Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie mało bo materiał i wykończenie kosztują ładnie
    w cenie 30% to robocizna
    taka do uniego około 400zł

Skomentuj

400zł za taką obudowę? hmmm,jeśli ktoś mi zapewni że uni gra dobrze to pomyślimy bo w planach mam zamiar kupić nowy wzmacniacz :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        400zł za taką obudowę? hmmm,jeśli ktoś mi zapewni że uni gra dobrze to pomyślimy bo w planach mam zamiar kupić nowy wzmacniacz
        będzie Pan zadowolony!

szkoda, że swój sprzedałem bo bym ci wysłał, żebyś posłuchał...
        wg mnie warto
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          400zł za taką obudowę? hmmm,jeśli ktoś mi zapewni że uni gra dobrze to pomyślimy bo w planach mam zamiar kupić nowy wzmacniacz
          UNI tak ale z obudową za 400zł to moim zdaniem się nie opłaca... UNI to dobry wzmak ale żeby zrobić samego UNI (bebeszki) trzeba wydać minimum 200zł (trafo,pcb,komplet elementów,radiator) Do tego resztę podstawowych... (potek, przewody, selektor, gniazda, filtry) Teraz doliczając do tego obudowę za 400zł to ja już bym się zaczął zastanawiać czy się opłaca..
          maxdila nie kwestionuje że 400zł to drogo... (bo wydaje mi się że to dobra cena za obudowy (całe z alu!) które robisz...) napisałem tylko że ja bym się zastanowił czy w takim przypadku opłacało by się budować UNI.

Skomentuj

W diy o opłacaloności raczej się nie pisze, bo jak piszesz na elektronike uniego trzeba wydać minimum 200zł.
            Za 200zł na allegro można sobie kupić fajny wzmacniacz z bajerami a nie mozlonie składac własny wzmacniacz.

Są ludzie którzy na ładną obudowę są w stanie wydać drugie tyle co na elektronikę bo skrzynki po pomarańczach nie chcą pod telewizorem.

400zł to wykonanie obudowy bez robocizny czli koszt jak bym sobie sam ją robił ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila Zobacz posta
              400zł to wykonanie obudowy bez robocizny czli koszt jak bym sobie sam ją robił ;]
              No niestety taka prawda :) alu jest drogie :) ale Twoje wykonanie skrzynek jest wypaśne

Sam się przymierzam do zrobienia UNI :) ale obudowę sam sklecę bo chce z drewnianymi boczkami :) myślę że jak spód, front, tył i góra blacha to dwa drewniane boczki chyba nie stanowią problemu ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                No niestety taka prawda alu jest drogie ale Twoje wykonanie skrzynek jest wypaśne
                No wypaśne, wypaśne zgadza się ale 400zł aż!? To ja już zgłupiałem, gdyż parę str. wcześniej tutaj ktoś pisał że 1m^2 ALu 3mm to koszta oscylujące w granicy 20zł Niech 5mm kosztuje nawet 50zł to z 1m przecież da się zrobić budkę pod wzmaka. (Czy może ja coś krzywo liczę :/ )

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                Sam się przymierzam do zrobienia UNI ale obudowę sam sklecę bo chce z drewnianymi boczkami myślę że jak spód, front, tył i góra blacha to dwa drewniane boczki chyba nie stanowią problemu ;]
                Ja miałem wkręt że zrobię cały z mdf`u(i czarny lak) i boki z sosny, ale ostatnio przerzuciła mi się koncepcja na zrobienie całego z ALu, a tylko boki drewniane zostawić...
                DSCF0198.jpg

No ale teraz to się zdezorientowałem... Wie ktoś po ile ALu 4-5mm za m^2 ?:blink:

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                  Wie ktoś po ile ALu 4-5mm za m^2 ?
                  20zl/kg
                  ile to wazy policz sobie tutaj http://avanti-metale.pl/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    20zl/kg
                    (Czy może ja coś krzywo liczę :/ )
                    Czyli jednak zgadza się ze jakoś "krzywo liczyłem" ;] No to rzeczywiście ALu cholernie drogie jest.... :/

Skomentuj

No to rzeczywiście ALu cholernie drogie jest.... :/
                      proponuje zobaczyc ile kosztuje miedz :P
                      biorac pod uwage jego wieksza gestosc to cena za malutki element jest kosmiczna :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        20zl/kg
                        Zamieszczone przez maxdila Zobacz posta
                        Na rękę około 8 kg.
                        Jak łatwo policzyć 8 kilo alu wyniesie 160 a do tego systemy (te kątowniki regulowane) wkręty, wycinanie otworów pod to co sobie szanowny klient życzy :) a jeszcze dodatkowo potem anoda na czarno....... kasy przybywa :)

Skomentuj

ja juz sie orientowalem...
                          Chcialem zrobic fronty z miedzi do moich usherow 9950 plus grawerowane logo ale zrezygnowalem ze wzgledu na kosmiczna cene.
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            Chcialem zrobic fronty z miedzi do moich usherow 9950 plus grawerowane logo ale zrezygnowalem ze wzgledu na kosmiczna cene.
                            jak juz pisalem cena miedzi jest wysoka, a w dodatku ma wysoka gestosc...
                            koszt obrobki miedzi tez jest wysoki bo miedz sie bardzo ciagnie i jest wredna w obrobce

Skomentuj

zastanawiam sie czy nie zrobic z aluminium i pomalowac na zloty kolor
                              do czarnego lakieru bedzie pasowac
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

pomalowac na zloty kolor
                                A czym ? bo ja się kiedyś bawiłem trochę w "pozłacanie" ale zrezygnowałem bo ani dobry spray (co miał niby imitować złoto...) nie dawał właściwego efektu ani złotol z puchy tez nie dawał rady (wszystko to jakieś takie bardziej "do kupy było podobne niż do złota" :/ )
                                Tańszą alternatywą dla złota zdaje się być tylko mosiądz lub tombak...

A owszem! :)

Skomentuj

A czym ? bo ja się kiedyś bawiłem trochę w "pozłacanie" ale zrezygnowałem bo ani dobry spray (co miał niby imitować złoto...) nie dawał właściwego efektu ani złotol z puchy tez nie dawał rady (wszystko to jakieś takie bardziej "do kupy było podobne niż do złota" :/ ) Tańszą alternatywą dla złota zdaje się być tylko mosiądz lub tombak...
                                  no właśnie chciałem sprayem co imituje zloto...
                                  ale teraz to juz nie wiem
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jeszcze tylko polerka pokrywy a później w chwilach totalnej nudy dokończenie softwaru i gotowe

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                      Jeszcze tylko polerka pokrywy a później w chwilach totalnej nudy dokończenie softwaru i gotowe
                                      Co to za końcówka? Wrzuć parę zdjęć wnętrza :)

Skomentuj

super gałka potencjometru lub enkodera (nie wiem co tam masz)
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

zastanawiam sie czy nie zrobic z aluminium i pomalowac na zloty kolor
                                          a nie lepiej anodowac alu na zloty kolor?

mozesz mi przypomniec czy ja ci wysylalem nierdzewke lustro czy szlif?
                                          bo wydaje mi sie ze wysylalem szlif a widze lustro...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X