożysko z jakiegoś starego egzemplarza nadal mam sprawne więc po padnięciu każdego nowego po prostu podmieniam je na to stare. W celu przedłużenia żywotności łożyska po każdym frezowaniu warto je schłodzić poprzez zanurzenie w jakimś oleju. Z frezami z łożyskiem jest jeszcze taki problem, że jak się już stępią to nie ma sensu ich ostrzyć bo trochę tracą średnicę i nie frezują już na zero.

No i trzeba przyznać, że Dedra to też nie jakiś tam PRO osprzęt - lepszy od tych najtańszych ale i tak nie jest bez zarzutu i trzeba o niego trochę bardziej "dbać".
                        Potwierdzam. Przerabiałem trochę frezów poczynając od chińskiego zestawu za stówkę poprzez dedry i im podobne a skończyłem na CMT. Miałem już dość wyrzucania kasy w błoto na lipne frezy. CMT nie są tanie bo ponad stówkę za sztukę trzeba wyłożyć ale zapomina się o niewycentrowaniu, o łożyskach "chwilowych" i innych atrakcjach jak np. uszkodzenia drogiego materiału po rozsypaniu się łożyska (w moim przypadku był to zlew z corianu :( )

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs Zobacz posta
                          Kupiłem dzis frez palcowy z łożyskiem (Dedra) w castoramie
                          Ouu to mnie wystraszyłeś - bo kupiłem całą puszkę frezów dedry, polecali na forum.

No nic - przetestuje potem frezy boscha a później zobaczę czy nie ma jakieś innej dobrej firmy w dobrych pieniądzach.

Skomentuj

Zamieszczone przez markus111 Zobacz posta
                            CMT nie są tanie bo ponad stówkę za sztukę trzeba wyłożyć ale zapomina się o niewycentrowaniu
                            lozyska dedry sa proste - to tanie frezarki sie wyrabiaja i maja bicia
                            na montazu frezu a nie na wrzecionie!

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                            Ouu to mnie wystraszyłeś - bo kupiłem całą puszkę frezów dedry, polecali na forum.
                            a to dlaczego?
                            przeciez mozna lozysko wymienic :p
                            coprawda lozysko w sklepie kosztuje (u mnie) 12zl a kompletny frez 8-9zl, ale mozna kupic jedno i przekladac na kilka frezow

Skomentuj

Uniamp + obudowa z granitu:

Wreszcie udało mi się uruchomić koncówkę mocy po uszkodzeniu, więc pochwalę się zdjęciami z budowy. Z zawodu jestem kamieniarzem i chciałem stworzyć coś nowego: front z granitu star galaxy z wywierconym otworem pod włącznik, boki z granitu labrador blue pearl oba kamienie polerowane na wysoki połysk na najnowyszych liniach polerskich z uzyciem segmentów syntetycznych, co pozwolilo uzyskać lustrzane odbicie. Szkielet wykonany z mdf'u ze względu na grubość ścianek granitowych (ok5 mm). Granit jest bardzo kruchy, w budownictwie nie stosuje się grubości mniejszych niż 20mm, ja mam okolo 5, co znacząco wpłynęło na jego wytrzymałość, stąd konieczność podklejenia go do szkieletu.

Uploaded with ImageShack.us

Last edited by mjetek; 03.07.2011, 12:34.

Skomentuj

mjetek zakladaj temat w gotowych konstrukcjac...
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W gotowych będzie jak wszystko ułożę :).

Jak podłączyć włącznik widoczny na zdjęciach? Mam piny ? NC, NO i C. Pod które podłączyć przewody zasilania?

Skomentuj

Na jednym zdjeciu wydawało mi się ze masz dwa uniampy a to tylko odbicie

Skomentuj

Zamieszczone przez mjetek Zobacz posta
                                      front z granitu star galaxy z wywierconym otworem pod włącznik
                                      Genialny jest taki nagrobkowy design !
                                      http://www.ancient.com.pl/e_lektor_grand.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez mjetek Zobacz posta
                                        NC, NO i C
                                        NO - normal open
                                        NC - normal conect

ktorys z tych podlaczasz do C

Skomentuj

Tak?

Raven, ten system który pokazałeś jest wykonany z tego samego granitu co moj front, tylko, ze u mnie lepiej wyszła na zdjęciu głębia czerni i można zauważyć złote plamki (stąd nazwa star galaxy) :) Plamki wyglądają jak gwiazdki, zależnie od kąta patrzenia ujawniają się w innym miejscu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X